Японски лекари обясняват как да спрете рака: само половин час от времето ви и ще сте защитени през следващите два месеца

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

walk-wood

Учени от Япония откриха, че традиция, наречена шинрин-йоку все още е жива, а това се дължи на биохимичното й естество.

Всеки се е наслаждавал на красотата на природата докато се е разхождал в гора поне веднъж в живота си. Ето защо някои хора избират да живеят в гора или близо до гора и защо други хора изминават хиляди километри, за да се  разхождат във вековни гори.

Обаче, учените от Япония казват, че традиция, наречена шинрин-йоку или „плуване в гората” остава все така силна, а това е така, защото причините са от биохимично естество.

По-конкретно, изследователите откриха, че времето, прекарано в гората подобрява естествения имунитет, което е важно за предпазване от рак и от други хронични заболявания.

Как се случва това наистина?

Когато учените изследват хора преди и след двучасова разходка в горите, те откриват, при всички пациенти, освен при един, повишение с 50% на Т-клетките, клетките убийци на имунната система. Обяснение: Много от дърветата отделят органични съединения, които подсилват клетките, естествени убийци, които са част от начина на имунната ни система да се бори с рака. Освен това, кръвното им било по-ниско, те се чувствали спокойни и с ясен ум.

Трябва да споменем и действието на конкретни хормони, както и действието на норадреналина и на DHEA (дехидроепиандростеронa) и адипонектина. Ниските нива на адипонектин се свързват с диабет тип 2 и затлъстяване.

Още начини да се почувствате по-добре бързо с вливане на хранителни вещества

Изследователите обясниха този феномен

Дърветата и растенията в природата отделят „антимикробни, летливи органични съединения, извличани от растенията, наречени фитонциди, за да унищожават бактериите и гъбичките”. Гъбичките и бактериите могат да са проблем за имунната ни система и се оказва, че дори и дърветата не ги обичат.

В горите растат столетни, ако не и хилядолетни, дървета. Дърветата и другите растения подобряват защитата си с помощта на съединение, което убива гъбички и бактерии. Когато се разхождаме в горите, дъхът ни се слива с тези компоненти. Действието им трае около 2 месеца.

Например, когато вървим в гората, ние се къпем в нейния естествен имунитет. Ние се гмурваме във „фитохимическата” имунна система на гората и я поемаме в тялото си.

N-ацетил цистеинът прочиства, пази и лекува

Както споменахме вече, шинрин-йоку е фраза, която означава „поемане на горската атмосфера” или „горско къпане”. Традицията се развива в Япония през осемдесетте години на миналия век и се е превърнала в крайъгълен камък на превантивното здравеопазване и лечение в японската медицина. Изследователите основно в Япония и Южна Корея са събрали много научна литература за ползите за здравето от прекарване на време в прегръдката на жива горска среда. Днес техните изследвания помагат за изграждането на шинрин-йоку и на горска терапия в целия свят.
Идеята е проста: ако човек просто отива сред природата и се разхожда спокойно, това му предоставя успокоение, подмладяване и възстановяване.
Винаги сме знаели това интуитивно. Но през последните няколко десетилетия са проведени много научни изследвания, които показват механизмите зад лечебното действие на това да сте сред дивата природа.

12 симптома на атака на „свободните радикали”

Научно доказаните ползи от шинрин-йоку включват:

 • Подобрено функциониране на имунната система с повишен брой естествени клетки убийци в тялото.
 • Снижено кръвно налягане
 • Снижен стрес
 • По-добро настроение
 • Повишена способност за съсредоточаване, дори на деца с ADHD (разстройство с дефицит на внимание и хиперактивност)
 • Ускорено възстановяване след операция или болест
 • Повишено енергийно ниво
 • Подобряване на съня

Също толкова впечатляващи са резултатите, които изпитваме когато направим разходките в гората редовна част от живота си:

 • По-дълбока и по-ясна интуиция
 • Повишена енергия
 • Повишена способност за комуникация с природата, растенията и животните
 • Повишен приток на еротична/жизнена сила
 • Задълбочаване на приятелствата
 • Цялостно повишаване на усещането на щастие

10 признаци и симптоми, че третото ви око се отваря

Терапията с разходки в гора като шинрин-йоку се корени в много култури в човешката история. Джон Мюър (1838-1914) американски природозащитник, философ и писател  пише, „Хиляди уморени, прекалено цивилизовани и с разклатени нерви хора започват да откриват, че отиването в планината е връщане към дома. Дивата природа е необходимост”. Той е един от многото хора, които ни карат да мислим за природата като за наш дом.

Ще споменем още два цитата, единият е на Маргарет Тачър, „Домът ни е наш център, не наши граници”; и още един на Джон Мюър, „Малко места на света са по-опасни от домът ни. Не се страхувайте, следователно, да прекосявате планини. Те убиват грижите, спасяват ви от смъртоносната апатия, освобождават ви и съживяват всичките ви способности, изпълвайки ви с енергия и ентусиазъм”. И тук е редно да споменем Петър Димков и неговите мисли за силата на природата, които можете да прочетете на табели, докато се разхождате из Витоша.

Така че, отидете в гора. Вървете бавно. Дишайте. Отворете всичките си сетива. Това е лековитият начин на прилагане на терапията шинрин-йоку, лечението от това, че просто сте в гора.

Източници:

http://www.naturalhealingmagazine.com/japanese-doctor-explained-how-to-stop-cancer-just-half-an-hour-from-your-time-and-you-will-be-protected-in-the-next-two-months/

http://www.shinrin-yoku.org/shinrin-yoku.html

https://www.adventure-journal.com/2013/10/the-aj-list-20-inspiring-quotes-from-john-muir/

Снимка: parkrun UK

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *