Червеното месо вредно ли е или полезно за вас? Обективен поглед

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Червеното месо е една от най-спорните храни в историята на храненето.

red-meat

Независимо от факта, че хората ядат червено месо през цялата си еволюция, много хора вярват, че то може да е вредно.

Искам да премина през всички хвалебствия и през цялото объркване по въпроса и да разбера какво казват данните.

Тази статия е фокусирана върху въздействието на червеното месо върху здравето. Ще оставя на други да се занимават с етичните и свързаните с околната среда неща.

Месото днес не е каквото беше някога

Хората ядем месо през цялата си еволюция и храносмилателната ни система е добре екипирана да се справя с това.

Народи като инуитите и масаите ядат много месо, много повече от средния западняк, но си остават в отлично здраве.

Обаче, месото, което ядем днес е в значителна степен различно от месото, което са ядели предците ни. Едно време животните са се движели свободно и са пасли трева, насекоми и всичко естествено за тях.

Представете си дивите крави сред полята преди десет хиляди години как се движат безгрижно и пасат трева и различни други ядивни растения.

Месото от това животно е напълно различно от месото от крава, родена и отгледана в комбинат за отглеждане на животни и хранена със зърнени фуражи, на която може да са давали и хормони за стимулиране на растежа и антибиотици.

Днес някои от месните ни продукти преминават през дори още обработка след заколването на животните… месото се опушва, суши и след това се третира с нитрати, консерванти и различни химикали.

Наслаждавайте се на по-безопасна скара тази година с розмарин и вишни

Следователно, добре е да правим разграничение между различните видове месо:

Обработени меса: Тези продукти обикновено са от конвенционално отглеждани крави, а после биват подлагани на различни методи на обработка. Примерите включват надениците и бекона.

Конвенционално червено месо: Конвенционалните червени меса са относително необработени, но кравите обикновено са отглеждани в комбинати. Месата които са червени когато са сурови се определят като „червени” меса. Тук попадат агнешкото, говеждото, свинското и някои други.

Бяло месо: Месата, които са бели при готвене се определят като „бели” меса. Тук попадат птичите меса като пилешкото и пуешкото.

Органично месо от хранени на паша животни: Това месо е от животни, които са хранени естествено и отглеждани органично без лекарства и хормони. В него също така няма никакви добавени изкуствени химикали.

Когато изследваме здравословното действие на месото е важно да осъзнаем, че не всички меса са еднакви.

Изследванията на месата особено онези, провеждани в САЩ основно изследват меса от животни, отглеждани в комбинати и хранени със зърнени фуражи.

Извод: Важно е да разграничаваме между различните видове меса. Например, месото от хранени на паша животни и органичното месо са много различни от преработеното месо от отглеждани в комбинати животни.

Червеното месо е много хранително

Червеното месо е една от най-хранителните храни, която можете да ядете.

То е заредено с витамини, минерали, антиоксиданти и различни други хранителни вещества, които имат силно въздействие върху здравето.

Порция от 100 грама (3.5 унции) сурова говежда кайма (10% мазнини) съдържа:

 • Витамин B3 (ниацин): 25% от препоръчителната дневна доза (ПДД).
 • Витамин B12 (кобаламин): 37% от ПДД (не можете да си набавяте този витамин от растителни храни).
 • Витамин B6 (пиридоксин): 18% от ПДД.
 • Желязо: 12% от ПДД (става дума за хем желязо с високо качество, което се усвоява много по-добре от желязото от растенията).
 • Цинк: 32% от ПДД.
 • Селен: 24% от ПДД.
 • Освен това, тя съдържа и много други витамини и минерали в по-малки количества.

Това количество съдържа 176 калории, 20 грама качествен животински протеин и 10 грама мазнини.

Червеното месо също така е богато на важни хранителни вещества като креатин и карнозин. Хората, които не ядат месо често имат недостиг на тези хранителни вещества, което може да има отрицателни последици върху различни аспекти на здравето, включително върху функцията на мускулите и мозъка.

Богатото на протеини, минерали и В витамини агнешко е много полезно за здравето

Говеждото от хранени на паша животни е дори още по-хранително от говеждото от хранени с фуражи животни като съдържа много здравословни за сърцето омега-3 мазнини, мастната киселина CLA (конюгирана линолова киселина), наред с витамини А и Е.

Извод: Червеното месо е много хранително, особено ако е от естествено хранени и отглеждани животни. То е чудесен източник на протеин, желязо, витамин B12, цинк, креатин и различни други хранителни вещества.

Сърдечносъдови заболявания, диабет и смърт

Последиците за здравето от яденето на червено месо се проучва усилено.

Обаче, повечето от тези изследвания са така наричаните наблюдателни изследвания, които не доказват причинно-следствената връзка, а само че някои неща са свързани.

Има някои наблюдателни изследвания, които заключават, че червеното месо се свързва с по-висок риск от сърдечно съдови заболявания, диабет и смърт.

Обаче, ако погледнем по-големи изследвания с по-високо качество, откриваме че въздействието на червеното месо намалява.

В голям преглед на 20 изследвания, които включват общо 1 218 380 души, обработеното месо се свързва с повишен риск от сърдечно съдови заболявания и диабет. Обаче, те не откриват никаква връзка с необработеното червено месо.

В изследването EPIC, много голямо наблюдателно изследване, което включва 448 568 души, обработените меса повишават риска от смърт, докато не е забелязано никакво въздействие в тази посока от яденето на необработено червено месо.

Що се отнася до повишен риск от сърдечно съдови заболявания, диабет и смърт… от решаващо значение е да правим разграничаване между преработеното и непреработено месо, защото двата вида месо имат много различно действие.

Наблюдателните изследвания изглежда са единодушни, че обработените меса (не необработените червени меса) се свързват с повишен риск от ранна смърт и с много заболявания.

Въпреки това е важно да имаме предвид ограниченията на тези изследвания. Изводите, извлечени от наблюдателни изследвания обикновено са погрешни. Единственият начин за откриване на причината и следствието е да се провеждат рандомизирани контролирани изследвания.

Извод: Някои наблюдателни изследвания показват връзка между месото, диабета, сърдечно съдовите заболявания и смъртта. Обаче, други изследвания разкриват, че тази връзка съществува само при обработените меса, а не при необработените червени меса.

Черешите премахват канцерогените в говеждото, рецепта

Червеното месо повишава ли риска от рак?

Има много наблюдателни изследвания, които показват, че консумацията на червено месо се свързва с повишен риск от рак.

Основният вид рак, който се вярва, че червеното месо причинява е колоректалния, който е третият най-често диагнозиран рак в света.

Повтарящ се проблем в тези изследвания е че те изглежда обединяват обработеното с необработеното червено месо, което е неприемливо.

Мета-анализи, в които изследователите анализират данни от много изследвания показват, че повишеният риск от колоректален рак е много нисък. Един мета-анализ откри много слабо въздействие при мъжете, и никакво въздействие при жените.

Други изследвания показват, че може би не самото месо допринася за повишения риск, а по-скоро това се дължи на вредните съединения, които се образуват при готвенето му.

Ето защо методът на готвене може да е основният определящ фактор по отношение на крайните последици за здравето, причинявани от месото.

Извод: Няколко наблюдателни изследвания показват, че хората, които ядат червено месо са в по-висок риск от рак, но по-големи прегледи, които разглеждат доказателствата като цяло показват, че въздействието му е слабо или колебливо.

Запалете скарата: ПЪРЖОЛЕНАТА тайна за предпазване на артериите!

Свързаността не е равна на причинност

Когато разглеждаме отблизо нещата, почти всичките изследвания, които очевидно „доказват”, че червеното месо причинява вреда са така наречените наблюдателни изследвания.

Този вид изследвания могат единствено да покажат взаимна зависимост (корелация), че две променливи са свързани.

Те могат да ни кажат, че хората, които ядат повече червено месо е по-вероятно да се разболеят, но те НЕ могат да докажат, че червеното месо е причинило каквото и да било.

Един от основните проблеми при тези изследвания е че те са повлияни от различни объркващи фактори.

Например, хората, които ядат червено месо (а всеки знае, че червеното месо е вредно, нали?) са по-малко осъзнати за здравето си и е по-вероятно да пушат, да пият много, да ядат повече захар, да са по-малко физически активни и т.н.

Хората, които са осъзнати относно здравето си се държат много различно от хората, които не са и нанасянето на корекции за всички тези фактори е невъзможно.

Друг проблем при тези изследвания е че те обикновено се основават на въпросници за честотата на консумация на храни, в които се очаква, че хората ще помнят какво и колко са яли в миналото си.

Винаги е лоша идея да се вземат решения за здравето на база единствено на наблюдателни изследвания. Има много случаи в историята когато рандомизирани контролирани изпитания приключват с показването на точно обратното въздействие.

Например, изследването Nurses’ Health Study показа, че терапията със заместване на естрогена помага за снижаването на сърдечните заболявания при жените. По-късно рандомизирано контролирано изпитание откри, че тя всъщност повишава сърдечните заболявания.

Извод: Наблюдателните изследвания не могат да се използват за определянето на причина и следствие. Има много объркващи елементи в тези изследвания, като от друга страна, изследвания с по-високо качество в крайна сметка показват точно обратното въздействие.

Шест стъпки към чисто и детоксикирано тяло

Поглед към някои рандомизирани контролирани изпитания

Рандомизираните контролирани изпитания са златен стандарт в науката.

В тези изследвания хората биват разпределяни на случаен принцип в групи. Например, едната група спазва диета А, докато другата група спазва диета В.

След това изследователите наблюдават хората и виждат коя диета е по-вероятно да доведе до конкретен резултат.

За жалост, не ми е известно да има такова изследване, което да изследва червеното месо директно.

Обаче, имаме изследвания на диети с ниско съдържание на мазнини. Тези изследвания имат основната цел да снижават наситените мазнини, което означава, че хората в тях трябва да ядат по-малко червено и обработено месо, които са с високо съдържание на наситени мазнини.

Изследването Women’s Health Initiative включваше повече от 46 хиляди жени. Едната група бе инструктирана да яде храна с ниско съдържание на мазнини, докато другата група продължаваше да яде по стандартния западен маниер.

След период от седем години и половина нямаше почти никаква разлика (само 0.4 кг / 1 унция) в теглото между групите. Нямаше също така никаква разлика в заболеваемостта от сърдечни заболявания или рак.

Рандомизирано контролирано изпитание сравнява диетата на Аткинс (с високо съдържание на червено месо) с диетата на Орниш (вегетарианска диета с ниско съдържание на мазнини и без червено месо). Изследването е наречено „Изследване за отслабване от А до Я“ (A to Z weight loss study).

След период от 1 година групата спазвала диетата на Аткинс била отслабнала повече и се радвала на по-добри подобрения по отношение на всички най-важни рискови фактори за заболявания, макар че резултатите не били винаги статистически значими.

Съществуват още множество други изследвания, които сравняват диети с ниско съдържание на въглехидрати (и с високо съдържание на червено месо) и диети с ниско съдържание на мазнини (и с ниско съдържание на червено месо). В тези изследвания диетите с ниско съдържание на въглехидрати водят до много по-добри резултати за здравето.

Разбира се, тези изследвания не изследват директно червените меса и има много повече неща, които се случват и които могат да въздействат върху резултатите.

Извод: Изследванията на диетите с ниско съдържание на мазнини (с ниско съдържание на червено месо) не показват снижаване на рака. Изследванията на диети с ниско съдържание на въглехидрати (с високо съдържание на червено месо) почти неизменно водят до подобряващи здравето резултати.

Всичко за оптимизирането на червеното месо

Когато месото бива готвено на висока температура, то може да образува вредни съединения.

Някои от тях включват хетероциклични амини (HAs), полициклични ароматни хидрокарбони (PAHs) и крайни продукти на напреднала гликация (AGEs).

Тези субстанции могат да причинят рак при животните.

Ако месото наистина повишава риска от рак (което още не е доказано), то тогава това може да е причината.

Но това не се отнася само за месата, други храни могат също да образуват вредни съединения при прекомерно нагряване.

Ето няколко съвета за да сте сигурни, че месото не образува тези вредни съединения:

 1. Използвайте по-щадящи методи на готвене като задушаване и варене на пара вместо скара и пържене.
 2. Снижете до минимум готвенето на висока температура и никога не излагайте месото на пламъци.
 3. Не яжте овъглени и/или пушени храни. Ако сте прегорили месото, изхвърлете овъглените части.
 4. Ако мариновате месото с чесън, червено вино, лимонов сок или зехтин, то значително ще снижи съдържанието си на HCAs.
 5. Ако трябва да готвите на висока температура, обръщайте месото често, за да не му позволите да прегори.

Пет съвета за здравословна скара

Признавам, че пържените и печените на скара меса са много вкусни. Аз лично предпочитам месото си добре изпечено.

Но ако искате да се наслаждавате на месото и да извлечете от това всички ползи, без нито една от потенциалните вредни последици, тогава използвайте по-щадящи методи на готвене и избягвайте прегарянето му.

Извод: С цел предпазване от формирането на вредни субстанции при готвенето на месо, избирайте по-щадящи методи на готвене, за да избягвате прегарянето му.

Поуката

Когато погледнем отвъд плашещите тактики и сензационните заглавия, ние осъзнаваме, че няма контролирани изследвания, които свързват червеното месо със заболяванията при хората.

Има само наблюдателни изследвания, които често не разделят червените меса от обработените меса.

Те също така разчитат на анкети за честотата на яденето на храни и просто не могат да дадат обяснение за сложни и объркващи фактори като осъзнатостта за здравето.

Наблюдателните изследвания се правят за генериране на хипотези, БЕЗ да ги изследват.

Те не доказват, че червеното месо причинява каквото и да било и лично аз ги намирам за съмнителни, защото хората са процъфтявали ядейки животни от природата през цялата си еволюция.

Ако избирате необработени (за предпочитане от хранени на паша животни) червени меса и се стараете да използвате по-щадящи методи на готвене като избягвате прегорелите/овъглени парчета, то вероятно няма от какво да се притеснявате.

Всъщност, аз мисля, че необработеното, правилно сготвено червено месо наистина е много здравословно.

То е много хранително и заредено със здравословни протеини, здравословни мазнини, витамини и минерали, наред с различни хранителни вещества, които се знае, че въздействат положително на функцията, както на тялото, така и на мозъка.

Освен че има наистина чудесен вкус… животът с месо със сигурност е по-добър от животът без месо.

от Крис Гунарс, БН

Тук ще отворим скоба и ще кажем, че всеки човек е различен, перифразирайки поговорката, че онова, което е полезно за един, може да е отрова за друг! Така че, ако сте любител на червеното месо, наслаждавайте му се като си го приготвяте по описаните по-горе безопасни начини – то е полезно за вас. Ако не обичате месо, тогава не е необходимо да го ядете. Има достатъчно храни, с които да го замените. Ако страдате от заболяване, в чиято специфична диета червеното месо е изключено, то следвайте указанията. Но винаги знайте, че всеки човек е различен и за да е здрав трябва да слуша собственото си тяло, а не съветите и напътствията на другите. ~ Здрави всеки ден

Източник:

http://authoritynutrition.com/is-red-meat-bad-for-you-or-good/

Снимка: NewsDog

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *