Факт или мит: Кафето има отрезвяващо действие

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

coffee-sober

Това е МИТ.

Митът, че кафето може да ви отрезви когато се напиете е опасен. Всеки път когато приемем, че чаша кафе ни вади от пиянското ни вцепенение, ние излагаме себе си и другите на опасност. Чаша или две или три кафе може да ви събудят, но те не правят абсолютно нищо да ви отрезвят. Всъщност, кафето в този случай замъглява преценката ви и създава у вас фалшивото впечатление, че сте в час.

Как тялото се справя с алкохола

Около 2% до 8% алкохол се изхвърля с урината, потта и дишането. Останалият алкохол трябва да се метаболизира в тялото. Черният ви дроб се нуждае от около един час да метаболизира една алкохолна напитка. Това прави един час за 180 мл вино… един час за 360 мл бира… и един час за 45 мл твърд алкохол. Ако изпиете повече от това количество в рамките на един час, в организма ви ще се движи алкохол доста дълго време.

Времето което ще е необходимо на тялото ви да метаболизира алкохола зависи от ензим, наречен алкохол дехидрогеназа (ADH). ADH е отговорен за разграждането на повечето алкохол в тялото и нищо, което пиете—кафе, диетична сода, чай—не може да повиши нивата на ADH, нито да ускори процеса на изтрезняване.

Ако пиете алкохол редовно, трябва да прочетете тази статия

Какво всъщност прави кафето

Кафето е стимулант и като такъв то може да повиши будността ви и да противодейства на седативното действие на алкохола. Но… не се заблуждавайте… вие все още сте толкова пияни, колкото бяхте преди първата глътка кафе.

Изследване, публикувано в списанието Behavioral Neuroscience показва, че кофеинът правел пияните мишки по-будни, но не оправял проблемите с ученето, причинени от алкохола. Томас Гулд, PhD, от Университета Темпъл и един от авторите на изследването казва „Митът за това, че кафето има отрезвяващи способности е особено важно да бъде оборен, защото едновременната употреба на кофеин и алкохол може всъщност да доведе до лоши решения с катастрофални резултати. Хора, които са пили само алкохол, които се чувстват уморени и опиянени може да е по-вероятно да признаят и приемат, че са пияни”.

11 изненадващи ползи за здравето от пиенето на уиски

Така че, ако кафето не може да ви помогне да разграждате алкохола по-бързо, тогава какво би го направило?

ФАКТ: Нищо… да, нищо, просто ви трябва време.

Ако сте се напили, единственият начин да изтрезнеете е като си дадете време. Това време варира според нивата на алкохол в организма ви, но очаквайте, че ще ви се наложи да чакате няколко часа. Пийте отговорно, бавно и се забавлявайте!

Утайката от кафето има множество полезни употреби

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/fact-or-myth-coffee-can-sober-you-up/

Снимка: The Real News

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *