9 храни за намаляване на риска от катаракта

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

С напредването на възрастта много хора развиват перде на очите, което се изразява в помътняването на иначе нормално прозрачните лещи на очите. Слънчевата светлина е един източник за увреждане на лещите. Ето защо, за предотвратяването на това заболяване е разумно да се носят защитни очила, които филтрират определени ултравиолетови лъчи.

berries

Но нарастващи доказателства показват, че лошата храна и хроничното възпаление в други части на тялото също могат да увредят очите. Доказателства свързват катарактата също и с диабет тип 2 и със сърдечно-съдови заболявания, вероятно поради същите причини.

За щастие, изследванията показват, че някои храни помагат за предпазване от катаракта и поддържат здравето на очите като цяло.

1. Авокадо

Авокадото съдържа много хранителни вещества и високи количества бета-каротин, лутеин, витамин В6 и витамин Е – а те всичките са важни за предпазване от катаракта.

2. Сини и лилави горски плодове

Различните видове боровинки и къпините съдържат антоцианини, съединенията, които придават на тези плодове цветовете им. Тези пигменти се борят също така с възпалението и поддържат кръвоносните съдове към ретината и очите чисти.

В лабораторен модел, екстракт от черни боровинки напълно предпазил от формирането на катаракта животните, отгледани със 70 процентен риск да развият катаракти. Препоръчвам дневна доза от 160 мг черни боровинки или 400 мг сини боровинки. Сините боровинки сами по себе си предоставят и множество други ползи.

3. Броколи

Този кръстоцветен зеленчук е богат на лутеин и зеаксентин, чиято роля в човешкия метаболизъм и хранене бе открита още през осемдесетте години на миналия век от екип учени в Националния раков институт и американското М-во на селското стопанство, в който участвах и аз. Тези две хранителни вещества се борят с възпалението и с образуването на свободни радикали, които могат да увредят зрението. В броколито има и сулфорафан, антиоксидант, който предпазва очите от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

4. Жълто-оранжеви зеленчуци

Баба ви сигурно ви е казвала да ядете моркови за силно зрение. И е била права! Алфа- и бета-каротините (думата произлиза от морков) формират витамин А в тялото, който е важен за здравето на очите. Но не забравяйте и другите жълти и оранжеви зеленчуци, които са в изобилие най-вече през есента – като тиквите и сладките картофи. Те също съдържат лутеин, зеаксентин и други каротеноиди. Отново, тези каротеноиди помагат за абсорбирането на вредните утравиолетови лъчи на слънцето, които биха могли да увредят очите.

5. Яйца

Като стана на дума за жълто и оранжево, жълтъците (не белтъците) също съдържат много лутеин и зеаксентин. Освен това, те съдържат омега-3 мастната киселина DHA (докозахексаенова киселина), която е важна за мозъка и нервните тъкани, включително и за очите.

6. Портокали

Портокалите съдържат големи количества витамин С, разбира се. А изследванията показват, че нервните клетки в очите се нуждаят от витамин С. Всъщност, изследване, публикувано в списанието Journal of Nutrition откри, че високите нива на витамин С са способни да снижат риска от развиване на катаракта с 64 процента.

Прочетете още по темата: Важно научно откритие показва защо очите ви се нуждаят от повече витамин С

7. Сьомга

Сьомгата е богата на астазантин, морски каротеноид, който придава на тази риба – както и на раците, омарите и скаридите (а и на птиците фламинго, които ги ядат) – розово-червеникави цветове. Астазантинът също така предпазва очите от увреждането на свободните радикали и помага за предпазване от формирането на катаракта.

Сьомгата и другите студеноводни риби също така са с богато съдържание на омега-3 мастни киселини, които са динамо за цялостното здраве. Освен това, изследване откри, че жените, които ядат риба три пъти в седмицата снижават риска си от катаракта с 11 процента в сравнение с онези от тях, които ядат риба само веднъж на месец.

Помнете, яжте само диво хваната сьомга от Тихия океан. Сьомгата от Атлантическия океан се отглежда в развъдници и не съдържа тези хранителни вещества.

Разбира се, вие можете също да взимате по 1 до 2 грама рибено масло в хранителна добавка с високо качество всеки ден. И можете също така да намерите астазантин като хранителна добавка. Някои формули дори съчетават този важен каротеноид с витамин D (още едно основно хранително вещество, особено през есенно-зимния сезон) в лесна за приемане течна форма.

8. Чай (черен и зелен)

В лабораторни изследвания учените отбелязали, че черният и зеленият чай намаляват нивата на глюкозата при лабораторните животни. Той също така снижавал риска им от катаракт наполовина. Китайски изследователи откриха, че катехините в чая защитават очите от глаукома (повишено налягане в очните дъна). Изследване, публикувано от Американската химическа асоциация в списанието Journal of Agricultural and Food Chemistry  откри, че въздействието на катехините в една чаша чай трае до 20 часа.

9. Орехи

Орехите не само са идеални като междинно хранене или като гарнитура на ястията през есента и зимата, те също така съдържат витамин Е и други антиоксиданти, както и есенциалните мастни киселини DHA и EPA, които са важни за зрението. Тези омега-3 мазнини помагат за снижаването на нивата на С-реактивния протеин, маркер за хроничното възпаление.

Трябва да ядете тези девет храни редовно, за да поддържате доброто си зрение. Но има и храни, които да избягвате – основно обработените въглехидрати и захари. Винаги препръчвам изключването на тези храни заради здравето като цяло. Освен това, вече знаем, че те могат да допринесат за появата на катаракти. Всъщност, австралийско изследване откри, че хората, които ядат най-много въглехидрати имат три пъти по-висок риск от развиване на катаракти в сравнение с онези, които ядат най-малко.

Така че докато планирате менюто си за настъпващите празнични дни, не забравяйте колко много различни храни от горния списък можете да добавите на празничната трапеза, както и в ежедневието си.

Винаги на страната на науката,

Марк С. Макоци, M.D., Ph.D.

 

Източник:

http://tomschuckmanjournal.blogspot.bg/

Снимка: thegorgewhitehouse.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Статията е информативна и не предполага заменяне на назначено лечение с дадените по-горе храни. Тези храни се препоръчват с цел профилактика и превенция.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *