Любопитни суеверия за новогодишната нощ и за 1 януари

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Множество суеверия се свързват с първия ден от новата година.

Освен че вече добре сме се почерпили и целуваме всички наред на купона при настъпването на 12 часа в новогодишната нощ, през вековете се спазват множество не толкова известни обичаи и поверия за настъпването на новата година. Много от поверията, свързвани с настъпването на новата година се основават на вярванията, че нещата, които правим през първия ден от новата година определят начина, по който ще протече тя. Други пък са свързани с отблъскването на злите духове или с привличането на късмет.

Понеже 1 януари е първият ден от новата годин, ние сме поставили равенство между нещата, които правим през този ден и съдбата ни през цялата нова година. Ето няколко начина, чрез които ние се стремим да гарантираме доброто й протичане посредством делата си през този необикновен първи ден:

Целувки в полунощ:

Ние целуваме най-близките си в полунощ не само, за да споделим празничния миг с любимите ни хора, но и за да гарантираме, че тези чувства и връзки ще продължат и през всичките следващи дванадесет месеца. Ако пропуснем да целунем важните за нас хора под ударите на часовника, това би означавало да се обречен на година на студенина.

Две лесни стъпки за празници без стрес

Запасяване:

Новата година не трябва да се посрещне с празни шкафове за храна, за да не бъде така през цялата година. Шкафовете, както и фризерите е добре да са препълнени, а във всеки портфейл в къщата трябва да има пари, за да се гарантира просперитета ни.

Плащане на сметките:

Новата година не трябва да започва като домакинството дължи пари, така че сметките трябва да са платени преди 1 януари. По същия начин, личните дългове трябва да са изплатени преди настъпването на Новата година.

Първият влязъл в дома ни:

Първият човек, който ще влезе в дома ни след настъпването на полунощ ще повлияе на годината, която току-що започва. В идеалния случай, това трябва да е чернокос, висок и красив мъж, а още по-добре ще е той да носи със себе си малки подаръчета като въгленче, сребърна монета, парче хляб, клонка от вечнозелено растение и малко сол. Русите и червенокоси, които първо влязат в дома ни носят лош късмет, както и трябва да не позволим жена да влезе първо, за да не донесе беда в домакинството — така че не им позволявайте да доближават вратата преди през прага да е преминал мъж.

Здравословни идеи за незабравимо празнично парти

Първият влязъл (понякога наричан „Късметлията”) трябва да почука и да му се отвори, вместо безцеремонно да използва ключ дори и да е един от обитателите на дома. След като поздрави хората в къщата и остави малките подаръчета, които носи със себе си, той трябва да обиколи къщата и да си тръгне през различна врата от онази, през която е влязъл. Никой не трябва да си тръгва преди идването на първия гост — първото преминаване през прага трябва да е навътре, а не навън the. Първите влезли в домовете ни хора не трябва да са кривогледи или дюстабанлии или да имат сключени вежди. Няма какво да спре предвидливия стопанин да не покани чернокос мъж пред дома си точно преди дванадесет часа, за да е сигурен за бързото пристигане на подходящия човек, който първи да влезе незабавно след отшумяването на звуците на часовника. Ако някой от гостите е поканен да изпълни обреда, накарайте го да разбере, че той ще трябва тихо да се измъкне от къщата точно преди настъпването на вещерския час.

Нищо не се изнася от къщата:

Нищо — абсолютно нищо, дори не и боклука — не трябва да напуска къщата през първия ден от годината. Ако имате подаръци, които да подарите през първия ден от новата година, оставете ги в колата за през нощта. Не си позволявайте дори да изтупате покривка или да изнесете празните бутилки. Някои хора смекчават това правило като казват, че няма нищо, ако от дома се изнасят неща през първия ден от новата година, стига първо на тяхно място да се внесат други. Това е сходно с предупреждението относно първия влязал в дома ни; годината трябва да започне с това, нещо да бъде внесено в дома, преди каквото и да било да бъде изнесено от него. Хората, които живеят сами, могат да поставят носещи късмет предмети в кошница, на която е вързана връвчица и да я оставят пред входната си врата преди полунощ. След настъпването на новата година, празнуващият придърпва кошницата през прага си, а не пресяга ръка и не я внесе през прага.

7 алтернативи на живите коледни елхи

Храна:

Традиция на южните щати в САЩ изисква яденето на бял боб с черно петънце на всяко бобче на 1 януари (black-eyed peas), защото това ще привлече както късмет, така и най-вече финансово благополучие за ядящите го. Някои добавят и други южняшки вкусотии като шунка, зелени листни зеленчуци или зеле към традицията, но ключът е в яденето на бобчетата с черните точици. Други „късметлийски” храни са супата от леща (защото зърната леща приличат на монети), свинско (защото домашните птици се счита, че рият пръстта назад, а кравите стоят неподвижни, докато прасето рие напред, ерго като хапваме свинско, ние ще се движим напред през новата година, както и кисело зеле (вероятно, защото то отива много на свинското). Друго често срещано вярване е, че не трябва да се яде пиле или пуйка на първия ден от новата година, за да не се обрекат хрнещите се на риене в пръстта през цялата година та да си осигуряват храната (т.е. за да не си навлекат бедност).

Работа:

Непременно направете — и бъдете успешни при това — нещо, свързано с работата си през първия ден от новата година, дори и без да се доближавате физически до мястото, където работите в този ден. Ограничете дейността си до нещо символично, обаче, защото ако се заемете сериозно с работа по даден проект, това носи много лош късмет. Също така, не перете на 1 януари като поверието твърди, че по този начин може член на семейството да бъде „отмит” (да почине) през идващите месеци. По предпазливите се пазят даже от миенето на чиниите.

7 грешки при пиенето на шампанско поправени

Нови дрехи:

Сложете си нещо ново на 1 януари, за да повишите вероятността да се радвате на още нови дрехи през настъпващата година.

Пари:

Не връщайте заеми и не заемайте пари или други ценни предмети през първия ден от нвата година. Ако го направите, това ще гарантира, че през цялата година ще давате пари.

Чупене:

Избягвайте да чупите неща през първия ден от настъпващата година, за да не е разрухата част от новата ви година. Също така, избягвайте да плачете през този ден от годината, за да не ви върви така през следващите дванадесет месеца.

Други суеверия свързани с началото на Новата година са:

Пуснете старата година да си върви:

В полунощ всички врати в къщата трябва да са отворени, за да може старата година безпрепятствено да си тръгне. Тя трябва да си тръгне преди Новата година да влезе в дома ви, казва обичаят, така че вратите се отварят широко, за да й помогнат да излезе.

8 здравословни идеи за новогодишни подаръци

Силен шум:

Вдигнете колкото се може повече шум в полунощ. Вие не просто празнувате; вие гоните злите духове, така че се постарайте добре! Според широко разпространеното суеверие, злите духове и дори самият дявол, мразят силния шум. Ние празнуваме като вдигаме колкото се може по-голяма патърдия не просто, за да изразим радостта си от пристигането на новата година, но и за да сме сигурни, че Дяволът и неговите раболепни слуги не се задържат около нас. Именно поради тази причина бият църковните камбани в този ден, както и в сватбените ни дни.

Времето:

Вижте какво е времето в ранните часове на 1 януари. Ако вятърът духа от юг, през новата година времето ще е хубаво и ще цари просперитет. Ако вее от север, годината ще е изпълнена с лошо време. Вятърът, който вее от изток носи глад и бедствия. Най-странен от всички е вятърът, духащ от запад, защото тогава през годината ще има благоденствие от мляко и риба, но той също така вещае смъртта на много важен човек. Ако изобщо няма вятър, може да се очаква щастлива година на благоденствие за всички.

Всичко е в нагласата: За да сме живи и здрави и през идващата година

Родените на 1 януари:

Бебетата, родени на този ден винаги ще са съпътствани от късмет.

Прочетете също:

Използвайте тайната на дипломатите на Нова година… и през цялата година

10 неща за които никога не трябва да се извинявате

Лесни идеи за украса на коледната маса

6 неща, които е добре да свършим до края на годината

43 стъпки към щастлив, пълноценен живот

Най-добрите 5 изпълними решения за Новата година

Тайни трикове за справяне с напълняването по празниците

Добавете празнично ухание в дома си с тези предложения

Източник:

https://www.snopes.com/fact-check/new-years-superstitions/

Снимка: Oprah Magazine

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *