Мелатонин – от сънотворно в убиец на рака

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

melatoninsleep

Почти никога не говоря за животински изследвания (Ако наистина искате да привлечете вниманието ми, трябва да ми покажете изследвания върху хора.)

Но днес ще направя изключение. Защото новината е твърде важна, за да не я споделя: Екип изследователи наскоро откри, че мелатонинът забавя растежа на туморите при рак на гърдата в мишки.

Това изследване с животни показва, че вземането на хранителни добавки с мелатонин е успяло да блокира растежа на туморите, както и на новите кръвоносни съдове, които подсилват растежа на туморите. (Процес, известен като ангиогенеза.)

След три седмици мишките, които получавали мелатонин имали значително по-малки по обем тумори от контролите, както и по-слаб растеж на кръвоносни съдове в тези тумори.

Освен това, нито една от мишките на мелатонин не е изпитала отслабване или летаргия през този период. Всъщност, мишките изглежда имали повече енергия в резултат на приемането на мелатонин.

Това наистина е вълнуващо. Защото в основни линии то показва, че хранителните добавки с мелатонин правят точно каквото правят и химиотерапевтичните лекарства. Без да опустошават тялото в процеса.

Като повечето хора, може би си мислехте, че мелатонинът става само за едно – за сънотворно. Но ако четете постовете ми ще си спомните, че той всъщност върши много повече.

Това е така отчасти защото мелатонинът е мощен антиоксидант. (Наред с останалите, струващи си да бъдат споменати негови свойства.)

И по-рано съм писал за някои от по-впечатляващите изследвания с мелатонин. И то не само за животински изследвания, а за действителни изследвания с хора, които също показват, че ниските нива на мелатонин покачват риска от рак на гърдата. А по-високите изглежда забавят растежа на туморите при рак на гърдата. Изследванията също така показват, че вземането на  хранителни добавки с мелатонин дори свеждат до минимум страничните ефекти от химиотерапията—както и че свиват тумори, които не се повлияват от лечение само с тамоксифен.

Д-р Фред Пескаторе

Източник: Reality Health Check – Slash breast cancer risk with a common sleep aid, 25 March 2014

Снимка: usny.ru

Прочетете още за мелатонина: Невероятните способности на мелатонина

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *