Освен захарта и мазнините стимулират инсулиновата резистентност

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Omega-3-Fatty-Acids

Вероятно вече знаете, че мазнините, които консумирате ежедневно могат да повлияят на нивата на холестерола ви. Но нещо, което може да не е така ясно е, че същите тези мазнини могат да въздействат на риска ви от инсулинова резистентност.

Инсулин е хормонът, който действа като ключ за отключването на клетките, така че глюкозата от кръвотока да влиза в тях. Когато имате резистентност към инсулина, инсулиновият ключ не действа толкова ефикасно и това може да доведе до високи нива на глюкоза, което е рисков фактор за сърдечни заболявания, рак и разбира се за диагноза диабет тип 2.

През годините несъмнено сте чували често срещаната информация за храненето, че наситените мазнини са врагът. Че именно мазнините водят до затлъстяване, атеросклероза и други заболявания.

Но изглежда че нещата не се изчерпват с това и предстоят открития…

Скорошно изследване показва какви биха могли да са последиците когато хората консумират прекомерни количества полиненаситени мазнини (линолова киселина, омега-6 мазнини, давани на участниците под формата на рафинирано слънчогледово олио) или наситени мазнини (палмитинова киселина, най-често срещаната в храната и давана на участниците като рафинирано палмово олио) в период от 7 седмици. Те правят това като добавят мъфини с много мазнини в обичайната им храна, които съдържали 51 процента мазнини.

По-конкретно, целта на изследователите била да оценят дали причинените от храната генетични изменения могат да причинят напълняване, затлъстяване и инсулинова резистентност като измервали метилирането на ДНК в около 450000 места на подкожна мастна тъкан.

Целият свят пощуря по рецептата от две съставки, която премахва мазнините

Метилирането на ДНК се отнася до епигенетичен механизъм, при който клетките контролират експресията на гените ни. И когато гените не се проявяват ефикасно според предназначението си, то тогава нещата в тялото могат да се объркат и да се стигне до заболяване.

И двата типа мазнини повишавали глобално степента на метилиране на ДНК във всички изследвани места на мастна тъкан, като 4975 места били диференциално регулирани от приема на мазнини. Полиненаситените мазнини въздействали на далеч повече гени (1797), в сравнение с наситени мазнини (125). На пръв поглед това сякаш показва, че наситените мазнини са победителят, но наситените мазнини довели до 28 променени генни експресии, докато полиненаситените мазнини не довели до нито една промяна.

Все пак що се отнася до затлъстяването и инсулиновата резистентност, учените открили, че и двете мазнини въздействат на гените с биологични функции. Всичко това означава, че прекаляването с яденето на омега-6 мастни киселини или на дълговерижни наситени мастни киселини може да измени метаболизма и да повиши възпалението в клетките в тялото, което впоследствие може да повиши риска ви от заболяване.

Ето защо, снижаването на тези видове мазнини като в същото време повишавате полезните мазнини може да предложи известна защита…

Забранената храна, която парира рака

Мазнини, които да избягваме

Подобни на палмовото олио наситени мазнини включват мазнините за готвене – „шортънинг” (всички видове), свинско, лой, сланина, памуково олио, масло и олио от оризови трици. Омега-6 линоловите мазнини подобни на слънчогледовото олио включват всички видове растителни олиа като царевично, соево и техните продукти като салатни дресинги, майонеза и маргарини. Това са видовете мазнини, които може да си струва да сведете до минимум, особено, ако вече имате метаболитно заболяване.

Вместо това можете да консумирате омега-3 и омега-9 мастни киселини, които са противовъзпалителни и предлагат защитаващи здравето механизми…

Омега-3 източници включват сьомга, сардини, скумрия и семена от чиа. Източници на омега-9 мастни киселини са зехтинът, маслините, ядките и маслото от макадамия и тройно предпазващото сърцето авокадо.

Диета при затлъстяване, свалете 15 кг за 15 дни, задръжте резултата

Изводът е, че все още се учим за действието на различните хранителни вещества в тялото. И докато изследванията вече показват, че прекомерният прием на въглехидрати води до сърдечни заболявания повече от приема на наситени мазнини (в много от случаите), що се отнася до инсулиновата резистентност, нещата още не са така ясни.

Макар че не трябва да спрете да консумирате богатите на хранителни вещества меса и яйца, снижаването до минимум на източниците на омега-6 и на наситените мазнини, и фокусирането върху консумацията на повече омега-3 и омега-9 мастни киселини може да ви осигури допълнителна защита.

Източник:

https://easyhealthoptions.com/fats-not-just-sugar-promote-insulin-resistance/

Снимка: WAGA

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *