Как да намалим риска си от диабет с 80%

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

diabetes risk cutДиабетът продължава са е в предните редици на здравните новини – и то съвсем основателно. Според Американската диабетична асоциация в САЩ 25.8 милиона деца и възрастни страдат от диабет. Какво причинява тази епидемия? В голяма степен,  избраният начин на живот. Но скорошно изследване разкрива, че здравословният начин на живот може да снижи риска от диабет с цели 80 процента.

Изследователи от американския Национален здравен институт знаят разбира се от известно време, че начинът на хранене, физическата активност, пушенето и пиенето са фактори за това дали някой е предразположен да развие диабет тип 2. Онова което не знаеха беше как всеки отделен фактор влияе върху риска.

Ето защо те изготвиха клинично изпитание, разглеждащо физическата активност, здравословния начин на хранене, теглото, консумацията на алкохол и пушенето. Екипът събра данни за 114996 мъже и 92483 жени на възраст от 50 до 71 години, включени в изследването на Националния здравен институт. Никой от участниците не страдаше от диабет, рак или сърдечно заболяване в началото на изследването.

Изследователите отчетоха, че след повече от 10 години последващо наблюдение 9.6% от мъжете и 7.5% от жените са развили диабет. Учените след това разгледаха всеки от рисковите фактори поотделно. Те определиха, че с всеки допълнителен здравословен фактор включен в начина на живот, рискът от развиване на диабет се снижава с 31% за мъжете и с 39% за жените. Нормалното тегло само по себе си, например, снижава риска от развиване на диабет с 60% до 70%. А здравословното хранене намалява риска с около 15%, докато непушачите се радват на снижаване не риска с около 20%.

Крайният извод? Колкото повече фактори за здравословен живот спазва човек, толкова повече може да снижи риска си от развиване на диабет. Всъщност, човек може да снижи вероятността от развиване на заболяването с цели 80%.

Изследователите казват, че дори и на средна възраст човек може да се възползва от здравословния начин на живот. С други думи, никога не е твърде късно!

За ваше улеснение, следват съвети за избягване на диабета.

Следвайте тези осем здравословни съвети, за да снижите риска си от диабет:

–Бъдете физически дейни. Всичко върши работа. Ходете, карайте колело, плувайте, тренирайте на фитнес уредите, играйте някакъв спорт.

–Не пушете.

–Ограничвайте се до едно алкохолно питие (за жените) или до две алкохолни питиета (за мъжете) на ден.

–Яжте плодове и зеленчуци всеки ден.

–Яжте пълнозърнести храни и избягвайте въглехидрати, направени от рафинирано бяло брашно.

–Яжте нетлъсти меса с мярка.

–Използвайте здравословни мазнини като зехтина и поддържайте холестерола си в здравословните граници.

–Не близвайте рафинирана захар доколкото е възможно. Заменете я с естествени подсладители като кленов сироп и мед.

И съветът на Здрави всеки ден:

Избягвайте стреса и го снижавайте колкото се може повече, използвайки всякакви начини – медитация, йога, положително мислене, както сме описвали многократно в множество статии, които ще намерите в сайта.

Прочетете също: Заболяването, което прави човек опак и сприхав

Източник: Doctors Health Press, How to Cut Your Diabetes Risk by 80%, 12 July 2012

Снимка: www.irishhealth.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *