Тайната към удовлетворяващите връзки разкрита — Част III

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Friends-in-a-circle-copy

В предишните статии ние споделихме значението на общуването във връзките и значението на връзките за здравето и доброто ни физическо и психическо състояние. В първите две части (тук и тук), ние също така обсъдихме първите няколко стъпки на трансформиращ модел на умения за общуване, наречен Поведенческо ангажиране с Истинско присъствие, които са разработени и изследвани в редица болници и здравни центрове в целите Съединени щати. Изследването започна като проучване на общуването между лекари, медицински сестри и пациенти и спед това включи по-голямо разнообразие от взаимоотношения.

След като това е третата и последна част по темата, нека направим бърз преглед и след това да изброим 12-те стъпки на Истинското присъствие за изграждането на удовлетворяващо, необикновено и успешно общуване с другите.

Ефективното общуване

В първата част разгледахме важността от ефективно общуване във всички видове взаимоотношения. Знаем че е факт, че липсата на ефикасно общуване е водеща причина за развод и за разпадане на взаимоотношенията между родителите и децата, както и между служителите и техните работодатели. Няма съмнение, че общуването прави или разваля взаимоотношенията, но да променим начина, по който се отнасяме един с друг е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Във втората статия обсъдихме разсейването като ключов компонент в неуспешните форми на общуване. Ако искаме да имаме положителни взаимоотношения с шефа или с клиент, ние ще трябва да им отделим цялото си внимание и да сме напълно съсредоточени в онова, което те казват и в това как ни го представят. Същото се отнася и до всичките ни други връзки.

Ние също така разбираме, че малко от нас са били научени как да общуват успешно с другите, а по-скоро са се учили в крачка от семействата си като малки деца, попиващи и записващи казаните и неказани отпечатъци относно уменията на общуване. Това е една от причините, поради които може да е толкова трудно да променяме обноските си, но добрата новина е, че е възможно да направим такива промени в поведението си. А днес има лесен за научаване, клинично доказан модел на уменията на общуване, който може да бъде използван за истинското преобразуване на връзките ни с другите. Следва списък от Дванайсетте стъпки на Истинското присъствие, които да използвате за да промените качеството на общуването си с другите.

Важни маниери на поведение

Поведенческото ангажиране с Истинско присъствие е група обноски и умения на общуване, които когато се използват в контретна комбинация, е клинично доказано, че незабавно трансформират качеството на и резултатите от общуването във връзките, предотвратяват комуникационните сривове, повишават удовлетворението от работата и подобряват интимните отношения.

 1. Съзнателно насочвано присъствие на тялото: насърчава съсредоточеното внимание и ангажиране, елиминира разсейването. Това е ключов компонент, за да остава човек фокусиран и съсредоточен в разговорите си.
 2. Неукоряващ, мек контакт с очите: научно доказано е, че той стимулира доверие и отваря емоционалните центрове на мозъка. Мекият, неукоряващ контакт с очите стимулира производството на окситоцин, хормона на доверието и любовта.
 3. Без нанасяне на щети: елиминиране на език и поведение центрирани върху Аза или Егото, които влияят негативно на общуването. Като не нараняваме другите, те се изпитват спокойното усещане за безусловно приемане.
 4. Мислене за равнопоставеност: рационално общуване, което коригира незабележимите начини на поведение на контрол и премахва динамиката на подреждането на хората по важност, която е унищожителна за доброто общуване.
 5. Самооценяване на момента: определяне на емоционалните и логически приоритети на общуването.
 6. Учтиво се осведомявате: по-скоро питате, отколкото казвате; насърчава усещането за сигурност у другия и искреното му отварянето към диалог.
 7. Святост на взаимоотнишенията: считане на общуването с другите като „достойно за уважение, с осъзнати граници и с истинска стойност”.
 8. Подобрено взаимодействие в мозъка: поведение, което буди сетивния, асоциативен и кортикален процес в мозъка за подобряването на взаимното разбиране и за намаляването на недоразуменията.
 9. Без предразсъдъци: елиминиране на неизреченото наум/емоционално критикуване, което незабавно се предава чрез незабележимия и забележим език на тялото.  Разбирателство по отношение на саботажите, доверие и резултати.
 10. Емоционално пренасочване: отзивчивост, която позволява лични мироглед, мнения и убеждения за пренасочване на емоционалното разбирателство в трудностите, споделено съгласие и ‘единство на ума’.
 11. Умишлено сътрудничество: намерение и почтеност срещу манипулации или търсене на цели, което води до искрен диалог и резултати, полезни и за двете страни.
 12. Пренасочване на важността на момента: инструменти за пренастройване на мисленето/фокуса в случай на разсейване или конфликт.

Преобразяване

Различните изследвания, които са проведени в изучаването на тези стъпки за по-добри умения на общуване ясно са доказали, че ако следвате тези 12 стъпки в личното си и професионално общуване, вие ще изпитате преобразяване във всичките си взаимоотношения с другите, създавайки по-възнаграждаващи и удовлетворяващи връзки за себе си и за онези, с които контактувате.

Джорджиана Донадио

Източник: Easy Health Options, The Secrets To Fulfilling Relationships Revealed – Part III, 13 November 2012

Снимка: journalbuddies.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *