Диета за детоксикация с лимони – наистина ефикасна рецепта

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Рецепта за подобряване на здравето в рамките на десет дни за живот без болести

(NaturalNews) Откакто Бионсе Ноулс бе свързана с диетата за детоксикация с лимони се забелязва засилване на интереса по отношение конкретно на тази програма. Позната също като Master Cleanse (Основно/генерално прочистване), тази диета за детоксикация съществува от почти 50 години и е преминала изменения в първоначалните си рецепта  и програма. Ефикасността й в разграждането на токсините в тялото и паралелното допринасяне за свалянето на килограми в кратък период от време са я превърнали в популярна възможност за пролетна детоксикация.

master cleanse mzl.eazsjfsa

Описание на Master Cleanse

Странното е, че диетата за детоксикация с помощта на лимонена напитка (лимонада) стана ефикасна първо когато създателят й Стенли Бъроус я препоръчваше за лечението на стомашни язви. В книгата си “The Master Cleanser”, той отива по-далеч и споделя как така се е случило той да изпробва диетата с пациент, страдащ от язва от три години. Като нямало вече към какво да прибегне, пациентът се обърнал към Стенли, който му препоръчал да направи прочистването. След единадесет дни пациентът бил напълно излекуван за изумлението на лекарите. Много други случаи последвали със същите неизбежни и умопомрачителни резултати на излекуване след десет дни. Трябва най-вече да отбележим също така, че хората, подложени на Master Cleanse снижавали и теглото си.
Ако и да е имало съмнения относно истинността на твърдението на Стенли Бъроус за ефективното действие на диетата за детоксикация с лимони, то през годините има и доказателства за нейната ефикасност. По-скорошна е творбата на Том Уолошин “The Master Cleanse Experience”, публикувана от издателството Ulysses Press през 2009 г. Тази книга накратко споменава опита на Уолошин в консултирането на клиенти, провели програмата Master Cleanse и предоставя, наред с други прозрения, ползите за здравето от нея, които включват по-добър сън, положителна нагласа, яснота на ума и освобождаване от пристрастявания. С тази цел той съветва да се води дневник, за да се следят промените, както и за позоваване при бъдещо провеждане на програмата отново или за повтарянето й много повече пъти.

Диетата Master Cleanse действа на принципа, че за лекуването на дадено заболяване е необходимо да се предприеме прочистване на тялото. Опростяването и лечението на заболяванията чрез този процес е всъщност начин за елиминиране на всяко заболяване. Промените в храненето и науката ясно определят неправилната диета, негативните умствени нагласи и недостатъчната физическа активност като факторите, които създават условия за постепенното натрупване на токсините. Ето защо Master Cleanse не е самоцел. Диетата е просто върхът на дълга верига от здравословни решения за онези, които искат да я проведат. Спазването на здравословен начин на хранене, редовната физическа активност, както и снижаването на стреса са особено важни за запазването на ползите, които диетата за детоксикация  Master Cleanse предлага.

Отдайте се на процеса

Провеждането на диета за детоксикация е същото като да се подготвяте за маратон. Необходимо е да следите изкъсо целите си или рискувате да ви изхвърлят от трасето, ставайки жертва на собствените си съмнения. Том Уолошин предлага това очарователно прозрение, за да насърчава хората, които провеждат диетата за първи път като изцяло познава от първа ръка какви са страничните ефекти от нея. Дефинирането на резултата, след като е определил състоянието ви и какво искате да постигнете, е следващата стъпка към постигането на целта, която сами сте си поставили.

Според Уолошин, някои хора се подготвят преди да проведат детоксикацията като минават на вегетарианска диета. Тя е по-малко стресираща върху тялото и прави прехода към Master Cleanse по-лесен. За хората, които редовно пият кафе или газирани напитки се препоръчва постепенното намаляване на техния прием, както и пиенето на пантотенова киселина (витамин В-5), която да им помогне в предпазването от появата на главоболията, причинени от въздържането от кофеин.
Важно! Хората, които са били подложени на трансплантация на орган, както и онези, които взимат имуносупресанти, не могат да се подлагат на постенето. Уолошин предупреждава, че прочистването стимулира имунната система като в същото време ефективно спира действието на лекарствата и затова тази комбинация най-вероятно ще доведе до отхвърлянето на трансплантирания орган от тялото.

Как да провеждаме диетата Master Cleanse

Диетата за детоксикация с лимони е програма за прочистване на тялото и насърчава единствено приема на лимонада, направена от следните съставки: лимони, чист кленов сироп, лют червен пипер кайен и вода в продължение само на минимум десет дни.

За да се изпълни рецептата, смесете съставките в количествата препоръчани от Бъроус и пийте минимум поне шест до дванайсет чаши от нея през целия ден. Пийте от лимонадата щом усетите пристъп на глад.

Слабително трябва да се пие сутрин и след това вечер. Може да се прибегне и до използването на клизми със солена вода вместо сутрешното слабително. Обаче, необходими са поне три изхождания на ден. Това ще ви гарантира, че натрупалите се отпадни материали по чревните стени са напълно изхвърлени.

Винаги се наслаждавайте на прясно приготвена лимонада и никога не я слагайте в микровълнова фурна, защото това ще сведе до минимум ефикасността й. С всеки успешен ден психологическата нужда да се яде бива бавно победена напълно, предоставяйки увереност и чувство за контрол, които мотивират човек да завърши програмата.

Спирането на диетата Master Cleanse е точно толкова важно, колкото и започването й. На първия ден от спирането на постенето, незабавно след края на генералното прочистване, бавно включете в храната си портокалов сок. На втория ден въведете зеленчукови супи и бульони. На третия ден спазвайте хранене с плодове и зеленчуци. Внимавайте да не преяждате или да ядете прекалено скоро и пийте много вода. Постепенно се отпуснете да ядете нормална храна и избягвайте месо, риба, мляко и яйца.

След провеждането на диетата Master Cleanse, е препоръчително да се яде мъдро. Придобитите от диетата Master Cleanse ползи несъмнено ще са мощна основа за променянето на старите навици и за започването на живот без болести.

Рецептата на лимонадата

Оригиналната рецепта на Стенли Бъроус осигуряваше фантастични резултати в продължение на почти 50 години. Обаче, някои хора популяризират изменения в оригиналната рецепта. Проблемът с промените е, че те се извършват без разбирането защо оригиналните съставки действат. След като диетата Master Cleanse е в основни линии постене на сок, добавянето на шейкове, кайен пипер на капсули или протеини на прах в опит да се подобри ефикасността й е в разрез със собствените й цели, защото снижава ефикасността на диетата.

Целта на програмата е да даде на храносмилателния тракт десетдневна почивка, ето защо добавянето на храни, които трябва да бъдат смилани не допринася за целта на диетата. Стенли Бъроус всъщност не подкрепя приема на хранителни добавки по време на провеждането на програмата, защото това пречи на дейността на отделителната система на тялото. Освен това, естествените източници на витамини и минерали, които вече се съдържат в лимоните и в кленовия сироп, така или иначе задоволяват нуждите на тялото по време на програмата за детоксикация.

Други изменения включват грешки в пропорцията на вода като се променят оригиналната рецепта и разреждането. Това изменение погубва смисъла от минимум 6 чаши на ден, защото то е повече от необходимото количество вода. Най-добре е да помним, че измененията в процеса и особено в рецептата няма да доведат до резултатите, които първоначално действаха за многото, които вярно спазваха оригиналната програма.

Това е класическата рецепта за една доза, предоставена в книгата на Стенли Бъроус:

2 (с.л.) лимон или лайм

2 (с.л.) истински кленов сироп

1/10 ч.л. лют пипер кайен

280 мл вода (гореща или студена според предпочитанията)

За хората които не харесват лимонадата, Том предлага следната алтернатива:

1. Смесете равни части лимонов сок и кленов сироп като концентрат в контейнер от тъмно стъкло. Дръжте сместа студена.

2. Направете достатъчно концентрат, за да ви стигне за времето, в което няма да можете да си направите пресен лимонаден сок.

3. Всеки път когато ви се допие чаша лимонада, измерете 4 с.л. от сместа в чаша.

4. Добавете вода и кайен, разбъркайте и изпийте. Кленовият сироп запазва лимоновия сок и предотвратява окисляването на витамин С и на ензимите.

Том Уолошин с нежност си спомня за думите на Стенли Бъроус. Казва се, че той многократно е повтарял фразата, която повечето изкусни хора използват при инструктирането на разочаровани потребители, „Когато всичко останало се провали, следвайте инструкциите”. За да си подсигурите успех и да изживеете ползите от диетата за детоксикация Master Cleanse, особено важно е да разберете как да провеждате програмата правилно. Точното следване на предписанията е първата стъпка в тази посока.

Аурора Гайб


Източник:

http://www.naturalnews.com/035854_lemons_detox_recipe.html

Снимка: sensortower.com

 

Прочетете още по темата:

Детоксикация срещу постене – какво да изберем?

Истината за детоксикацията

15 признака, че се нуждаем от детоксикация

 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *