Новооткрита три-звездна система срещу ОТО на Айнщайн

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

pullsar

6 януари 2014 г. — Току-що открита система от две звезди бели джуджета и една свръх плътна неутронна звезда (пулсар), всички ограничени в пространство по-малко от орбитата на Земята около слънцето – позволява на астрономите да изследват редица различни космически тайни, включително естеството на самата гравитация.

Международният екип, който включва астронома от университета на Британска Колумбия Ингрид Стеърс съобщи заключенията си в списание Nature на 5 януари.

Първоначално откритият от американски дипломант, използвал телескопа Green Bank на Националната научна фондация, космически източник на пулсиращи радиосигнали или пулсар (неутронна звезда) – на отстояние 4200 светлинни години от Земята, се завърта приблизително 366 пъти в секунда и е в близка орбита със звезда бяло джудже, а двете звезди са в орбита с друга, по-далечна звезда бяло джудже.

Системата от трите небесни тела е най-добрият шанс досега на учените да открият нарушение в ключова концепция в общата теория на относителността на Алберт Айнщайн: принципът на еквивалентността, който гласи, че въздействието на гравитацията върху дадено тяло не зависи от естеството или вътрешната структура на това тяло.

„Чрез извършване на много прецизирано отчитане на времето на пулсациите, идващи от неутронната звезда (пулсар), ние можем да следим за такова отклонение от принципа на еквивалентност при чувствителност с няколко степени на сила по-голяма от всички налични до момента”, казва Стеърс, която работи в Катедрата по физика и астрономия на университета на Британска Колумбия. „Откриването на отклонение от принципа на еквивалентността ще покаже срив в общата теория на относителността и ще ни насочи към нова, подобрена теория за гравитацията”.

„Това е първият милисекунден източник на пулсиращи радиосигнали, открит в такава система и ние незабавно разбрахме, че той ни предоставя невероятната възможност да изучим последиците и естеството на гравитацията”, казва Скот Рансъм от астрономическата обсерватория National Radio Astronomy Observatory (NRAO), който е ръководител на изследването. „Тази тройна система ни предоставя естествена космическа лаборатория далеч по-добра от всичко откривано преди, за да научим как точно действа такава система от три тела и потенциално да открием проблеми с общата теория на относителността, каквито физиците очакват да видят при екстремни условия”.

Исторически факти за пулсарите

Когато масивна звезда избухне като свръхнова и остатъците от нея се разпаднат в свръх плътна неутронна звезда, част от масата й се преобразува в гравитационна свързваща енергия, която държи плътната звезда в едно цяло. Принципът на еквивалентността гласи, че тази свързваща енергия ще продължи да реагира на гравитация все едно е масивно цяло. На практика, всички алтернативи на теорията на относителността твърдят, че това няма да се случи.

Според принципа на еквивалентността, гравитационното въздействие на външното бяло джудже би било идентично, както за вътрешното бяло джудже, така и за неутронната звезда. Ако принципът на еквивалентността е невалиден съобразно условията в тази система, гравитационното въздействие на външната звезда върху вътрешното бяло джудже и неутронната звезда би се различавало леко и наблюденията на пулсара с много прецизното засичане на времето лесно ще го покажат.

„Направихме някои от най-акуратните измервания на маси в астрофизиката”, казва Ан Арчибалд от Холандския институт за радио астрономия и един от авторите на изследването. „Някои от измерванията ни на относителните позиции на звездите в системата са точни до стотни от метъра”. Арчибалд ръководи изпитанието за използване на измерванията за изграждане на компютърна симулация на системата, която да може да предсказва движението й”.

Скот Рансъм от NRAO добавя: „Това е невероятна система в много отношения, включително по отношение на нещо, което трябва да е било история на напълно щуро формиране и ни чака много работа, за да го разберем напълно”.

В програмата си за наблюдение учените използват телескопа Green Bank на Националната научна фондация, радио телескопа Arecibo в Пуерто Рико, и телескопа Westerbork Synthesis Radio Telescope в Холандия. Те също така изучават системата, използвайки данни от изследването Sloan Digital Sky Survey, сателита GALEX, телескопа WIYN на връх Кит, Аризона, и телескопа Spitzer Space Telescope.

Източник: Science Daily, Newly Discovered Three-Star System Could Test Einstein’s Theory of General Relativity, 6 January 2014

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140106094718.htm

Снимка: www.portalternurafm.com.br

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *