Съединение в зеления чай помага в лечението на синдрома на Даун

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Green-Tea-down

Като се има предвид, че зеленият чай доказано се

 • Бори с рака
 • Снижава холестерола
 • Предпазва от кариеси
 • Защитава от сърдечни заболявания
 • Ускорява метаболизма
 • Предпазва от диабет
 • Има противовирусно действие
 • Поддържа здравословното кръвообръщение
 • Укрепва емайла на зъбите
 • Намалява зъбния камък и бактериите в устата
 • Предпазва от деменция
 • Пълен е с антиоксиданти
 • Предпазва от хранителни натравяния
 • Дава ви здрава кожа
 • Предпазва от лош дъх
 • Детоксикира тялото

… добре е да знаем и за още една полза от редовния му прием.

Съединение в зеления чай показва надежда за лечението на синдрома на Даун според изследване, публикувано в списанието The Lancet Neurology.

Един от ръководителите на изследването, д-р Мара Диърсън от Центъра за геномна регулация – Centre for Genomic Regulation (CRG) в Барселона, Испания и нейните колеги разкриват как съединението епигалокатехин галат (EGCG) подобрява познавателната функция на хора, страдащи от този синдром.

Според учените, изследването им представя за първи път лечение, което показва известно подобрение в познавателните умения на страдащите от синдрома на Даун.

Според Националното общество за синдрома на Даун около 1 на всеки 691 бебета в Съединените щати се ражда със синдром на Даун, като повече от 400000 американци живеят с този синдром.

Синдромът на Даун е най-честото срещаното генетично заболяване в САЩ, проявяващ се когато индивида има частична или пълна допълнителна хромозома в хромозомна двойка 21, което означава, че при тези хора има по три броя от тази хромозома, вместо нормалните два.

Тази допълнителна хромозома води до свръхекспресия на гените, което може да причини редица физически симптоми, включващи снижен мускулен тонус, малки глава, уши и уста, плосък профил на лицето и специфично дръпнати нагоре очи.

Зеленият чай предотвратява рака на кожата

Хората със синдром на Даун могат да изпитват проблеми с познавателната функция като забавено развитие на говора, влошени способности за учене и запомняне и слаба концентрация.

Според д-р Диърсън и нейните колеги, изследванията показват, че подобни влошавания на познавателната функция се дължат на свръхекспресията на ген, наречен DYRK1A, като изследвания с мишки са показали, че съединението EGCG може да снижи свръхекспресията на DYRK1A.

Изследването показва, че това съединение може да прави същото и за хората със синдрома на Даун, водейки до постигане на подобрение на познавателната функция.

Дневна доза EGCG подобрява три области на познавателната функция

EGCG е съединение в зеления чай. То принадлежи към клас антиоксиданти, познати като полифеноли, като изследвания са доказали, че те предпазват тялото от увреждане на клетките, което може да причини заболявания при хората.

В изследването д-р Дриърсън и колегите й са включили 84 души на възраст от 16 до 34 години, страдащи от синдром на Даун.

В продължение на 12 месеца участниците, на случаен принцип, били разделени на две групи. Едната група получавала ежедневна доза от безкофеинов зелен чай, съдържащ EGCG – 9 милиграма на килограм или 45 процента епигалоктехин галат, другата получавала плацебо. И двете групи преминавали познавателно обучение всяка седмица.

Изпитанието било двойно сляпо, което означава, че изследователите, участниците и семейства им не знаели какво лечение получава всеки от участниците.

Всички участници били подложени на познавателни тестове и снимки на мозъка през 3, 6 и 12 месеци, както и 6 месеца след края на изследването.

В сравнение с участниците, които получавали плацебо, изследователите откриват, че онези, лекувани с EGCG се представят много по-добре в определени области на познавателната функция.

Дали този популярен чай не крие смъртоносна тайна?

В повечето категории имало малко или никаква промяна, но в няколко – способността да се запомнят модели, словесна памет, адаптивно поведение – групата пила зелен чай показала значително по-добри резултати.

И което е още по-важно, тези резултати се подобрявали с времето.

По-точно, те показали значително подобрение в три области:

 • Визуална памет за разпознаване – способността да помнят и разграничават предмети, модели, лица
 • Задържащ контрол – способността да устояват на разсейващи вниманието фактори и да избягват да импулсивни действия
 • Адаптивно поведение – способността да използват концептуални, социални и практически умения в ежедневието си.

Освен това, прочита на снимките на мозъка на всеки от участниците показва на екипа, че при лекуваните с EGCG има по-голяма функционална свързаност между нервните клетки, отколкото при участниците, получавали плацебо.

„Изненадващо беше да се види как промените не са само познавателни – що се отнася до способностите за размишление, учене, памет и внимание – но показват, че функционалната свързаност на невроните в мозъка също е променена”, казва д-р Рафаел де ла Торе, един от ръководителите на изследването от Института за медицински изследвания в Болница дел Мар в Барселона, Испания.

Общо взето изследователите смятат, че резултатите им показват, че EGCG може да е ефикасно лечение за хора със синдрома на Даун.

„За първи път лечение показва известна ефикасност в подобряването на някои познавателни дейности при хора с този синдром.

Трябва да се поясни, че нашето откритие не е лек за синдрома на Даун и че резултатите ни трябва да бъдат доказани сред по-големи части от населението, но това може да е лечение за подобряване качеството на живот на тези хора”.

Д-р Мара Диърсън

Екипът планира не само още изпитания за изследване ефикасността на EGCG при по-големи групи, но и да оцени как съединението в зеления чай може да въздейства върху познавателната функция на деца със синдром на Даун.

„Нашите резултати вече са положителни в известна степен при възрастното население, където церебралната пластичност е ограничена поради факта, че мозъкът е вече напълно развит”, отбелязват авторите. „Ние вярваме, че ако лечението се прилага при деца, резултатите ще са дори още по-добри”.

„Вълнуващо е че разбирането на генетичната невробиология на синдрома на Даун води до възможността за прилагане на специфични за синдрома лечения” казва Дейвид Нът от Центъра за невропсихофармакология в Imperial College London, по отношение на изследването.

Мари-Клод Потие, специалист по Даун в института Brain and Spine Institute в Париж, казва че резултатите са „скок напред”, но трябва да се потвърдят безопасността и ефикасността.

Химическо съединение, скрито в зеления чай се бори с рака

Освен това, генетиката не е всичко, предупреждават други изследователи, въпреки че потвърждават важността на изследването.

„Повече не можем да си позволим да гледаме на хората със синдром на Даун единствено през призмата на тризомия 21”, отбелязват Фабиан Фернандес и Хайме Едгин от института Evelyn F. McKnight Brain Institute към Университета на Аризона.

Еднакво важно е да „разбираме всеки индивид в светлината на по-общата му генетична анамнеза и околната среда в която е израсъл и живее”, както и другите здравословни проблеми и достъпа до обучение, пишат те в списанието The Lancet Neurology.

от Онър Уайтмън

Няколко факта за синдрома на Даун

 • Синдромът на Даун е генетично състояние, причинено от наличието на допълнителна хромозома в хромозомна двойка 21 в клетките на тялото. В повечето случаи той не се предава по наследство
 • Форма на синдрома на Даун, наречена тризомия 21 е отговорна за около 95 процента от всички случаи
 • Експертите не знаят причините за синдрома на Даун. Той се проявява във всички раси, социални прослойки и страни в света
 • Макар че вероятността по-възрастна майка да роди бебе със синдром на Даун е по-висока, все повече бебета със синдром на Даун се раждат от по-млади майки
 • Приблизително едно на всеки 1000 бебета родени във Великобритания е със синдром на Даун
 • Във Великобритания има повече от 40000 души, страдащи от синдрома
 • Продължителността на живот на хората със синдром на Даун се е повече от удвоил от началото на осемдесетте години на миналия век
 • Днес средната продължителност на живота за човек, страдащ от синдрома на Даун е между 50 и 60 години, като малък брой живеят до осемдесет и повече години.
 • Синдромът на Даун може да повиши риска от други заболявания, като вродени сърдечни дефекти, дихателни проблеми, детска левкемия и Алцхаймер

 

Източници:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/310799.php

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/06/06/downs-syndrome-can-be-treated-with-green-tea/

Down’s Syndrome Association

Снимка: Google Plus

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *