Причинителите на главоболията под контрол (2)

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

headache-triggers-woman

Статията ми от миналата седмица разглежда често срещаните видове мигрена и главоболие, какво чувства човек и къде усеща болката. Ако още не сте прочели статията можете да го направите като натиснете тук. Като знаете какъв вид е главоболието, което изпитвате в даден момент, и кои видове главоболие ви повалят най-често, това ще ви помогне по-добре да можете да контролирате факторите, задействащи главоболията.

Важно е да се знае, че главоболието не е заболяване; то е симптом. Нещо или няколко неща са необходими, за да задействат главоболие. Ето защо, макар че вземането на болкоуспокояващо със сигурност може да намали болката или другите симптоми, то няма да предотврати причинителите да не предизвикат главоболие. Контролирането на причинителите води до предотвратяване на главоболията.

Нека сега ги разгледаме.

Начинът на живот е основният виновник

Като обобщим нещата се оказва, че повечето неща, които причиняват или задействат главоболията са последица от начина ни на живот. Когато избираме да се наслаждаваме на храни, напитки и занимания, които се знае че причиняват главоболия, ние по този начин избираме да си причиним главоболие.

Ние следователно избираме да взимаме болкоуспокояващо лекарство, за да спрем главоболието, вместо да променим поведението, което поддържа нездравословния ни начин на живот. Може да звучи грубо, но е вярно. И повярвайте ми, след като съм страдал от мъчителни главоболия с десетилетия, аз зная, че ние хората не смятаме, че самите ние избираме да имаме главоболия. И понякога това е така. Но що се отнася до обикновените главоболия, които не са свързани със заболявания или тумори или с травматични увреждания, тяхното предотвратяване е въпрос на избор, който си струва да направим.

И така как начинът ни на живот задейства главоболията? По много начини, всичките свързани с ежедневните избори, които правим и с това как се държим.

Повечето главоболия могат да бъдат контролирани, стига да изберем превантивен подход, а не да се борим с вече настъпилото главоболие. Причинителите, свързани с начина на живот включват продължителността и качеството на съня ни, методите ни на работа, навиците ни, свързани с физическата активност, емоционалните ни състояния и способностите ни да облекчаваме стреса. Други причинители включват начина ни на хранене и заобикалящата ни среда в дома и работата.

Нека обсъдим тези още малко.

Храносмилане: То е свързано с качеството и състоянието на здравето. Лошото храносмилане често е резултат от лоши здравословни практики. Например, запекът и мудният храносмилателен тракт са известни причинители на главоболията. Разложените остатъци от храна са принудени да останат в тялото твърде дълго, стават токсични и частично проникват в кръвотока. Това напряга черния дроб да работи извънредно, за да изчисти токсините, които все още са в кръвообръщението.

Начин на хранене: Храносмилателните проблеми може да са причинени от яденето на лоша храна, включваща твърде много мазни, пържени или тлъсти храни; твърде много захар и прости въглехидрати; твърде много нитрати и MSG (мононатриев глутамат, съдържащ се в кремвиршите, колбасите и т.н.); глутен (пшенични, ечемични и ръжени продукти); и твърде много млечни продукти (които често са мазни и също така предоставят среда за бактерии и за синусово възпаление).

Освен това, пиенето на много вода е особено важно за по-доброто здраве. Напитките като кафе, чай, бира, вино и алкохол са диуретици, които подсилват потенето и уринирането. Те причиняват дехидратация: Телесните течности, необходими на бъбреците и за другите функции на тялото, за да работят както трябва не се допълват с вода. Дори и добрият режим на хранене с пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци може да доведе до проблеми с храносмилането, ако човек не пие повече вода от диуретичните напитки всеки ден.

Сън: Както твърде многото сън, така и твърде малкото сън причиняват главоболия. Нуждаем се средно от 7.5 часа дълбок, качествен сън всяка нощ hours, което включва и времето за БДО (бързо движение на очите).

Обаче, много от нас не успяват да си ги осигурят заради претоварен график на работа/живот, твърде много страничен шум, болки в тялото, които ни будят, твърде много кофеин или физическа активност вечер, ум, зает от стресиращи или тревожни мисли или ставане няколко пъти на нощ за уриниране.

Но сънят е особено важен за цялостното добро състояние и за облекчаването на болката като цяло. Това е времето когато тялото спира активния си модел на действие и преминава на възстановителен режим. Хормоните на стреса се метаболизират по време на съня. Ако ежедневието ви е изпълнено със стрес и тези хормони на стреса вилнеят из тялото, причинявайки храносмилателни проблеми, схванати рамене и напрежение, както и безспокойство или депресия, недостатъчният сън в добавка към тези проблеми може да причини силна болка. Недостигът на сън и стресът са също така два фактора независимо свързани с висок риск от преждевременна смъртност. Особено важно е да изберете да спите добре всяка нощ по всякакъв начин, по който можете. Изберете го и го планирайте. По този начин много хронични главоболия могат да бъдат избегнати като пренастроим модела си на сън.

Кислород: Умереният недостиг на кислород е една от скритите причини за болка и особено за главоболие. Стресът, безспокойството и притеснението са все неща, които могат да доведат до лишаване от кислород. И много малкото намаляване на количеството кислород в кръвта е достатъчно, за да се появи болка.

Кислородът е сред основните елементи, необходими за поддържането на живота. Той осигурява живота и е нужен за клетъчното дишане и метаболизма. Обаче, липсата на движение, лошият начин на хранене и вредната храна, стресът, скованите мускули, умственото напрежение и неправилното дишане могат да намалят количеството кислород в тялото. Това може да причини болка и отслабване на имунната система. Синусовите инфекции, възпалените лигавици, запушеният нос и лицето, заровено във възглавницата докато спите всичките могат да причинят умерен недостиг на кислород, което да задейства главоболие. За да поддържате необходимото ниво на кислород в тялото си практикувайте дълбоко дишане, почиствайте назалните пътища, яжте пълноценна храна и се движете.

Стрес: Проблемът със стреса е, че той се промъква незабележимо в тялото. След това, когато го усетите може вече да сте задействали главоболия и сърдечни заболявания. Хормоните на стреса поддържат системно възпаление, свиват кръвоносните съдове и така ограничават притока на кръв, което от своя страна ограничава преноса на кислород в тялото. Стресът сковава раменете и врата и причинява главоболия от напрежение. Стресът вкарва хормоните причинени от ситуацията ‘бори се или бягай’ в кръвотока, които често не се метаболизират и водят до болка и заболявания.

Стресът може да доведе до храносмилателни проблеми и до недостиг на сън. Всичко това означава главоболие! Научете се на методи за снижаване на стреса и ще можете да контролирате многото му причинители.

Надявам се статията от миналата седмица за видовете главоболия и мястото на болката заедно с настоящата статия за факторите, задействащи главоболията ще ви помогнат да се екипирате за предотвратяването на главоболията и за лечението на болезнените им симптоми когато наистина ви връхлетят. Следващата седмица ще разгледам някои направи-си-сам техники за тялото и ума за свалянето на стреса и за подобряването на съня, за да ви помогна да избягвате причинителите на главоболията.

Д-р Марк Уайли

Източник: Easy Health Options, Controlling For Headache Triggers, 23 October 2013;  http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/controlling-for-headache-triggers/

Снимка: www.health.com

Прочетете още статията: Проблемът с наслагването на главоболията (1)

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *