Тайната към удовлетворяващите връзки разкрита — Част I

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Controversy

Истина е: Липсата на добра комуникация е водещата причина за развод и за влошаване на взаимоотношенията между родители и деца, както и между служители и работодатели. Няма съмнение, че комуникацията във всички видове взаимоотношения или ги изгражда или ги руши, но промяната в тези взаимоотношения между хората е по-лесно да се опише, отколкото да се осъществи. Това е така поради наследени или минали модели на комуникация, които бързо могат да доведат до наранени чувства или до прекъсване на емоционалните отношения. И освен това, повечето хора нямат необходимите познания, умения или време, които да вложат в променянето на начина си на поведение.

Повечето типове поведение във взаимоотношенията се развиват във времето и са резултат от няколко вида обуславяне. Семейството, в което сме отгледани, средата, в която сме израсли и опитът, който сме натрупали във важните връзки в живота си всичките допринасят за това как се научаваме да ‘формираме’ взаимоотношения и как се държим в тях.

Нашата стойност

Всички искаме да сме ценени. И дълбоко в себе си го знаем. Но често го забравяме когато се изправим един срещу друг. Много от нас са неудовлетворени от живота си, на много от нас сърцата ни са изпълнени с копнеж. И въпреки това ние не сме сигурни защо връзките ни са неуспешни, и най-мъчителното е, че изглежда повтаряме едни и същи модели и поведение във връзките си отново и отново – дори и когато си мислим, че правим различен избор на приятели или на партньори, които ни привлечат.

Настоящата поредица в три части предоставя информация за това защо се държим по начина, по който се държим във връзките си и как можем да променим поведението си, за да изградим дълбоко удовлетворяващите ни взаимоотношения, които искаме.

Корените на поведението

Нека разберем откъде идват начините ни на поведение. До момента, в който сме станали на 7 или 8 години милиарди сетивни моторни стимули и послания са ни информирали как да отвръщаме и да се приспособяваме към заобикалящия ни свят, за да си осигурим най-добрия шанс за оцеляване. От тези неврологични чувства или отговори изникват нашите защитни стратегии за това как да живеем и оцеляваме, в какво да вярваме и да ценим, и, най-накрая, как да изграждаме светогледа си.

Тези психологически възприятия са извлечени от онова, което изживяваме в средата, в която сме отгледани. Нашата околна среда е както външна, така и вътрешна, изградена от проникващи в нас стимули извън нас самите и от вътрешни стимули – биохимични или физиологични – които изпращат послания към мозъка ни. Тези развити модели на адаптация се интегрират с личността ни и имат значително влияние върху начините ни на поведение.

Азът се състои от три компонента: чувства, убеждения и светоглед. Тези компоненти силно въздействат върху поведенческите ни избори, както и върху нашето привързване към тези избори. Ето защо е толкова трудно да променим поведението на когото и да било другиго, какво остава да се опитаме да променим себе си.

Само когато мислещият ни мозък и чувстващият ни мозък открият информация, която може да подсили или подобри оцеляването ни — или да подсили усещането за това как усещаме ‘аза’ си — се отваря психологическа възможност, която позволява случването на промяната.

Комуникационни модели

Начинът по който комуникираме в нашата култура днес върви изцяло против вида комуникация, необходим за достигането до самооткриване или самоосъзнаване. Американската психиатрична асоциация декласифицира нарцистичното разстройство на личността като психическо заболяване, защото приблизително 25 процента от населението демонстрира нарцистично поведение. Това поведение на егоизъм и егоценътризъм не предвещава нищо добро за създаването на удовлетворяващи взаимоотношения, ако връзката се гради единствено върху интересите само на едната страна.

‘Тайната’ за създаването на взаимоотношенията, които искаме е да следваме дванайсетте доказали се стъпки, които водят до взаимно удовлетворяващи връзки. Разбирайки, че ние всички искаме да бъдем ценени и обичани е първата стъпка към променянето на поведението ни във връзките. Ние сме толкова заети в опитите си да задоволим собствените си нужди, че много от нас приемаме партньорите, приятелите, семейството или другите си важни взаимоотношения за даденост. Така и не спираме, за да помислим: „Този човек иска същото нещо като мен от една връзка”.

Първа стъпка

Първата стъпка в така наречения процес на Истинското присъствие (Pure Presence™) e модел, който ще споделя с вас в тази поредица от три части. Простите, доказани комуникационни умения на Истинското присъствие ще ви насочат по пътя на трансфирмирането на рационалното ви поведение и в крайна сметка в трансформирането на качеството на взаимоотношенията ви.

Първата стъпка в Истинското присъствие е да започвате всички отношения с решението, че ще сте изцяло на разположение за човека, с когото говорите. Ще изяснявате всички форми на объркване и повече няма да следите над главата им кой влиза в стаята; няма разсеяно да си играете с очилата, часовника или бижутата си; мислейки за другите неща които ви се правят; прекъсвайки другия, за да кажете за какво вие мислите като не слушате какво казват те.

Първата стъпка към променяне на взаимоотношенията ви е да промените собственото си поведение и след това да разберете колко важни са взаимоотношенията в живота ви Тази първа стъпка в променянето на взаимоотношенията ви е насочена към промяната на вашето собствено поведение и след това към разбирането на това колко важни са взаимоотношенията в живота ви— що се отнася до здравето, успеха и щастието ви. В следващата част ще обсъдим от втора до шеста стъпка за създаването на удивително близки взаимоотношения със приятелите, семейството и по-добрата ви половинка.

Джорджиана Донадио

Източник: Easy Health Options, The Secrets To Fulfilling Relationships Revealed — Part I, 18 September 2012

Снимка: www.lifeisimportant.com

Прочетете също по темата:

Тайната на удовлетворяващите връзки разкрита – Част II

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *