Суперхраната спирулина в битка с тежките метали

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

spirulina

Започваме поредица за полезните суперхрани – от самото започване на живота!

За техните безспорни и безбройни полезни свойства за организма и здравето ни…  Суперхраната спирулина предпазва плода от увреждания по време на бременност

Изследване, публикувано в списанието Journal of Medical Food разкрива, че спирулина предпазва неродените бебета от увреждания при излагане на кадмий.

Това е невероятно важно откритие, защото кадмият, високо-токсичен тежък метал, се открива рутинно в ориза и в други често използвани храни. Дори органичният кафяв ориз често съдържа цели 3 ppm (части на милион) кадмий, научи Natural News от лабораторни тестове.

Кадмият причинява дълготрайно увреждане и се акумулира в тялото с алармираща скорост, защото имитира калия по начина по който той бива абсорбиран и интегриран в тъканите на тялото. И което е даже още по-лошо, кадмият има приблизително 20 годишен полу-живот в човешкото тяло, което означава, че тялото ви ще елиминира по естествен начин половината от наличния в даден момент в тялото ви кадмий приблизително на всеки две десетилетия. (Не се обърквайте от термина ‘полу-живот’, защото кадмият не е радиоактивен.)

Точно сега, глобалните ни (в САЩ) доставки на храни са силно заразени с кадмий, в голяма степен поради факта, че толкова много храни днес пристигат от Китай, държава в която замърсяването с кадмий се вихри необуздано. След като спирулината помага на бременните жени да предпазват неродените си бебета от токсичността на кадмия, то тя може да помогне и за предпазване от вродени дефекти като драматично намалява медицинските разходи, свързани с отравянето с метали.

Мишките, хранени със спирулина предпазвали малките си от предизвикани от кадмия увреждания на плода

Изследване, публикувано през 2011 година и проведено от Катедрата по физиология на Националното училище за биологически науки на Национален политехнически институт в Мексико сити откри поразителни резултати при плъхове, хранени със спирулина в количества от 62.5 мг/кг до 500 мг/кг:

Лечението със спирулина в трите най-високи дози в голяма степен намалява честотата на зародиши с аненцефалия, микрогнатия и скелетни аномалии, причинени от кадмий (Cd).

Изследвателите продължават и заключават, че спирулина в голяма степен намалява ‘тератогенност’ или увреждането на фетуса:

 Освен това, лечението със спирулина значително и в зависимост от дозата снижава липидната пероксидаза, която била драматично повишена от приемането на метала с храната. Резултатите от сегашното изследване ясно показват терапевтичния потенциал на спирулината при причиняваната от кадмий тератогенност, дължащ се вероятно на антиоксидантните й свойства.

Терминът ‘зависещи от дозата’ означава, че колкото повече спирулина се дава, толкова по-добри са резултатите.

Органичните храни често съдържат високи нива на кадмий

Малко известен факт е, че органичната програма на Министерството на селското стопанство на САЩ не регулира, нито измерва или по някакъв начин ограничава концентрацията на тежките метали в ‘сертифицираните органични’ храни.

Natural News откри, че много ‘органични’ храни съдържат алармиращи нива на тежки метали като кадмий, олово, живак, арсеник и дори на по-леките метали като алуминий.

Публично се усъмнихме в почтеността на ‘органичните’ храни идващи от Китай, при положение че толкова много от тях съдържат високи нива на тежки метали.

В калифорнийския закон ‘Proposition 65’, който се стреми да ограничава излагането на тежки метали в хранителните добавки и билките, which seeks to limit heavy metal exposure in nutritional supplements and herbs, НЯМА ОГРАНИЧЕНИЯ за тежките метали в храните. (Храните са освободени от Prop 65.) Ето защо докато хранителните добавки трябва да отговарят на строгите ограничения за олово, кадмий и други метали, храните могат да съдържат ВСЯКАКВИ нива тежки метали и пак да са законни в Калифорния (както и навсякъде другаде).

Майк Адъмс

Източник: Natural News Science, Spirulina superfood consumed during pregnancy blocks cadmium from damaging developing babies, 23 July 2013

http://www.naturalnews.com/041313_spirulina_cadmium_pregnancy.html#ixzz2ZtVtUWRu

Снимка: terranut.com

Очаквайте още статии за полезните суперхрани скоро!

Междувременно прочетете статията: Суперхрана лекува хронични заболявания за 6 дни

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *