Компостирането, лесни указания, голям ефект

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

composting_3

Компостирате ли? Ако отговорът е не, може би смятате, че тази дейност  е твърде сложна, че отнема много време или пък, че мирише твърде много—или може би си мислите, че нямате подходящо място, за да го правите. Аз компостирам през последните две години и открих как да доизкусуря процеса.

Ако което и да било от горните е вярно, то аз имам чудесна новина: съществува лесен метод за компостиране без значение какъв е начинът ви на живот или обстоятелствата при които живеете. Почти всички предизвикателства, свързани с компостирането са лесно разрешими.

Списъкът с причините, заради които трябва да компостираме непрекъснато расте. Дали живеете във ферма или апартамент, има метод за компостиране, който вероятно ще ви върши работа! В настоящата статия ще обсъдя основите на компостирането, какво е необходимо, за да започнете и как да избегнете често срещаните проблеми, в случай че се появят.

Защо да компостираме?

Преди да се захванем с въпросите ‘как да’ компостираме, нека помислим защо е толкова важно да компостираме днес. Компостирането има широк обхват от ползи за вас и за околната среда.

Ползи от компостирането
Повишава инфилтрацията и пропускливостта на тежките почви, което намалява ерозията и оттичането на водите и предпазва водните ни пътища
Подобрява способността на почвата да задържа вода, което намалява загубата на вода и излужването; например, само пет процента повишение на органичния материал на почвата учетворява способността й да задържа водата
Предоставя разнообразие от органична материя, хранителни вещества с бавно отделяне и полезни микроорганизми в почвата, което подобрява здравето и способността на растенията да устояват на заболяванията
Оптимизира pH на почвата
Помага на почвата да се свързва с и да разгражда определени замърсяващи вещества като летливите органични съединения, тежките метали и токсични химикали като пестицидите и хербицидите
Отклонява материали от сметищата, което е много важно днес; остатъците от храна и боклука от двора представляват от 20 до 30 процента от съдържанието на сметищата
Намалява емисиите на парникови газове—включително на метан, който е 72 пъти по-силен от въглеродния двуокис
Икономическите ползи включват намаляване на нуждата от поливане на посевите, използване на токсични селскостопански химикали и конвенционално саниране на почвата

Основи на компостирането

Компостирането е отчасти изкуство и отчасти наука. И така, нека започнем с добро работно определение. Бентли Кристи или така наричания ‘Човек компост’ определя компостирането като ‘био-оксидативно разграждане на органични отпадъци при контролирани условия, което води до образуването на стабилизиран богат на хумус материал’.

Знайте, че компостът се образува с или без помощта на човечеството—той се образува в момента по почвата в горите, земеделските земи и двора ви. Но често това е бавен процес и ние искаме да го ускорим—оттук и частта за ‘контролираните условия’ в дефиницията.

Как се ускорява естествения процес на разложение? Отговорът включва игра с четирите основни елемента в рецептата за компост:

  1. Вода
  2. Въздух (Кислород)
  3. Температура (Топлина)
  4. Органичен материал

Ще обсъдя органичния материал след малко, но в основни линии компостирането е толкова лесно, колкото е и натрупването на органичните отпадъци, добавянето на малко влага и оставянете на природата да си свърши работата. Компостирането е аеробен процес, така че колкото повече обръщате купчината, толкова повече малките ви микроби ще могат да ‘дишат’. Ако купчината е достатъчно голяма, тя се загрява—колкото повече топлина генерира тя, толкова по-бързо ще се сдобиете с компост.

Предизвикателството е в създаването на оптимални условия на влага, оксигенация, температура и правилната комбинация от органичен материал, който да прави микробите щастливи. ‘Тестът за миризма’ е надежден барометър за това колко добре се справяте в тази насока. На сайта WikiHow има чудесно описание на процеса на компостиране, придружено от цветни снимки, които да ви насочват.

Какво ви е необходимо, за да компостирате

За повечето градинари в домашни условия необходимите неща за компостиране включват следните:

Оригинален компостер ‘Envirocycle’ Зелени отпадъци
(виж таблицата по-долу)
Кафяви отпадъци
(виж таблицата по-долу)
Контейнер с капак в или близо до кухнята за събиране на остатъците от кухнята (капакът предпазва от насекоми) Лопата (за изваждане на готовия компост от кофата и за разпръскването му в градината) Празна 22 л кофа

compostbin_2Можете да компостирате на купчина, в кутия или в контейнер. Аз предпочитам компостерът ‘Envirocycle’ и имам един у дома и два в офиса. Много са удобни, но струват около $200 в Amazon. По-евтините варианти включват сами да си направите компостер от дърво, рециклирана пластмаса или дори телена мрежа. Обаче, времето и усилията, които ще отделите за обръщането на купчините може в крайна сметка да го направят по-скъп.

Обръщачите (въртящи се барабани) са чудесни, защото правят проветряването много лесно—трябва само през няколко дни да обръщате барабана, което отнема по-малко усилия, отколкото ако обръщате купчината с вила или лопата. Въртенето на обръщачите е приятно и за децата! Те също така МНОГО по-бързо се превръщат боклуците в компост. Ако следвате съветите ми, можете да се сдобиете с компост само за 1-2 седмици, докато при купчините ще са нужни много месеци за разграждането на изхвърлените отпадъци в компост.

Много местни общини имат на разположение контейнери за боклук на разумни цени. За регулирането на най-добрата влага и температура, избирайте контейнери, които събират поне един кубичен метър. Зоната ви за компостиране трябва да е на удобно място възможно най-близо до източника на суровината (кухненски остатъци, окосена трева и т.н.)… където да не загрозява много. Дали използвате купчини или контейнери, препоръчвам ви да имате по две/два, тъй като тогава ще имате къде да слагате пресните отпадъци, докато пълната ‘партида’ компост стане готова или се консервира.

Зелено + Кафяво = Сполучлив компост

Много важна част от успешното компостиране е постигането на правилния баланс на органичната маса. Ще ви е необходимо конкретно съотношение между зеления материал (по-високо съдържание на азот) и кафявия материал (по-висок на въглерод) за предизвикване на ‘топлинното активиране’ на процеса. Богатите на азот материали, познати също като мокър материал, ще включват отпадъците от кухнята, окосената трева, и т.н. Богатите на въглерод материали (наричани също сух материал) са сухи и кафяви като картон, вестници, опадали листа, дървесни стърготини, сено и т.н., и изпълняват функцията на ‘фибри’ в разлагащата се купчина. Избягвайте животински материали, мазнини и олиа, храни на зърнена основа и синтетични фибри.

compost_1

Колко зелени и колко кафяви материали? На този въпрос е трудно да се даде съвсем точен отговор. Именно тук в сила влиза ‘изкуството’ придобито в процеса опит-грешка. Практиката ще ви води… ще се научите да ‘четете’ купчината си с компост. Регулирането на проветряването и влагата е лесно, но работата с регулирането на съотношението между въглерода и азота може да се окаже малко по-трудна. Учените, занимаващи се с компост (да, те наистина съществуват) препоръчват съотношението между въглерода и азота (C:N) да е около 25-30:1. Идеята е да смесвате зелен и кафяв материал, които са в това идеално съотношение, или поне в близко до него съотношение. На сайта Composting101 има полезна таблица за съотношенията на C:N за често срещани органични материали. В таблицата ще видите че картонът, вестниците и дървените стружки са най-концентрираните източници на въглерод.

Основното правило е (и наблягам на основно), че ще ви е необходимо два до три пъти повече кафяво вещество от зелено.

Ако съотношението C:N е твърде високо (въглеродът е в повече), вие ще разберете, защото разграждането се забавя твърде много. Ако съотношението C:N е твърде ниско (азотът е в повече), купчината замирисва и се превръща в слузеста смес. Но не се отчайвайте—и двата дисбаланса са поправими! След малко ще обсъдя как се оправят често срещаните проблеми, но първо, нека погледнем по-конкретно какво можете да слагате в купчината с компоста. Долната таблица дава по-добра идея какво да хвърляте в сместа.

Зелен материал (богат на азот) Кафяв материал (богат на въглерод) Неща, които да не слагаме
Окосена трева Паднали листа Месо, риба или кости / кокали
Бурени (преди да оформят семена) Клонки, дървени стърготини, сламени постели/стърготини на животните Пластмасови или синтетични фибри
Торта от пасящи / тревопасни (кокошки, зайци, коне става, но НЕ и от котки и кучета) Картонените рула от тоалетната хртия и кухненска хартия, хартиени чинии и чаши, хартиени торби и т.н. Тор от месоядни животни
Плодове и зеленчуци Сухи листа Бурени, образували семена
Утайка от кафе, листа от чай, торбички чай Сено или слама Болни растения или растения съдържащи химикали
Памучни дрехи, нарязани на парчета (малки количества) Мазнини, масла / олиа и ядки
Коса/козина от хора или животни Хляб, паста или други храни на зърнена основа
Черупки от яйца Ядки, цитруси много бавно се разлагат
Царевична шума или стъбла Гланцирана хартия
Котешки отпадъци

Полезни и практични съвети, които научих при използването на обръщач на компоста

Не е необходимо да режете всичко на малки парчета, но колкото по-големи са парчетата, толкова по-дълго ще трае процесът. Остатъците от соковете от зеленчуци е най-доброто, което можете да  слагате. Иначе, парчета с големина около сантиметър са идеални. Масата трябва да се поддържа толкова влажна, колкото е добре изстискана гъба.

Компостирането ми направи драматична крачка в правилната посока след като започнах да отглеждам кълнове за ежедневната си салата. Кълновете изискват висококачествена органична почва, а след като окъсате кълновете ви остават   контейнерите пълни с корени и използвана пръст. Те са ИДЕАЛНИ за компостиране. Просто се постарайте да натрошите почвата на колкото се може по-малки буци, защото това радикално ще ускори процеса. Това наистина дава бърз старт на процеса и почти елиминира нуждата от добавянето на кафяви отпадъци, както е при обикновената купчина.

Другите съвети, които научих е че закупих торба Азомит с бавно освобождаване – това е феноменален прах от скали, вулканичен тор, който добавя важни минерали в компоста. Обикновено добавям по 225 г до 450 г Азомит на прах в контейнера веднъж на седмица. Но истинската тайна е да се използва въглен на прах, който аз насищам с част от чая от компост, който правя всеки ден. Слагам в буркан с вместимост 1.15 л до половината въглен и отгоре сипвам чая и разбърквам, докато въглена се намокри добре; След това изсипвам в компоста и го обръщам три пъти. Добавям въглен с чай веднъж на седмица и откакто го правя получавам невероятен компост само за две кратки седмици, който след това мога да използвам в градината.

Едно предупреждение: научих че това е МНОГО силен компост, който може да разгражда боклука. Затова НЕ го използвайте при млади филизи на току-що посадени растения. Обикновено, бактериите хранят растенията, но в тези ранни етапи, ако им дадете твърде много и силен компост, той наистина ще изяде филизите.

Ако използвате купчина за компост

Ако редовно обръщате компоста в купчината, той ще остане горещ няколко седмици, обикновено около 50 до 65 градуса С (достатъчно горещ, за да убие повечето семена на бурените и патогените), и ще се смали като обем почти наполовина. След като веднъж ‘горещата фаза’ приключи, са необходими още една до две седмици, за да се консервира, по което време температурата ще падне до между 27 и 43 градуса С. Крайният продукт ще е тъмна и рохка и приятно ухаеща на земя пръст. През зимата ще е необходимо много по-дълго време, но въпреки това ще се получи—просто очаквайте компостът да отнеме няколко месеца, вместо седмици, за да узрее.

Много пресният компост може да ограби почвата от азот, защото продължава да разгражда, затова го слагайте внимателно. Ако смятате, че компостът ви не е напълно готов или оставете компоста в контейнера още малко или го разпръснете в градината си и го оставете да престои няколко седмици преди да садите каквото и да било в нея. След като се сдобиете с партида добре консервирано, черно злато, вие можете да го упоребявата за много неща—в зеленчуковата си градина, за декоративните растения, дърветата, храсите, тревата и дори за цветята вътре в дома ще плачат да ги подхраните със свежия компост.

Справяне с неконсервиращ се или миришещ компост

Понякога въпреки най-добрите ни усилия, нещата не се развиват по план. Както е с всичко ново, и тук има крива на научаването, на хващането на цаката. Например, ако компостната маса започне да мирише, може проветрението да не правилно, което кара микробната смес да се превръща в анаеробна среда. Или може да сте сложили прекалено много от един органичен материал за сметка на друг. Каквато и да е причината, има лесно решение—просто няма толкова много променливи! В полезната таблица долу  са посочени най-често проявяващите се проблеми с компоста и как да ги оправим.

Проблем Вероятни причини Решение
Компостирането в купчината не се получава Компостът е твърде сух Добавете още вода докато е леко мокър, след това обърнете
Твърде много кафяв материал Добавете пресен зелен материал, после обърнете
Купчината има неприятна миризма и/или привлича мухи Твърде мокра е и/или има твърде много остатъци от храна или окосена трева Обърнете, и/или добавете кафяви остатъци или суха почва; покривайте купчината по време на дъждовния сезон
Остатъците от храна са отгоре Заровете и смесете остатъците от храна в купчината
Сложили сте неща, които не се разграждат Махнете месо, млечни продукти мазнини и т.н. и обърнете
В купчината има гризачи Остатъци от храна в отворен контрйнер или с дупки по-големи от сантиметър и/или има неразграждащи се материали Използвайте капани или примамки,  контейнери, които не допускат проникването на гризачи, махнете месо мазнина и т.н. и обърнете

Любимата напитка на растенията: Компостен чай

Започнах да правя по около 70 л разбит компостен чай всеки ден от пролетта насам и съм много впечатлен от резултатите в градината. Това наистина е усъвършенстван инструмент и се надявам да напиша статия и да направя видео за него в бъдеще. Заинтригуван бях от идеята след като посетих Института Родейл, където правят изследвания в земеделието от 70 години и тяхното заключение беше, че компостният чай е най-важното им и мощно оръжие. След експериментиране с него в продължение на няколко месеца аз няма как да не се съглася. Това е почти магическо е, но изисква сериозни усилия.

Не изхвърляй и няма да страдаш от лишения

Земеделието с висока производителност е една от новите ми страсти и аз съм убеден, че ако се прилага както трябва, то не само ще ви позволи да си отглеждате невероятно здравословна храна за цялото семейство, но и ще помогне за създаването на движение, спомагащо за възстановяването на екологичото равновесие на земята, което бе така радикално окастрено с конвенционалните земеделски техники.

С нарастването на населението на земята, ресурсите ни ще продължават да намаляват. Компостирането е един начин да превръщате боклука си в чудесен ресурс, чиито екологични ползи се простират извън задния ви двор. Компостирането е относително лесно, забавно и възнаграждаващо. Научаването на изкуството на компостирането не е толкова обезсърчаващо, колкото може би предполагате. Дали ще заформите огромна купчина с компост в задния си двор или малък контейнер до кухнята, компостирането е осъществимо в почти всякакви условия.

Д-р Меркола

Източник: Composting Made Easy—Even for City Dwellers, September 09, 2013

Снимки: www.howtocompost.orgwww.homedepot.ca

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *