5 признака че трябва да ядете повече протеин

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

more-protein

Открийте дали тялото не ви казва, че е време да повишите приема си на протеини.

Палео диетата. Протеини на прах. Двеста и двадесет и пет грамови бургери. Ако не сте забелязали, днешната култура е вманиячена по консумирането на протеини—което означава, че малцина от нас ги пренебрегват. „В наши дни, повечето модни диети са доста ориентирани към протеините”, казва диетоложката Дон Джаксън Блантър, автор на книгата The Flexitarian Diet.

Независимо от факта, че хранително сме зависими от протеините, вегетарианците или хората, които са склонни да ядат по-малко такива храни естествено страдат от недостиг. Проблемът е че може да се окаже трудно да се определи какво имаме предвид под „недостатъчно” след като препоръчителният прием на протеин има широки граници и не представлява фиксирана цифра. „Ако някой яде по 2000 калории на ден, това може да предполага от 50 грама до 150 грама протеин на ден”, казва Блантър. (Неща като ниво на активност и въздействие върху теглото, определят идеалния ви прием.)

Боите се че не предоставяте на организма си достатъчно протеини? Добре ще е да следите за следните признаци, показващи, че тялото ви плаче за протеини:

Изпитвате силно желание да ядете сладки неща

Един от първите признаци, че тялото ви не получава достатъчно протеини: Започват неистово да ви се преяждат сладки неща и все ви се струва, че не сте достатъчно сити, казва Блантър. Човек би си помислил, че недостигът на протеини би задействал силно желание за пържоли и яйца, нали? Но една от най-важните функции на протеините е поддържането на балансирано ниво на кръвната захар в тялото—което означава, че ако имате недостиг на протеини, нивата ви на глюкоза ще са много нестабилни, и това ще ви кара да хапвате нещо сладко, за да оправяте нещата бързо. „Ако сутринта хапнете само шепа зърнена закуска, вие ще се сдобиете с енергия незабавно, после енергията ви ще намалее”, казва тя. „Силното желание за сладко се появява именно при това движение на кръвната захар нагоре-надолу”.

Умът ви е замъглен

Балансираната кръвна захар е особено важна за яснотата на ума. Така че когато сте лишени от протеини и нивата на глюкоза непрестанно се променят, Блантър казва, че можете да се чувствате леко замаяни—и да не можете да следвате работните си задачи, например. Защо? Защото нямате стабилен поток от въглехидрати, които да вливат енергия в мозъка ви. Протеините, приемани с храната помагат за освобождаването във времето на въглехидратите за стабилна енергия вместо за резки покачвания и спадове. Ако разчитате само на „краткотрайни храни” като солети или хляб, ще изпитвате само кратки приливи на умствена енергия, последвани от замъгляването.

Вижте и още една причина да ядете повече протеин: Стъпалата ви отичат? Може да имате недостиг на протеини

Косата ви пада

Протеините са градивните блокчета на всички клетки в тялото—включително на фоликулите на косата. „Ако фоликулите на косата са силни, те държат косата върху главата, независимо от дърпането, на което я подлагаме през целия ден и въпреки вятъра навън”, казва Блантър. Но ако хронично пропускате да ядете тези стабилизиращи скалпа хранителни вещества, може да забележите, че кичурите ви започват да отъняват (макар че не забравяйте, че това може също да е признак и на други заболявания като проблеми с щитовидната жлеза).

Чувствате слабост

Всички знаем, че протеините са особено важни за изграждането на мускулите. И ако не си набавяме достатъчно протеин, мускулите след време може да започнат да се смаляват, казва Блантър. В резултат на това, може да се чувствате слаби и неспособни да правите физическите упражнения, които някога сте правили с лекота.

Непрекъснато се разболявате

Бицепсите ви не са единственото нещо, което се подсилва от протеините. „Протеин е необходим за изграждането на всички съединения в имунната ни система”, казва Блантър. Така че ако ви се струва, че пипвате настинки или инфекции по-често от другите—а иначе сте в добро здраве—недостигът на протеин може да е виновен. Още един признак: кожичките около ноктите ви непрекъснато се забелват. „Кожата е огромен имуннен орган, защото тя ни защитава от околната среда” казва Блантър. Ако кожата ви не е силна поради недостиг на протеин, може да започнете да забелязвате напуквания и цепнатини (като забелване на кожичките на ноктите), които ви излагат на патогени и водят до инфекции.

Лаура Тедеску

 

Източник:

http://www.womenshealthmag.com/food/protein-deficiency-signs

Снимка: plus.google.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *