N-ацетил цистеинът прочиства, пази и лекува

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

N-acetyl cistein

(NaturalNews) N-ацетил цистеинът (също познат с акронима NAC и също така наричан N-ацетил-L-цистеин) е аминокиселина и антиоксидант и се произвежда от тялото от първоначалната му форма на цистеин. Ние си набавяме цистеин от храните с високо съдържание на протеини, които консумираме като киселото мляко изварата и много пилешки продукти.

Той също така се продава под формата на хранителни добавки като N-ацетил цистеин за хора, нуждаещи се от по-големи дози за терапевтични нужди. Той помага на тялото да произвежда глутатион, друга аминокиселина, която действа като прочистващо средство за повечето от органите в тялото като изхвърля неща като токсичните тежки метали, които пречат на правилното функциониране на тялото.

Едни от най-важните ползи от вземането на тази аминокиселина под формата на хранителна добавка е за детоксикация на черния дроб и за ефикасно разграждане на слузта. Обаче, тя има и множество други по-малко известни ползи.

Неврозащитни ползи от приемането на N-ацетил цистеин

Плъховете, на които давали дози от антиоксидантната аминокиселина N-ацетил цистеин преди те да бъдат изложени на алуминий, демонстрирали по-слабо когнитивно влошаване от плъховете, които не получавали дози от аминокиселината. Заключението на изследването е, че N-ацетил цистеинът действа като мощен, превантивен механизъм срещу интоксикация с алуминий и потенциално срещу натрупването му в мозъка. Алуминиевата токсичност в мозъка отдавна е подозирана като основна причина за болестта на Алцхаймер.

Освен това, изследване откри, че аминокиселината N-ацетил цистеин вероятно има свойствата на антидепресант. Плъхове, на които давали от съединението, показвали повече любопитство и оставали активни след лабораторен тест, включващ плуване, което показва, че N-ацетил цистеинът има антидепресантен ефект върху мозъка.

Обща детоксикация с N-ацетил цистеин

N-ацетил цистеинът е доказал, че е основно прочистващо средство в човешкото тяло. Той демонстрира ползи в детоксикацията на черния дроб и помага за премахването от кръвта на проникналите в нея замърсители и токсини от околната среда. Тези включват тютюневия дим и другите видове наситени с въглероден окис пушеци, алкохола, замърсяването на околната среда и другите видове вдишани или повърхностно прилагани токсини.

N-ацетил цистеинът често се използва от хора, загрижени че имат чернодробна токсичност, свързана с дългосрочната им употреба на продавани без рецепта противовъзпалителни или нестероидни средства, тъй като те могат да увредят черния дроб с времето. N-ацетил цистеинът също се използва като средство за детоксикация от алуминий и излагане на други тежки метали, тъй като е много ефикасен в премахването на тези токсини от органите и кръвта.

N-ацетил цистеинът потиска инфлуенцата

Аминокиселината N-ацетил цистеин е показала значителни способности в потискането на А вирусите на инфлуенца. Тя постига това като спира възпроизвеждането на вируса вътре в тялото. Тъй като N-ацетил цистеинът има и действието да разрежда слузта, той може да помогне също и като отпуши носа или облекчи кашлицата при настинка и грип. Той също така спира репликирането на про-възпалителните молекули, които засилват физическата болка и страдания при грипна инфекция. Поради тези причини той може значително да скъси или предотврати грипните инфекции.

Дана Норек

Източник: NaturalNews, N-acetyl cysteine for detoxification, cognitive protection and more, 8 August 2013; http://www.naturalnews.com/041542_N-acetyl_cysteine_detoxification_cognitive_protection.html

Снимка: baumsnaturalfoods.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *