ЯМР може да не е толкова безопасен колкото мислите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

mri-gadolinium

Когато имате нужда от образна диагностика, много лекари и пациенти—включително и самия аз, както може би си спомняте—предпочитаме ядрено магнитен резонанс или наричан също MRI сканиране. Това е така, защото рисковете от лъченията на MRI са много по-малки от тези при CT скенери.

Но за жалост, нищо не е безплатно—и както се оказва, и ползите от ЯМР си имат цена.

Тази неприятна новина идва от Комитета за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) на Европейската агенция по лекарствата (EMA). (Да, още една европейска институция, което не трябва да изненадва никого).

PRAC подкрепя доказателства, които показват, че гадолиният—тежък метал, който често се използва като контрастно вещество при ЯМР—се наслагва в мозъчните тъкани в резултат на тези рутинни процедури.

Всъщност, прегледът извършен от тях откри наслагвания на гадолиний в мозъка месеци след инжектирането на контрастни вещества с гадолиний. Аз изобщо не знаех за това—макар че то не е точно изненадващо.

Мамографиите са опасни, решение

Мога да свидетелствам за факта, че гадолиният често се появява когато изследвам свои пациенти за тежки метали—дори години след като те са били подложени на контрастна ядрено магнитна диагностика.

Което честно казано прави тези открития още по-обезпокояващи.

Така че аз определено хубаво ще си помисля преди да назначавам ядрено магнитен резонанс с контраст в бъдеще. Кой иска тежък метал да се натрупва където и да било в тялото му… камо ли в мозъка?

Съгласен съм, няма факти за заболявания, свързани с отлагания на гадолиний в мозъка… все още. Но PRAC препоръчва да се спре използването на неговите най-малко стабилни форми, породено от изблик на предпазливост.

И трябва да кажа, повече от успокоително е да чуем някой да говори нещо разумно за разнообразие.

Някои ключови фактори, които трябва да отбележим: има два вида основаващи се на гадолиния контрастни агенти, представляващи или „линейни” или „макро циклични” структури. Изследванията показват, че линейните агенти са по-малко стабилните от двата вида, което значи, че те е по-вероятно да отделят гадолиний в тялото.

Нова дентална технология освобождава огромни дози радиация

Ето защо PRAC съветва гадоксетична киселина и гадобенова киселина—две линейни форми на този контрастен агент—да се използват само за чернодробно сканиране и в случаите когато това е абсолютно необходимо за поставянето на диагноза. Гадопентеновата киселина, в същото време, трябва да се пази за сканиране на ставите—и само защото концентрацията на гадолиний в тези инжекции е ниска.

Използването на всички други линейни агенти трябва да се забрани, според PRAC. Освен това по-безопасните макро циклични агенти с гадолиний (които включват гадобутрол, гадотерна киселина и гадотеридол) могат също да се използват предпазливо—т.е. в най-ниските възможни дози за направата на необходимите изображения.

Осъзнавам, че това са много медицински термини—и не очаквам, че ще знаете всичките наименования на контрастните агенти докато лекарят ви ги съобщава.

Как кореновите канали могат да причинят автоимунно заболяване

Но ако трябва да ви направят ядрено магнитен резонанс поради каквато и да било причина в бъдеще (а твърде вероятно това ще се случи, понеже те се предписват доста често особено като рутинна диагностика на гърдите при жените), насърчавам ви да си запишете тази информация или да си я принтирате. Носете я със себе си по време на изследването и се уверете дали тези агенти са използвани (или не са използвани, според случая) в съответствие с горните предпазни мерки.

Още веднъж, венозно вливаните контрастни агенти, които са вредни са линейни агенти— гадобенова киселина, гадодиамид, гадопентенова киселина (освен в случаите на скенери на стави), и гадоверсетамид.

Информираността за този риск е особено важна ако ви се налага да си правите множество ЯМРси. Четири или повече изглежда водят до най-високото задържане на гадолиний в мозъка. А рутинните ядрено магнитни резонанси са честа практика в следенето на заболявания като множествена склероза или рак. И дори и да не сте болни от тези заболявания вие, вероятно познавате човек, който е.

10 съвета как да навършим 100 години!

Ако е така, непременно споделете тази информация. Защото, както обикновено Агенцията за храните и лекарствата (FDA) зае различна позиция от европейския си аналог.

На база на резултатите от едно единствено двугодишно изследване, те твърдят, че няма доказателства че задържането на гадолиний в мозъка след ядрено магнитен резонанс причинява вреди. Така че те не предприемат никакви стъпки за ограничаването на употребата му.

Това едва ли ще ви шокира, като имате предвид, че FDA винаги бърка на коя страна в индустрията да застане—не и на страната на общественото здраве и благополучие. За жалост, такава е тъжната реалност. Но непременно трябва да помните тези неща когато следващия път лекарят ви каже „това е само изследване”.

Д-р Фред Пескаторе

Как да пречистваме тялото си от тежки метали:

10 причини да пием спирулина всеки ден

Магданоз и кориандър, рецепти за детоксикация

Пробиотиците премахват тежките метали

Източник:
http://www.medscape.com/viewarticle/882633

Снимка: YouTube

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *