Безценна помощ за щитовидната жлеза, билки и хранителни вещества

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

kelp sea waterБилките и хранителните вещества предоставят безценна помощ на щитовидната жлеза. Много от тях са изследвани и доказано подобряват функцията на щитовидната жлеза.

Най-вече в храната ви или като хранителна добавка трябва да си осигурите достатъчно йод, за да може щитовидната ви жлеза да функционира правилно. Към 2009 година бе изчислено, че 2 милиарда души на планетата все още са с недостатъчен прием на йод, най-вече в Южна Азия и Африка. В същото време 50 процента от европейците остават с лек недостиг на йод.

В Северна Америка

Макар че е вярно, че липсата на йод може да е една причина за хипотироидизъм, тази причина не е често срещана в Северна Америка. Освен това твърде високият прием на йод е доказал, че също е проблем за щитовидната жлеза, причиняващ хипотироидизъм и автоимунен тироидит.

Йодът се съдържа в най-големи количества в морските водорасли, морската храна, млечните продукти, житните продукти, яйцата и по-малко в плодовете и зеленчуците. За да откриете дали получавате достатъчно йод в здравословен обхват за вашите нужди нека медицинско лице нарисува малко петънце (колкото двайсет стотинки) на ръката ви между китката и лакътя с 2 процентова тинктура йод. Ако изчезне за по-малко от 12 часа, се счита че имате недостиг на йод; за 12-24 часа означава, че имате лек недостиг. Иначе могат да ви измерят нивото на йод в урината за 24 часа след приемане на йод/таблетка йод от 50 мг. Ако нивото е ниско, може да ви препоръчат хранителна добавка от по 150-200 мкг на ден.

Хранителни добавки, важни за здравето на щитовидната жлеза са:

 • Селен: 200 мкг дневно; недостигът на селен може да изостри последиците от недостига на йод и в по-малка степен, недостига на витамин А или желязо; освен това, недостигът на цинк и мед може да повлияе отрицателно и на метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза. 
 • Цинк: Особено важен елемент за основните биохимични реакции на щитовидната жлеза и хормоните. През 2009 година бе доказано, че ниските серумни нива на щитовидните хормони се подобряват след шест месеца на вземане на цинк под формата на хранителна добавка.
 • Витамин D3: Нужен на щитовидната желза. В брой от 2011 година на списанието Thyroid, ниските нива на витамин D се свързват с влошена функция на щитовидната жлеза при пациенти страдащи от тиреоидит на Хашимото. Подсигурете си достатъчно витамин D3 с по 20 минути слънчева светлина на ден, за да може кожата ви да произведе достатъчни количества от витамина. 

Билки, които подсилват функцията на щитовидната жлеза:

 • Кафяви морски водорасли (Ascophyllum nodosum): Осигуряват естествен йод. Също така защитават щитовидните клетки от възпаление. Намаляват риска от автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. 
 • Водораслото Fucus vesiculosus от бреговете на Северно море: Осигурява естествен източник на йод. Също така, то има противо-естрогенни свойства, и по този начин намалява риска от възпаление на щитовидната жлеза от естрогена, както при мъжете, така и при жените.
 • Хмел (Humulus lupulus): Съдържа веществото ксантохумол, което подсилва поглъщането на йода от щитовидната жлеза и подтиска активирането на про-възпалителната молекула NF-kappaB, и по този начин намалява про-възпалителните цитокини TNF-alpha, IL-6.
 • Копривка (Coleus forskohlii): Стимулира приема на йод; подсилва производството на тиреоглобулина, T4 & T3: подобрява секрецията на T3 и T4.
 • Брахми (Bacopa monniera): Осигурява пряка стимулация на щитовидната жлеза като повишава серумния T4 с 41 процента, но не и на T3 в лабораторни експерименти.
 • Ашваганда (Withania somnifera): Повишава серумните нива на тироидните хормони като пряко въздейства върху щитовидната жлеза. (Дори повишава изключително много щитовидните хормони в жена, вземала твърде висока доза ашваганда.)
 • Guggul (Commiphora mukul): Пряко стимулира производството на T3 като влияе върху ензимите на черния дроб. 
 • Розмарин (Rosmarinus officinalis) и градински чай (Salvia officinalis): Съдържат карнозна киселина (считана, че повишава щитовидните хормон-специфични рецептори върху ядрата на тъканните клетки).

С добро чувство към живота,

Д-р Майкъл Кътлър

Източник: Easy Health Options, Herbs and Nutrients for Your Thyroid, 22 July 2013

Снимка: www.dekanius.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

5 thoughts on “Безценна помощ за щитовидната жлеза, билки и хранителни вещества

 1. Така си е! Има готови комбинации от водорасли за поддържане на здрава жлеза, което прави профилактиката още по-лесна и удобна.

 2. Здравейте,
  интересуваме кои са тези готови комбинации от водорасли? как се казват?

 3. Здравейте,
  интересуваме кои са тези готови комбинации от водорасли? как се казват?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *