Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Cola pesticide

Кока колата и Пепси колата в ролята на пестициди!? Леле, какво пием и то с голямо удоволствие:

Днешното време на технически и научен напредък оказва неблагоприятен ефект върху храните. А следователно и ние страдаме като консуматори на нов вид ‘научнофантастична-храна’ или ‘техно-храна’ и на токсичните спрейове и химикали, използвани, за да я предпазват. Големите химически компании печелят милиони долари, докато в същото време ние останалите плащаме милиони долари и повече за увреденото си здраве. Може днес да живеем по-дълго от всякога, но последните ни години минават в болка и влошено здраве. Качеството на живота ни е влошено; в не малка степен то страда от храната, която ни продават като натурална, когато тези храни са заредени с химикали и са генетично медифицирани.

Писал съм и преди за опасностите от хербицидите и пестицидите, с които се пръскат плодовете и зеленчуците. Има дори списък на опасната дузина храни, които трябва да избягваме; те съдържат най-много пестициди дори и след като са измити и изтипосани за продажба. Изглежда има доста повече проблеми в тази област на веригата за доставяне на храните лни доставки.

Очаквайте статията ми за генно модифицираните храни, както и тази за опасната дузина наскоро.

Хербицидни опасности

През април вниманието на медиите бе фокусирано върху факта, че Roundup, най-широко използваният хербицид в света, се свързва със заболявания като болестта на Паркинсон и рак, както и с безплодие.

Рецензираният доклад, публикуван в списание Entropy, включва факта, че остатъци от глифосат – основната съставка в унищожителя на бурени Roundup, пръскан върху милиони декари с насаждения sprayed — се открива в храните, които ядем.

Изследователите откриха, че активната съставка в хербицида Roundup на Monsanto може би е ‘най-биологически разрушителният химикал в средата, в която живеем”. Той не е само вреден или токсичен; той е ‘най-биологически разрушителният химикал”.  Въпреки това, Monsanto твърди, че той е предназначен да предоставя на фермерите най-голям избор на продукти и услуги, които ще им помогнат да произвеждат повече, да са по-предпазени и да водят по-добър живот”.  Нима? И от нас се очаква да вярваме в това?

Абстракт от изследването:

„Глифосат, активната съставка в Roundup®, е най-популярният хербицид, използван в целия свят. Секторът отстоява твърдението, че той е минимално токсичен за хората, но ние имаме друго мнение по въпроса. Остатъци се откриват в основни храни на западния начин на хранене, който включва основно захар, царевица, соя и пшеница. Спирането от страна на глифосата на ензимите на цитохром P450 (CYP) редовно бива пренебрегвано като компонент на неговата токсичност към бозайниците. CYP ензимите играят особено важни роли в биологията, една от които е да прочистват тялото от ксенобиотиците. По този начин глифосатът подсилва увреждащото влияние на други съдържащи се в храната химически остатъци и на токсините в околната среда. Отрицателно влияние върху тялото е скрито и се проявява бавно във времето под формата на възпаление, нанасящо увреждания на клетъчните системи в цялото тяло. Тук ние показваме как спирането на CYP ензимите действа синергистично с нарушаването на биосинтеза на ароматичните аминокиселини от страна на бактериите в стомаха, както и с увреждането в транспортирането на сулфатния серум. Последствията се изразяват в повечето от заболяванията и разстройствата, свързвани със западния начин на хранене, които включват гастроинтестинални заболявания, затлъстяване, диабет, атеросклероза, депресия, аутизъм, безплодие, рак и болестта на Алцхаймер. Ние обясняваме документираните последици от глифосата и неговата способност да  причинява болести и показваме, че глифосатът е ‘нагледен пример’ за ексогенна симиотична ентрофия: нарушаването на хомеостазата от токсините в околната среда”.

В много подробния доклад от изследването учените включват дълъг списък от потенциалните заболявания, за които глифосатът в комбинация с другите токсини в околната среда може да допринесе, включително възпалително заболяване на червата, затлъстяване, депресия, разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, аутизъм, болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, амиотрофична латерална склероза, множествена склероза, рак, хронично умствено/физическо изтощение (кахексия), безплодие и малформации на развитието. Всъщност те заявяват, че ‘отрицателното влияние на хербицида върху тялото е скрит и се проявява бавно във времето, като възпалението уврежда клетъчните системи в цялото тяло”.

Пчелите изчезват

Друга важна новина за околната среда се концентрира върху изчезването на медоносните пчели. А това е сериозен проблем. Без насекоми като пчелите опрашването на растенията става проблематично, обстоятелство, което заплашва самото съществуване на растенията, включително на плодовете и зеленчуците. И изследователите и пчеларите казват, че пчелите умират и/или изчезват поради разстройство на разрушената пчелна колония (CCD), което се свързва с отровните токсини в химикалите, с които се пръскат посевите.

Накоро бяха проведени три отделни изследвания на този много сериозен проблем. Две от тях, публикувани в списанието Science, свързват широката употреба на неоникотиноидите (конкретен видове пестициди) с разстройството на разрушената пчелна колония.

Агенцията за защита на околната среда (EPA) трябва да преосмисли позицията си относно неоникотиноидите на Bayer, които тя по-рано одобри за употреба. Първоначално при използването на тези химикали растенията и семената на зеленчуците се третират с неоникотиноиди. Ако действието на химикала спираше дотам може би нямаше да има проблем. Обаче, изглежда че васкуларната система на растенията усвоява пестицида, който след това се проявява в полените и в нектара, който пчелите консумират. Химикалът след това атакува нервната система на пчелите.

Решения относно пестицидите

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) излезе с доклад, който спира крайното решение за неоникотиноидите. В него се казва, че е необходимо да се проведат още изследвания. Обаче, Европейският съюз реши, че здравето на неговите жители е заплашено и обяви двугодишна забрана на неоникотиниодите, достатъчен период за събирането а още информация. Защо американските агенции не постъпват така?

Нов пестицид, обаче, е на разположение. Той всъщност съдържа газирани напитки. Фермерите в Индия пръскат полетата си с памук и люти чушки с безалкохолни напитки с вкус на кола вместо с конвенционалните пестициди. Тази практика започна от фермерите в щатите Андра Прадеш и Чатисгар и се разпростира.

Както се отбелязва във вестник Deccan Herald , фермер твърди: „Забелязах, че вредителите започнаха да измират след като напръсквах памука си с газирана напитка”.

Девиндер Шарма един от водещите агрономи на Индия, казва: „Колата намери правилната си употреба. Фермерите традиционно използват захарни разтвори за привличането на червените мравки, които да изяждат ларвите на насекомите”.

Крайният резултат е че компании като Кока кола и ПепсиКо би следвало да продължат дейността си като произвеждат напитките си като пестициди, а не като нездравословните за човешка консумация напитки. С Колата се борави по-безопасно, отколкото с пестицидите, по-безопасна е за поглъщане от хората и може да се отмие от плодовете и зеленчуците. Тя също така струва частица от онова, което Monsanto, Dow и другите корпорации взимат за смъртоносните си химически спрейове.

Може би след 20 години Колата ще замени употребата на химическите пестициди в селското стопанство в целия свят. И тогава внуците ни ще казват „Искаш да кажеш, че като дете си пиел пестицида кола”? Дано, дано…

Междувременно докато USDA и EPA се боричкат да урегулират бизнеса, както обикновено в ущърб на необходимостта да защитават човешкото здраве, по-добрият избор за вашето здраве е да ядете био храни и да спрете да пиете безалкохолни напитки.

Д-р Марк Уили

Източник: Easy Health Options, Rounding Up The Herbicide Debate, 29 May 2013

Снимка: consciouslifenews.com

Важно

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Нямаме нищо против материалите в сайта „Здрави всеки ден” да бъдат публикувани на други места, стига да са в същия вид и в публикациите да се дава линк към нашия сайт.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *