Край и на инжекциите, умно хапче ще предоставя инсулина направо в стомаха

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Дата: 7 февруари 2019 година

Източник: Масачузетски технологичен институт

Резюме: Изследователски екип разработи лекарствена капсула, която може да се използва, за да доставя орално дози инсулин потенциално замествайки инжекциите, които пациентите с диабет тип 2 трябва да си бият всеки ден.

Изследователски екип, ръководен от Масачузетският технологичен институт разработи лекарствена капсула, която може да се използва за орално доставяне на дози инсулин и потенциално да замени инжекциите, които хората с диабет тип 2 трябва да си бият всеки ден.

Горе-долу с големината на боровинка, капсулата съдържа малка игла, направена от компресиран инсулин, който се инжектира когато капсулата достигне стомаха. В тестове с животни, изследователите показаха, че могат да доставят достатъчно инсулин за снижаването на кръвната захар до нива, сравними с тези, достигани от подкожните инжекции. Те също така демонстрираха, че приспособлението може да се адаптира за да доставя и други протеинови лекарства.

Науката потвърждава, че прясното мляко може да причини следните 4 сериозни заболявания

„Наистина сме обнадеждени, че този нов тип капсула някой ден може да помага на пациентите с диабет, както и всеки, който се нуждае от терапии, които днес могат единствено да се предоставят чрез инжекция или инфузия”, казва Робърт Лангър, професор от Института Дейвид Х. Кох, член на Масачузетския технологичен институт за интегративни ракови изследвания, един от водещите автори на изследването.

Джовани Траверсо, асистент в болницата Brigham and Women’s Hospital, Харвардското медицинско училище и гостуващ учен в Катедрата за механично инженерство на Масачузетския технологичен институт, където той е член на факултета от 2019 година и е старши автор на изследването. Първият автор на доклада, който излезе на 8 февруари в списание Science, е завършилият Масачузетския технологичен институт Алекс Абрамсон. Изследователският екип включва също учени от фармацевтичната компания Novo Nordisk.

Постенето лекува диабет

Само-ориентиране

Преди няколко години Траверсо Лангър и колегите му разработиха хапче, обвито с множество мънички игли, което можеше да се използва за инжектиране на лекарства в лигавицата на стомаха или на тънките черва. За новата капсула изследователите промениха дизайна до само една игла, което им позволи да инжектират лекарства във вътрешността на стомаха, където те следва да бъдат разградени от стомашните киселини и да подействат.

Върхът на иглата е направена от почти 100 процента компресиран, изсушен чрез замразяване инсулин, чрез същия процес, използван за правенето на лекарствата на таблетки. Частта от иглата, която не влиза в стомашната стена е направена от друг био-разградим материал.

В капсулата, иглата е захваната с компресирана пружина, която е застопорена с диск, направен от захар. Когато капсулата е погълната, водата в стомаха разтваря захарта, освобождавайки пружината и инжектира иглата в стомашната стена.

Пригответе си сами домашен лек за контролиране на диабета!

Стомашната стена няма рецептори за болка, така че изследователите вярват, че пациентите няма да усещат инжекцията. За да подсигурят инжектирането на лекарството в стомашната стена, изследователите създадоха системата така, че независимо как капсулата стигне в стомаха, тя да може да се обърне, така че иглата да се инжектира в лигавицата на стомаха.

„Веднага след като я изпиете, вие искате системата да се само-насочва така, че да сте сигурни, че ще влезе в контакт с тъканта”, казва Траверсо.

Изследователите получават своето вдъхновение за само-насочващата се джаджа от леопардовите костенурки. Тези костенурки живеят в Африка и имат силно изкорубена черупка, което им позволява да се връщат на крачетата си, ако им се случи да се обърнат по гръб. Изследователите са използвали компютърен модел, за да създадат вариант на тази форма за своята капсула, който й позволява сама да се преориентира, дори в динамичната среда на стомаха.

Алое вера орално при диабет

„Важното е иглата да е в контакт с тъканта, когато се инжектира”,  казва Абрамсон. „Също така, ако човек се обърне настрани или стомахът му къркори, таблетката няма да се измести от предопределената си посока”.

След като върхът на иглата се инжектира в стомашната стена, инсулинът се разтваря със скорост, която може да се контролира от изследователите по време на правенето на капсулата. В това изследване, отнемало около един час целият инсулин да бъде напълно освободен в кръвотока.

Победете диабета с тези 3 основни хранителни вещества

По-лесно за пациентите

В изследвания с прасета изследователите показват, че успешно могат да предоставят до 300 микрограма инсулин. По-наскоро те успяха да повишат дозата до 5 милиграма, която е сравнима с количеството, което би било необходимо да си инжектира пациент с диабет тип 2.

След като капсулата освободи съдържанието си, тя може безвредно да премине през храносмилателната система. Изследователите не откриха вредно действие на капсулата, която се прави от био-разградим полимер и компоненти от неръждаема стомана.

Ето защо трябва да консумирате по 1 супена лъжица зехтин всяка сутрин!

Екипът на Масачузетския технологичен институт днес продължава да работи с фирмата Novo Nordisk, за да доразвие технологията и да оптимизира производствения процес на капсулите. Те вярват, че този вид даване на лекарство може да е полезно за всяко протеиново лекарство, което трябва да се инжектира като имуносупресантите, използвани за лечението на ревматоиден артрит или на възпалително заболяване на червата. То може да действа и за нуклеиновите киселини като ДНК и РНК.

„Искаме да направим взимането на лекарства по-лесно за пациентите, особено лекарствата, които трябва да се инжектират”, казва Траверсо. „Класическото е инсулинът, но има и много други”.

Изследването бе финансирано от компанията Novo Nordisk, Националния здравен институт и други.

Прочетете още по темата:

Извънредно важно: „Морковен лек” за диабета

Лекарствата за снижаване на холестерола са сигурна рецепта за заболяване

Ужасните неща, които се случват в тялото ви минути след като изпиете газирана напитка

7 здравословни причини да ядем ленено семе всеки ден

Филипински лекар откри лек за диабета

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190207142206.htm

Снимка: ScienceDaily

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *