Богатото на протеини, минерали и В витамини агнешко е много полезно за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ползите за здравето от яденето на агнешко месо може да не са известни на много хора, но е добре да знаем, че то е невероятно вкусно и с най-висока хранителна стойност месо. Освен месото, обикновено от агънцата се добива и мека вълна.

lamb-benefits

Както агнешкото, така и овнешкото съдържат множество полезни за здравето хранителни вещества, но все пак агнешкото си остава ненадминато.

Агнешкото се споменава в библията, а Исус е наричан „Агнец Божи”. Евреите празнуват Пасха с „пасхално агне” и така нататък. А знаем, че мюсюлманите правят традиционни жертвоприношения на агнета (курбани) за празника Курбан Байрам. Има си причина за използването на агнешкото в религиите и тя е чисто здравословна.

Най-полезните 10 лековити храни в Библията

Агнешкото съдържа някои форми селен и други минерали, които стимулират здравето, дълголетието и духовното и умствено развитие, което може да е причината то да се споменава така често в библията.

За жалост агнешкото не се яде много заради вкуса и високата му цена. Агнешкото от животни под една година се отличава с хранителната си стойност. Всяко истинско агнешко е полезно. Повечето е от животни, хранени на паша понеже агнетата се нуждаят от паша при всички случаи.

Ползи за здравето от агнешкото месо на база хранителната му стойност

Голямо количество енергия (100 г = 206 ккал)

Агнешкото е чудесен източник на енергия. Агнешките пържолки както се посочва по-горе съдържат цели 206 ккал на 100 г месо, което е много добре при необходимите за тялото дневни калории от 2000 ккал. Приемът на полезни калории помага за дневните дейности, издръжливостта и снижаването на умората след физическа активност.

Високо съдържание на протеини (100 г = 17.1 г)

Вече не е тайна, че червените меса като говеждото, свинското, конското и агнешкото са с много високо съдържание на протеини и са много полезни за тялото. Очевидно, в 100 г агнешко (или овнешко) се съдържат много протеини или около 17.1 грама. За хората, които искат да направят мускули, протеините в агнешкото са много полезни. Освен че повишават мускулната маса, протеините се свързват с мазнините, полезни са за храносмилането и предоставят енергия и сила на тялото.

Агнешкото е добър източник на протеини за хора на всяка възраст, като то също така съдържа осем есенциални аминокиселини. 120 г (4 унции) агнешко месо предоставят 60.3% от препоръчителния дневен прием на протеини за мъжете.

5 признака че трябва да ядете повече протеин

Високо съдържание на калций (100 г = 10 мг)

Друго преимущество на агнешкото е съдържанието на калций в него, което е доста високо и много полезно за тялото. Ползите от калция, съдържащ се в агнешкото месо се изразяват в спомагане процеса на поддържане здравето на костите, укрепване на костите и предпазване от увреждането им и от аномалии в тях. Съдържанието на калций в агнешкото месо е цели 10 мг на 100 г.

Фосфор (100 г = 1.91 мг)

Агнешкото месо също така съдържа много фосфор. Точно както при калция, съдържанието на фосфор в него е полезен за здравето, особено за поддържане здравето на костите и за предпазване от остеопороза. 1.91 мг фосфор на всеки 100 г агнешко са полезни за тялото.

Витамин В1 – тиамин (100 г = 0.15 мг)

Кой казва, че червените меса не съдържат витамини? Трябва да знаем, че агнешкото съдържа В витамини и най-вече витамин В1. В 100 г агнешко се откриват 0.15 мг тиамин, а това количество, макар и да е относително малко, все пак е полезно за поддържането на процеса на насищане на тялото с кислород спомага повишаването на енергията, поддържа устойчивостта и издръжливостта и предпазва от появата на лющеща се и суха кожа.

Витамин В2 (100 г = 0.2 мг)

Агнешкото съдържа витамин В2, познат също като рибофлавин. Витамин В2 носи много ползи за тялото, сред които е поддържане издръжливостта и здравето на нервите, поддържане здравето на очите и на всичко свързано със зрението, стимулира и поддържа имунната функция и предпазва от появата на афти, стоматит и напукани устни.

Витамин В12 (100 г = 2.3 мг)

Друга полза от агнешкото месо е съдържащия се в него витамин В12 или кобаламин, който помага на тялото да поддържа нервите си здрави, спомага образуването на червените кръвни телца, предпазва от анемия, повишава издръжливостта и физическото здраве. Витамин В12 е необходим също за здравето на нервната система и за обмяната на въглехидратите, мазнините и протеините.

Уникалният витамин В12

Селен (100 г = 7.0 мг)

Ползите от агнешкото месо и от всички останали червени меса се дължат на това, че те съдържат селен. Селенът в агнешкото спомага с предоставянето на антиоксидантни свойства на тялото. Антиоксидантите се противопоставят на свободните радикали, снижават риска от развиване на някои заболявания и правят кожата и органите по-здрави.

Селенът спасява здравето ви, пет начина

Други минерали

Агнешкото съдържа също така и други минерали като мед и манган, които способстват за снижаването на рисковете от рак, сърдечни заболявания и диабет. И накрая, но не по важност, агнешкото е добър източник на цинк, който е важен за имунната система, заздравяването на раните и нормалното делене на клетките. Цинкът също така спомага за стабилизирането на нивата на кръвната захар и за скоростта на метаболизма в тялото и е необходим за оптималната функция на обонянието и усещането за вкус.

3 вкусни рецепти с пащърнак, праз, агнешко и сос с уиски

Ползи за здравето от агнешкото

Предпазва от рак

Агнешкото е източник също така на голямо количество желязо, В витамина холин и на споменатия вече селен. Съдържанието на холин и селен отблъсква атаките на смъртоносния рак в тялото и органите. Агнешкото съдържа и конюгирана линолова киселина (КЛА), която предпазва от възпалението, причиняващо рак и злокачествени тумори.

Спомага отслабването

Ако искате да отслабнете, тогава яжте агнешко редовно. Това червено месо е с високо съдържание на протеини и с ниско съдържание на вредни мазнини. Така то спомага контролирането на теглото и предпазва от затлъстяване. Освен това, консумацията на агнешко, че дори и на овнешко, стимулира метаболизма на тялото, а съдържащите се в него В витамини са полезни с това, че спомагат горенето на калориите и мазнините.

Предпазва от анемия

Анемията или недостигът на червени кръвни клетки може да се появи поради спада на желязото в тялото. Овнешкото повишава броя на червените кръвни телца (хемоглобина). Съдържанието на желязо в агнешкото е доста високо – значително по-високо от това в яйцата.

Предпазва от вродени дефекти

Ползата от агнешкото по отношение на анемията, благодарение на желязото в него, допълнително предпазва от вродени дефекти. Това съдържание на желязо предпазва от анемия бебетата и бременните. С помощта му плодът се развива и расте оптимално. За да си набавят ползите от агнешкото, бременните жени е добре редовно да консумират агнешко, започвайки още от първия триместър на бременността. Освен че предпазва от вродени дефекти, останалите минерали в него оптимизират притока на кръв от майката към плода.

Снижава болките по време на менструация

Някои жени в менструация изпитват силни болки. Болките всъщност се дължат на снижаването на нивата на желязо по време на цикъл. Яжте агнешки пържолки всеки ден, за да си набавяте необходимото желязо – така ще запасявате тялото си оптимално с така необходимото му желязо.

Поддържа здравето на кожата

Следващата полза от агнешкото е здравата кожа. Както вече споменахме агнешкото съдържа В витамини, холин, селен и най-вече високо количество витамин В12. Според експертите, витамин В12 помага за поддържане здравето на кожата като я държи стегната, справя се с флегмата, премахва окосмяването и още много други неща.

Предпазва от аутизъм, стрес и депресия

Съединенията в агнешкото съдържат високо количество омега-3 мазнини. Количеството витамин В12 и омега-3 е полезно за предпазването на децата от аутизъм, което е чудесно понеже хранителната стойност на агнешкото оптимизира развитието на централната нервна система/мозъка на децата. А съдържанието на витамин В12 в него е полезно за успокояването на мозъка и за справяне със стреса и депресията.

Кашуто е абсолютно най-доброто безлекарствено лечение за депресия

Бори се със сърдечни заболявания и напълняване

Агнешкото съдържа омега-3 мазнини, които са по-често срещани в рибата и другите морски дарове. Омега-3 мазнините са известни с това че се борят със сърдечните заболявания и стимулират мозъчната функция и отслабването.

Кръвната група определя какви сме и какво трябва да ядем

Предпазва от инсулт и бъбречни заболявания

Ползите на агнешкото в предпазването от инсулт и бъбречни заболявания всъщност са много големи, но много хора не знаят това. Тези ползи могат да възникнат понеже агнешкото съдържа много калий и малко натрий. Калият спомага за разтварянето на натрия в тялото, докато натрупването на натрий в организма обикновено причинява инсулт и камъни в бъбреците.

Важен източник на енергия

Агнешкото ни зарежда с много полезни протеини, мазнини и калории и ни кара да оставаме във форма по време на ежедневната ни физическа активност. Още повече, че високото съдържание на протеини е полезно и за оптималното контролиране на теглото.

Поддържа здравето на костите

Не можем да отречем, че ползите от агнешкото за костите и зъбите са огромни. Това месо съдържа калциеви съединения които оптимизират растежа на костите при децата и предпазва възрастните от остеопороза. Освен това всеки 100 грама агнешко съдържат цели 272 мг фосфор. Съдържанието на фосфор според диетолозите покрива 27% от дневните нужди. Ползите от самия фосфор поддържат здравината на костите и зъбите.

Укрепва имунната система

Ето и последната полза от агнешкото, която ще споменем днес. Богатото на селен агнешко съдържа много антиоксиданти. Както всеки знае, антиоксидантите са много полезни за укрепването на имунната система така че тя да предпазва тялото от множество различни заболявания.

Макар и да е по-скъпо от някои други меса, агнешкото е не само вкусно, но то представлява здравословен начин да се наслаждаваме на месо в храната си!

Съвети как да консумираме агнешкото правилно

Както е видно от посоченото по-горе, агнешкото месо носи чудесни ползи за здравето, но и прекомерната му консумация не е препоръчителна за здравето.

Правилата за консумация на здрав човек: можете да ядете агнешко редовно по 100 грама и максимум 1 път на ден.

Правила за консумация за хора в не съвсем добра форма: трябва да ограничите консумацията на агнешко, особено под формата на скара с пикантна гарнитура. Можете да ядете агнешко в продължение на 2 седмици на порции от по 50 грама.

Агнешко: странични ефекти за здравето

Ако консумирате прекомерно овнешко, трябва да знаете за тези странични ефекти:

Хипертония: съдържанието на желязо в агнешкото е твърде високо и може да повиши кръвното налягане.

Холестерол: съдържанието на холестерол в агнешкото е доста високо, така че при консумация на по 100 грама всеки ден, след седмица холестеролът ви може драматично да се покачи.

Диабет: на някои диабетици не се препоръчва консумация на агнешко. Агнешкото може да повиши нивата на кръвната захар.

И така, агнешкото месо наистина е много полезно стига да се консумира умерено. Следователно, за извличането на всички споменати по-горе ползи от агнешкото, спазвайте дадените правила. Избирайте прясно агнешко с приятен розов цвят.

Още едно полезно месо: Защо трябва да ядем заешко

Източници:

http://drhealthbenefits.com/food-bevarages/meats/benefits-of-lamb-meat

http://www.naturalhealthprotocol.com/blog/what-are-the-benefits-of-eating-lamb

Снимка: SobreRestaurantes.es

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *