Недостигът на витамин А ви оставя без бекъп

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vitamin_a

Клетките на кожата, стомаха, червата и кръвта са в постоянно състояние на обновяване — продължителността им на живот е само няколко дни.

Те разчитат на това възрастните стволови клетки непрестанно да се делят и възобновяват. Тялото също така се зарежда със запаси от спящи стволови клетки в костния мозък, от които то може да тегли при нужда.

Например, тези спящи стволови клетки могат да бъдат активирани когато страдате от бактериална или вирусна инфекция, при силна загуба на кръв от нараняване или в други случаи на болест и снижена имунна функция.

След като тези изключителни стволови клетки си свършат работата, те отново изпадат в състояние на сън. Или поне това се очаква от тях. Но ако тялото ви не успее да ги накара отново да заспят, имунната система може да бъде силно отслабена…

Това е така, защото ако не заспят отново, те вместо това съзряват във възрастни стволови клетки. След като тялото използва тези възрастни стволови клетки на ежедневна база, това може да звучи добре — само дето в този случай тялото ви унищожава резервния си запас от спящи стволови клети на които вие разчитате да са налични когато най-много се нуждаете от тях.

Антиинфекциозният витамин А се бори с рака, слепотата, старостта…

Изследователите наскоро откриха, че има един основен фактор, който пречи на тези клетки да заспят отново — недостиг на витамин А.

Добре известно е, че витамин А на практика играе роля в растежа, развитието и специализираните функции на всяка клетка в тялото. Но ново откритие показва, че когато животните страдат от недостиг на витамин А, те губят значителни количества от тези изключителни спящи стволови клетки.

Това изследване подчертава важната роля, която витамин А играе за поддържането на здравето на клетките и на оптималната имунна функция. До степен, че изследователите твърдят, че това откритие може дори да им помогне да се целят директно в раковите клетки.

Впечатляващите здравословни свойства на червения пипер

Как да си набавяте витамин А

Що се отнася до предпазването от болести и постоянното здраве, достатъчното витамин А в организма явно е много важно. Вие сте в по-висок риск от недостиг на витамин А ако пиете много алкохол, пиете лекарства за холестерола, ако имате променена функция на панкреаса (диабет тип 2/метаболитен синдром) или на секретирането на жлъчния сок, както и при възпалителни заболявания на червата.

Витамин А е общ термин, използван за означаване на три мастно разтворими съединения, използвани от тялото— ретинол, ретинал и ретинова киселина. Тялото ви не може само да произвежда витамин А, така че трябва да си набавяте достатъчни количества от хранителни източници.

Епохално изследване: Често срещаният недостиг на витамин А може би предизвиква епидемия от диабет

Витамин А идва или от предварително формиран витамин А в животинските продукти или от каротеноидите на провитамин А, съдържащи се в плодовете и зеленчуците с оранжев и зелен цвят.

Богатите на витамин А храни включват:

 • Говежди черен дроб
 • Масло от черен дроб на треска (рибено масло)
 • Яйца
 • Масло
 • Прясно мляко
 • Сладки картофи
 • Тиква
 • Моркови
 • Пъпеш
 • Манго
 • Спанак
 • Броколи
 • Кейл
 • Зеле

Необходимата дневна доза витамин А е 700 международни единици (МЕ) или 210 мкг на ден за жените и 900 МЕ (270 мкг) на ден за мъжете.

Като добавите горните храни в ежедневието си можете да си подсигурите набавянето на необходимата ви дневна доза витамин А, така че следващия път когато наистина се разболеете, тялото ви ще може да разчита на запасите си от стволови клетки, от които то се нуждае, за да подсили имунната си функция.

от Джеда Денинг

Източник:

https://easyhealthoptions.com/vitamin-deficiency-leaves-without-backup/

Снимка: 10tv

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *