Победете диабета с тези 3 основни хранителни вещества

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

back-to-basics-diabetes

Между всички фармацевтични лекарства и магически хипотетични решения, които могат да се използват за справяне с диабета, лесно можем да пренебрегнем основните неща. Но истината е, че има някои често срещани хранителни вещества (0бозначени на снимката по-горе), които по естествен начин помагат на тялото да поддържа здравословни нива на кръвната захар.

И в много случаи ние просто не си набавяме достатъчно от тези обикновени витамини и минерали.

По-добра кръвна захар с помощта на обикновени хранителни вещества

Следват трите най-важни хранителни вещества, които ни връщат към основното за побеждаването на диабета.

1. Хром:

Това е жизненоважен минерал. Хората се нуждаем от него, за да сме здрави. Но експертите казват, че 25 до 50 процента от нас може би не си набавяме достатъчно от него. И ако сте сред тях, може да сте в риск от проблеми с кръвната захар и дори от диабет тип 2.

Говоря за хрома, ключов компонент в глюкозния толеранс. Глюкозният толеранс подсилва снижаващото кръвната захар действие на инсулина. С други думи, той помага на хормона да си върши работата. А когато не си набавяте достатъчно хром от храната, това може да накара нивата на кръвната ви захар да се повишат.

Експертите казват, че хромът коригира глюкозната нетолерантност и инсулиновата резистентност, като и двете могат да доведат до диабет тип 2. И изследванията откриват, че 150 до 250 микрограма хром на ден могат да изличат симптомите на диабет при някои хора.

Ще откриете хром в много различни храни като се започне от плодове и се стигне до меса. Но повечето от тях съдържат само много малки количества от минерала.Това се превръща в предизвикателство за набавянето на достатъчно хром с цел значими последици върху кръвната захар.

Ако обичате черупчести морски храни, имате късмет. Понеже се оказва, че те са чудесен източник на хром. Мидите съдържат около 110 микрограма хром на всеки 90 грама, например. А стридите предоставят по около 49 микрограма.

Филипински лекар откри лек за диабета

Други храни, които са добър източник на хром включват…

 • яйца
 • говеждо
 • сирене
 • бразилски орехи
 • черен пипер
 • бирена мая

Но ако имате сериозни проблеми с кръвната захар, може да помислите за вземането и на хранителна добавка. Тялото ви усвоява някои форми на хром по-лесно. Търсете хром аспартат, хром полиникотинат или хром пиколинат.

Поговорете със своя лекар за взимането на хром, който да ви помогне да контролирате естествено кръвната си захар.

Хром срещу диабет, битката продължава

2. Биотин (витамин В7):

Повишаването на спадащите нива на биотина може да ви помогне да контролирате кръвната си захар. Експертите казват, че когато имате недостиг на този важен В витамин, панкреасът ви може да започне да забавя производството на инсулин. В резултат на това кръвната ви захар може да удари тавана.

Биотинът снижава инсулиновата резистентност и подобрява глюкозната толерантност, според изследвания с животни. А изследванията разкриват, че нивата на биотин са по-ниски при диабетиците отколкото при останалите хора.

Макар че пиенето единствено на хранителни добавки с биотин не винаги последователно снижава нивата на кръвната захар, редица добре контролирани изследвания показват, че при комбинирането му с хром, биотинът спомага свалянето на нивата на кръвната захар до нормални граници.

Например, в двойно сляпо, плацебо контролирано изследване, публикувано в списанието The American Journal of the Medical Sciences, комбинацията от хром пиколинат и биотин значително подобрява нивата на холестерола и снижава кръвната глюкоза в група диабетици, страдащи от диабет тип 2.

А в плацебо контролирано, клинично изпитание хората, които пиели по 600 микрограма хром пиколинат и два милиграма биотин в продължение на 90 дни изпитали снижение на хемоглобина А1с (измерване на нивата на кръвната захар във времето), а нивата на глюкозата в кръвта им рязко спаднали. Изследователите казват, че двойката може да е особено полезна за хората, които наистина се опитват да поставят кръвната си захар под контрол.

Най-важният минерал, който вероятно ви липсва

По-рано научихте кои са някои от богатите на хром храни.

Добрите източници на биотин включват…

 • карантия
 • морска храна
 • фъстъци
 • орехи
 • пекани
 • бадеми
 • слънчогледово семе
 • грах
 • леща
 • банани
 • авокадо

Или можете да взимате хранителна добавка вместо тях. Ще откриете хранителни добавки с биотин онлайн или в магазините за здравословни храни.

Незаменимите В витамини

3. Магнезий:

Все още се учим каква е ролята, която магнезият играе при диабет. Но вече знаем, че когато нивата на инсулина рязко се покачат, нивата на магнезий спадат. И че хората, които ядат повече богати на магнезий храни са в много по-нисък риск от развиването на диабет.

В огромно изследване, включващо 600000 души, изследователите откриха, че хората, които приемали най-много магнезий с храната си, имали здравословен 17 процента по-нисък риск от развиване на диабет тип 2 от онези, в чиято храна имало най-малко магнезий.

А когато се гмурнали още по-дълбоко в данните от наблюдателното изследване, учените откриха, че на всяко повишаване със 100 мкг на магнезия в храната кореспондира спад от 13 процента на риска от диабет.

В други изследвания хранителните добавки с магнезий снижават кръвната захар на гладно при доброволците, които са в риск от диабет,  както и хемоглобина А1с при хората вече болни от диабет.

Богати на магнезий храни включват…

 • тъмно зелени листни зеленчуци
 • ядки
 • семена
 • риба
 • бобови растения
 • авокадо
 • банани
 • черен шоколад

Магнезий можете да си набавяте онлайн или от магазините за здравословни храни.

Вижте кои заболявания лекува магнезият и най-добрите 5 билкови източника

Ако сериозно искате да контролирате кръвната си захар, защо да не започнете с основните неща? Тези три хранителни вещества може да се окажат точно онова което ви е необходимо за побеждаването на диабета.

Още по темата:

Липсващото хранително вещество за балансирана кръвна захар

Истинските причини и лек за пациентите с диабет

Хранителната мая: имуностимулатор с противовирусни и антибактериални свойства

 

Източник:

https://healthiertalk.com/better-blood-sugar-with-common-nutrients/

Снимка: Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *