Какво да правим ако пипнем грип (4)

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Справяне със смъртоносните грипни инфекции

Без значение дали става дума за свински грип или за обикновен грипен вирус, човек не бива да приема несериозно нито една грипна вирусна инфекция.

В далечната 2003 година списание ‘Лайф икстеншън’ посъветва читателите си да пият предписваното с рецепта антивирусно лекарство Тамифлу в случай на развиване на грипни симптоми.

sick-fighting-the-flu

Тамифлу е особено ефикасно, ако започне да се взима в рамките на 24-48 часа от заразяването с инфлуенца или с вируса на свинския грип. Държавните здравни организации се запасиха с Тамифлу преди няколко години и оправдаха това, когато започнаха притесненията от птичия грип. Вече няма недостиг и лекарството трябва да е на разположение в повечето аптеки, стига да имате рецепта. Друго антивирусно лекарство, наречено Реленца може също да се вземе предвид, ако изпитвате силни грипни симптоми.

Рибавиринът е широкоспектърно антивирусно лекарство. Списние ‘Лайф икстеншън’ откри неговото уникално действие още през 1983 година, когато то се даваше на котки, заразени с котешка левкемия. Рибавиринът доказа, че е много ефикасен в лечението на котешката левкемия, макар че го ползвахме ограничено, но няма публикувани изследвания, които да потвърдят нашето случайно откритие. От 1983 година насам учените от ‘Лайф икстеншън’ лично пиеха рибавирин при проява на грипни симптоми и невероятното е, че то се оказа много ефикасно.

Тамифлу е по-безопасно от рибавирина и вземането на рибавирин трябва да се обмисля само в случаи на сериозна вирусна инфекция, която не се повлиява от конвенционалните терапии.

Фондацията Лайф икстеншън няколко десетилетия води война срещу FDA (американската Агенция за храните и лекарствата), за одобряването на рибавирина в Съединените щати. FDA най-накрая капитулира и одобри рибавирина за допълнително лечение на хепатит С.

Недостатък при използването на рибавирина е, че той причинява анемия при някои пациенти. Това винаги ни е озадачавало в ‘Лайф икстеншън’, тъй като не сме чували наши читатели да са се натъквали на проблем с анемията в резултат от приемане на рибавирин. Едно скорошно изследване може би реши мистерията за това защо нашите читатели не страдаха от причинена от рибаварина анемия. Оказва се, че рибавиринът причинява анемия, поне частично, като причинява увреждане на червените кръвни телца от прекомерно многото свободни радикали. Тъй като читателите на списание ‘Лайф икстеншън’ обикновено приемат много антиоксиданти, те несъзнателно се предпазват от анемията, причинена от рибавирина и от свободните радикали.

Дали рибавиринът е ефикасен и срещу свинския грип не се знае в момента, макар че механизмът на действие на рибавирина срещу вирусите на инфлуенцата показва, че е възможно той да води до допълнителни ползи в сравнение с Тамифлу или Реленца. Ако сте сериозно болен от грип, и не сте се повлияли от друго лечение, помолете лекаря си да обмисли предписването на 400 мг рибавирин, вземан по три пъти на ден до преминаването на вирусните симптоми.

Приложение на антивирусно лекарство

fighting the flu apples

Одобреното от FDA лекарство Реленца (занамивир) е антивирусно лекарство за лица на възраст от седем години нагоре за лечението на вирусен грип без усложнения. Този продукт е одобрен за лечението на грип тип А и В, двата вида, които са най-отговорните за грипните епидемии. Клиничните изследвания показват, че за да е ефикасно едно лекарство, пациентите трябва да започнат лечението в рамките на два дни от появяването на симптомите. Лекарството изглежда по-малко ефикасно при пациенти, чиито симптоми не са сериозни или не включват висока температура. Реленца е прах (5 мг), който се инхалира два пъти на ден в продължение на пет дни от инхалатор, наречен Дискхейлър. Пациентите трябва да получат инструкции от практикуващ лекар за правилното използване на този инхалатор, включително с демонстрация, когато е възможно. Реленца не  се доказа като ефикасно лекарство при пациенти с тежка астма или при белодробно заболяване, наречено хронична обструктивна белодробна болест и може да носи риск за тях. Някои пациенти с лека или умерена астма получават бронхоспазъм (изразяващ се в недостиг на въздух) след приемането на Реленца. При лекуване на грип може да се обмисли седем дневен курс на лечение с Реленца.

Някои пациенти получават бронхоспазъм (затруднено дишане) или сериозни дихателни проблеми при приемането на Реленца. Много, но не всички от тези пациенти имат астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Не е доказано, че Реленца скъсява продължителността на грипа при хора с тези заболявания. Поради риска от странични ефекти и защото не е доказано, че лекарството може да им помогне, Реленца обикновено не се препоръчва на хора с хронично респираторно заболяване. Всеки който развие бронхоспазматични, влошаващи се респираторни симптоми, като например, хриптене или недостиг на въздух трябва да спре да взима лекарството. Пациенти с основно респираторно заболяване трябва да имат на разположение бързодейнстващ инхалиращ бронходилатор, когато вземат Реленца.

Рибавирин ‘вероятно е тератоген’, така че жени, при които има и най-малката вероятност да забременеят, трябва много да внимават когато го използват.

Рибавирин остава в тялото до шест месеца след приемането му (лекарството се натрупва в червените кръвни телца и не напуска тялото, докато те всичките не бъдат заменени от нови), така че жените трябва да знаят, че репродуктивните опасности ще са налице също през този период.

Има предупреждения за всички лекарства, споменати в тази статия, които трябва да бъдат прочетени, преди дадено лице да реши да ги взема.

от Уилям Фалуун

Източник: Life Extension Magazine, What to do if you contract influenza, January 2010

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, примерно, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...