Лековитите дарове на Тримата влъхви

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Преданието гласи, че водени от Витлеемската звезда, трима мъдреци, наречени влъхви, се отправят към Витлеем, за да се поклонят пред новородения Исус и да му поднесат дарове. Влъхва означава всъщност жрец, добър магьосник, гадател.

В библията се разказва за посещението на Тримата влъхви, наричани също в западноевропейската традиция Тримата мъдреци или Тримата царе, които пристигнали от Изток, за да отдадат почитта си на младенеца Исус. Историците пишат, че макар че това не се е случило точно на датата на неговото раждане, все пак се казва, че те наистина са осъществили това пътуване и че те наистина са му отдали почит. Подаръците, които те поднесли били злато, тамян (ливан) и смирна (миро). Аз разбрах истинското значение на тези подаръци едва по-късно в живота си що се отнася до това какво те означават в духовен план, както и какво е тяхното практическо лечебно приложение.

По време на академичното ми обучение в холистично здраве един от задължителните предмети беше Билкарство. Тогава научих, че тамян и смирна са се използвали в минали и се използват и в днешни култури заради лечебните им свойства. А златото, споменато в библейската история аз приех, че е ценният метал (т.е. пари).

По време на академичното си обучение някога, а и по-наскоро, докато продължавам да се образовам, ние учим все повече и повече, че 2 от най-големите основни причина за заболяванията са хроничното възпаление и инфекциите. Намирам както за интересно, така и за съвсем подходящо, че Тримата влъхви са донесли на Исус злато, тамян (противовъзпалително средство) и смирна (противодействащ на инфекциите лек). Всеки от трите подаръка е важен сам по себе си.

Духовната символика, вложена в даровете на влъхвите представлява златото, ценен метал, често даван на царете, тамяна, ароматна смола, използвана в церемониите на древните жреци, и смирната (миро), субстанция, използвана за помазване и балсамиране в древните култури. Но също така аз намирам, че тези подаръци имат практически приложения поради лечебните им свойства.

Древна билка разгръща мощните си способности

Какви са лечебните ползи от консумацията на злато?

След като вече е установено, че е безопасно да се консумира злато, ние можем конкретно да посочим някои от ползите за здравето от поглъщането на този ценен метал, както следва:

 • Противовъзпалително действие – златните соли са добре известни с употребата си в лечението на ревматоиден артрит и в сходни приложения
 • Лечение на рак – златния изотоп 198 се използва в някои форми на лечение на рак
 • Стоматология – златни сплави се използват широко във възстановителни зъбни операции за изграждането на мостове и коронки
 • Психично здраве – лечебно средство за психичното здраве и при нервни разстройства като депресия, епилепсия и мигренозни главоболия, както и за по-добра концентрация и по-ясно съзнание
 • Психологично действие – има психологически аспект в много от консуматорите, които вярват, че този ценен и рядък метал носи също така и ползи за здравето!
 • Операции – златото се използва в операции на кръвоносните съдове, костите, мембраните и нервите

Невероятните ползи за здравето от носенето на златни бижута

Широко разпространено, обаче, е схващането, че златото, подарено от единия от влъхвите всъщност е било златната (на цвят) билка куркума.

Куркума, златната билка

Златото като пари би било високо ценен подарък. Обаче, аз наскоро гледах поредица семинари онлайн, наречени Истината за рака, и там се посочваше, че златото, подарено от единия от влъхвите може би всъщност е било „златната билка”, а не злато. Куркумата е подправка, която се използва от хилядолетия. Тя има противовъзпалителни свойства и е полезна в лечението на различни заболявания като се започне от рак и снижена познавателна функция и се стигне до болките при артрит и сковани стави. За някои, куркумата доказано е полезна при множество здравословни проблеми. Някои от употребите на куркумата са:

 • Подобрява здравето на ставите и мускулите
 • Снижава системното възпаление в тялото
 • Подхранва кожата, повишава еластичността й и я кара да блести
 • Подобрява функцията на имунната система
 • Снижава стреса, тревожността, и помага за балансиране на настроението
 • Подсилва детоксикацията, стимулира храносмилането и спомага отслабването
 • Подобрява здравето на кръвта и чернодробната функция и стимулира сърдечно-съдовата функция
 • Подпомага познавателната способност, подсилва мозъка и съня
 • Помага за нивата на холестерола, като ги поддържа в нормални граници

Като цяло куркумата има много ползи и е добър избор за подарък за по-здравословен живот, което води до заключението, че именно куркумата е била подаръкът, а не ценния метал.

Златното мляко: Древна рецепта с куркума за перфектно здраве

Тамян

Тамянът се извлича от дърво, познато като Boswellia sacra. Той се предлага в много форми за орален прием, под формата на етерично масло за локално използване, както и като ароматно масло, което се използва в домовете, както и в християнските, католически, евреиски и ислямски духовни ритуали и практики. Има тамян с различен клас и той понякога се нарича босвелия. Многото употреби от векове, та чак до днес, правят тази популярна субстанция задължителна за всеки дом особено със способността й да прогонва злите духове. Някои от лековитите свойства на тамяна включват:

 • Противовъзпалително средство при болки и при ставни и мускулни оплаквания
 • Оправя настроението при тревожност, стрес и гняв
 • Стягащо, тонизиращо и лечебно действие при кожни оплаквания от акне до белези, рани и циреи
 • Полезен е за дихателната, храносмилателната и нервната системи, както и за кръвообращението
 • Подобрява функцията на имунната система като антисептично средство и дезинфектант
 • Антиоксидант, подобряващ здравето на клетките и тъканите

Използвала съм тамян в различни форми, лично и в практиката си за мои клиенти когато мога да гарантирам за успеха. Тамянът на практика е доказал защо е бил приет за такъв значим подарък преди толкова много векове и е издържал на изпитанието на времето на база на всичките проблеми документирано решавани поради ползите от тази смола.

Тамянът е мощен древен лек за множество заболявания

Смирна

Смирната се извлича от дървото Commiphora Mukul. Тя също е растителен продукт и се използва отдавна в лечебните и духовни практики. Тя също от край време се използва за безброй оплаквания, свързани с инфекции, възпаления и промени в настроението. Някои от полезните употреби, за които смирната бива хвалена са:

 • Кожни проблеми като заздравяване на рани, екзема, трихофития и дори при суха и напукана кожа
 • Препаратите за венците и устата, които съдържат смирна облекчават възпаления и инфекции на зъбите и венците
 • Подобрява здравето на матката и помага при спазми, крампи, и регулира менструацията
 • Храносмилателни проблеми като газове, диария, цялостното здраве на стомаха и се използва срещу паразити
 • Укрепва имунната система и е полезна при често срещани детски болести като заушки, морбили и варицела
 • Успокоява нервната система и подобрява мисленето/познавателната функция

Изследвания доказват ползите за здравето, предоставяни от тамяна и смирната

Има още много ползи, заради които се използва смирната. Всъщност има още ползи от всеки от изброените „подаръци”, за които няма да ни стигне нито времето, нито мястото. Достатъчно е да кажем, че макар че подаръците на Тримата влъхви са известни най-вече с тяхната духовна значимост, на мен ми харесва да мисля, че те не са били просто символични дарове, но и такива с реална лечебна употреба.

Както винаги, ако решите да използвате злато, куркума, тамян или смирна при какъвто и да било здравословен проблем, първо непременно се посъветвайте с личния си лекар относно евентуални противопоказания с лекарствата, които пиете.

Желая ви здраве, наслаждавайте се на коледните празници и не прекалявайте с нищо.

от Джулия Скалайз, диетолог

Прочетете още:

21 ефикасни употреби на маслото от тамян за здраве и красота

Незаменимата сила на лековития кехлибар за тялото, ума и душата

9 етерични масла срещу автоимунни заболявания, възпаление, хронична болка, тревожност и депресия

Истината за рака и етеричните масла от първа ръка, която НИКОЙ онколог няма да ви разкрие

6-те най-добри естествени алтернативи на ибупрофена

99 причини защо куркумата е най-полезната подправка въобще изобщо

Куркумата не прави нищо за вас, ако не използвате две храни и един трик

Източник:

https://brainspeak.com/gifts-magi-healing-benefits/ https://www.physicalgold.com/insights/health-benefits-gold/

Снимка: hppr.org

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *