10 съвета как да навършим 100 години!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

100

Един от пациентите ми, ще го нарека Джо, е младеещ за 72-годишната си възраст бизнесмен. Обикновено идва веднъж годишно на ежегоден преглед. Когато го питам как е, той с широка, заредена с енергия усмивка отговаря, „1 година по-близо до 100-та си годишнина”! Усмихвам му се в отговор и му казвам, че разчитам да спази обещанието си. Това е целта на Джо – да живее поне до 100 години”.  Обзалагам се, че ще успее заради много бавния темп, с който старее. Може би се чудите дали вие можете да доживеете до 100 години. Е, щастлив съм да ви кажа, че най-добрите изследвания днес показват, че повече от всякога наистина е възможно човек да доживее до 100 години и повече. Ето 10 добри начина за постигането на това…

Какво ще правите на 100?

В момента броят на столетниците – хората на сто години и нагоре –   нараства, както в САЩ, така и в целия свят. През 2013 година в САЩ има 90000 столетника и тази цифра се очаква да се удвои към 2020 година. Обединеното кралство се хвали с 12000 души на 100+ годишна възраст, а в малката страна Япония има повече от 50000 столетника!

Общо в целия свят официалното преброяване на супер столетниците показа, че те са  347920 души. Не забравяйте също така, че има и хора на 110 и на повече години – някои са достигнали до 118 годишна възраст! И тези столетници не са просто живи – те пълноценно се наслаждават на живота. Всъщност, един французин Робер Маршан постави рекорд по колоездене в Швейцария през 2012 година точно след като навърши 100 години. Друга столетница, Елза Бейли, отпразнува 100-я си рожден ден на ски в Колорадо, а фермерката Ани Удсън отпразнува своя 100 рожден ден занимавайки се с онова, което тя прави през последните 76 години, управлява животновъдното си ранчо в Тексас.

Как да отпразнуваме 100 годишнината си

Как доживяха те до 100? Ето 10 съвета събрани от различни изследвания за най-добрите методи за духане на свещичките на тортата за 100 годишнината ви.

1.  Откажете цигарите.  Пушенето не само изтрива 10 години от живота ви, но и допринася за влошаване качеството на живота с напредването на възрастта заради хронични заболявания и респираторни проблеми, болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, да не споменаваме рак на белите дробове и другите видове рак.

2.  Заредете се с антиоксиданти.  Антиоксидантите се борят с увреждането, нанасяно от свободните радикали, което позволява стареенето и/или израждането на клетките. Яжте повече плодове и зеленчуци – до 10 порции на ден; пийте по няколко чаши чай, който съдържа полифеноли, за да се предпазвате от сърдечните заболявания, рака и преждевременното стареене. Вземайте хранителни добавки, съдържащи мощните противодействащи на стареенето антиоксиданти ресвератрол и птеростилбен. Дръжте плодовете на стайна температура, защото ако ги държите в хладилника те губят до 50% от антиоксидантната си сила.

3.  Физическа активност – равновесие. Най-дълго живелите хора са били непрекъснато физически активни през живота си, но това не означава, че са тренирали като атлетите. Столетниците в страни от целия свят отдават дълголетието си на това, че просто се разхождат или карат колело до местата където искат да отидат, вместо да карат кола. Физическата активност помага за поддържане на равновесието и също така предпазва от пагубни падания/фрактури. Практикувайте засилващи равновесието упражнения като йога и тай чи.

4.  Борете се със затлъстяването – яжте по-малко.  Изследванията показват, че продължителността на живота се удължава когато човек яде по-малко.  Остров Окинава е едно от местата в света с най-много столетници, както и с най-нисък процент хора със затлъстяване. Те спират да се хранят когато са се заситили на 80%.

5.  Яжте ябълки – пийте сайдер (ябълково вино). Изследванията показват, че хората, които пият пресен ябълков сайдер или ядат ябълки всеки ден са с по-нисък риск от развиване на болестта на Алцхаймер. Фитохимикалите в ябълките намаляват формирането на плаки в мозъка от лепкав протеин, с които се характеризира болестта на Алцхаймер.

6. Следете обиколката на талията си. По-скоро обиколката на талията, а не теглото, предвещава акуратно за наличието на опасните вътрешните мазнини около вътрешните органи, които причиняват сърдечно заболяване, диабет и т.н. Талиите на мъжете не трябва да са с обиколка по-голяма от 94 см, а на жените – от 82 см.

7.  Правете си редовни медицински прегледи.  Като посещавате лекаря веднъж в годината за редовен физически преглед и като си правите редовни профилактични изследвания (мамографии, PSA, плътност на костите, ЕКГ и т.н.) можете да откриете заболявания достатъчно рано, за да ги лекувате успешно. Също така, посещавайте зъболекаря си за редовно почистване и преглед на зъбите два пъти годишно. Възпалението на венците (гингивит) може да доведе до по-сериозни здравни проблеми като сърдечни заболявания, диабет и дори рак.

8. Вярвайте в нещо. Хората, които практикуват своята вяра – независимо какви са схващанията им – неизменно показват, че живеят по-дълго.

9.  Бъдете полезни/бъдете щастливи. Помогнете на човек в нужда. Предлагането на помощ е доказало в изследванията, че прави хората по-щастливи и по-здрави. Помагащите страдат по-малко от депресия, имат по-малко болежки и оплаквания и здравето им като цяло е по-добро.

10.  Поддържайте взаимоотношения, социални контакти. Едно от най-важните неща, които изследователите са открили за хората, които живеят по-дълго са добрите семейни/социални взаимоотношения. С остаряването, приятелите и семейството могат да напуснат живота ви. Важно е да завързвате нови познанства и да имате активни социални контакти, а не да се изолирате. Изследванията показват, че хората, които се женят отново след смъртта на половинката си или след развод, живеят по-дълго и щастливо. Дори ако живеете с приятели или с децата си, това може да ви помогне да живеете по-дълго.

Ето само няколко съвета за това как да доживеете до 100 години. Ако попитате много столетници как са достигнали 100 годишна възраст, те вероятно имат свои съвети, които да споделят. Ако трябва да обобщя, бих казал, че хората, които живеят най-дълго споделят три общи черти – те са здрави, готови са да помагат и са щастливи. Направете всичко по силите си, за са поддържате и подобрявате здравето си, намерете нещо, което ви кара да се чувствате полезни и отзивчиви и най-вече – намерете нещо, което ви прави щастливи и го вършете със страст.

Бъдете здрави,

Д-р Марк Розенберг

Източник: Natural Health News, 10 Tips to Live to 100! 3 July 2013

Снимка: www.financiarul.ro

Може и да не доживеем 100-годишна възраст, но тези съвети със сигурност ще направят напредването на годините по-приятно и ще ни помогнат да запазим духа и здравето си.

Здрави всеки ден

Прочетете също статиите Дали не крадем енергията на боговете, Тайната на най-дълголетните и здрави хора на света, както и останалите статии в категория „Стареене“ в сайта Здрави всеки ден

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *