Невероятните способности на мелатонина

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

melatonin benefits

Здравословното стареене и мелатонина

Моите пациенти често ми казват, че имат проблеми със съня – или не могат да заспят или се будят през нощта. Нищо чудно, обикновено в края на 40-те и през 50-те ние започваме да изпитваме недостиг на мелатонин, хормонът, който регулира моделите на съня. С наближаването на 60 годишна възраст, запасите от мелатонин намалят още повече.

Обаче, добрата новина относно мелатонина е, че скорошни изследвания показаха, че той може би върши много повече от това да ни помага да заспиваме. Той предпазва от мигрени, от болестта на Алцхаймер и от други невродегенеративни заболявания. Той дори помага на пациентите с рак да живеят по-дълго. Подсигуряването на достатъчно запаси от мелатонин в този смисъл не само е полезно за съня ни, но и за мозъка и имунната система като цяло.

Има няколко начина да се справим с недостига на мелатонин и да върнем съня и здравето си в правия път. Първо, нека обясня повече за важната роля, която мелатонинът играе за здравето ни.

МЕЛАТОНИН И ЗДРАВЕ

Мелатонинът наистина е един от хормоните чудеса, произвеждани от човешкото тяло и той предоставя множество ползи за здравето. Той е основен антиоксидант и се бори с опасните свободни радикали, които могат да причинят влошаване на здравето.

Мелатонинът може би е най-добре познат със способността си да облекчава свикването с новото време при дълги полети със самолет, защото регулира вътрешния часовник на тялото. Но мелатонинът не спира дотук; той предоставя ползи и в следните случаи:

1. Неврологични заболявания: Пациентите с Алцхаймер почти винаги имат ниско съдържание на мелатонин в телата си. Вземането на хранителни добавки с мелатонин спомага за облекчаването на синдрома на повишената възбуда, който може да съпътства болестта на Алцхаймер. Той улеснява движението и координацията на пациенти с болестта на Паркинсон, както и им помага да спят по-спокойно. Предотвратява увреждането на мозъка и фаталния изход при инсулти.

2. Предпазва сърцето:  Мелатонинът спомага за нормализирането на нивата на холестерола и снижава кръвното налягане.

3. Бори се с рака: Мелатонинът въздейства на редица видове рак – на гърдата, на черния дроб, на белия дроб, на простатата и при мозъчни метастази от тумори на друго място в тялото. Той също така изглежда противодейства на токсичните ефекти на химиотерапията като анемия, увреждане на сърцето, рани в устата и умора.

4. Психологически съюзник: Мелатонинът спомага облекчаването на стреса и безпокойството, които се влошават при липсата на сън.

5. Повишава сексуалното желание: Мелатонинът се произвежда от епифизната жлеза, а именно тази жлеза регулира половите хормони. Ако запасите на мелатонин са ниски, най-вероятни и половите хормони са ниски. Изследванията показват, че вземането на хранителни добавки с мелатонин възстановява интереса към секса.

СИМПТОМИ НА НЕДОСТИГ НА МЕЛАТИНИН

Справянето с недостиг на мелатонин е доста лесно. Как да разберете дали имате недостиг на мелатонин? Повечето хора на 50 и по-възрастни имат известен или голям  недостиг на мелатонин, по същия начин, по който имат недостиг на други хормони като естроген и тестостерон с остаряването. По-младите хора е малко вероятно да имат недостиг на мелатонин, освен ако нямат някои конкретни заболявания, показващи недостиг (виж по-долу) и използването му.

Най-често срещаните симптоми за недостиг на мелатонин са нарушението на съня, трудното заспиване, буденето, лекият сън, липсата на сънища и умората през деня.  Някои други признаци и симптоми, разкриващи възможен недостиг на мелатонин включват:

  • Рак на гърдата
  • Рак на простатата
  • ПМС и други менструални смущения
  • Катаракти
  • Високо кръвно налягане
  • Аритмия, инфаркт

Лекарят ви може да направи тест за мелатонин на кръвта, урината или слюнката ви, за да определи дали имате недостиг.

ПОВИШАВАНЕ НА ЗАПАСИТЕ НА МЕЛАТОНИН/ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

Вземането на мелатонин е относително лесно след като се определи дали имате недостиг. За справяне със смущенията на съня и за цялостно подобряване на здравето често препоръчваната доза мелатонин за начало е от 1 мг до 3 мг. Приемането на по-високи нива мелатонин, което може да се прави като подсилващо лечение при други болестни състояния, трябва да се предприема единствено под надзора на лекар. Непременно кажете на лекаря си и/или на аптекаря, че пиете мелатонин или че ядете храни, съдържащи мелатонин, особено ако взимате лекарства с рецепта, за да избегнете нежелано взаимодействие или той да повлияе на ефикасността на лекарствата ви. Не пийте никакъв алкохол и не взимайте седативни лекарства.

Както е отбелязано по-горе, съществуват и храни, които съдържат мелатонин, които непременно трябва да вземете предвид за избягване на свръх прием на този хормон. Вишните, особено от сорта Montmorency, съдържат значителни количества мелатонин. Други храни съдържат триптофан, който повишава нивата на серотонина и след това се преобразува в мелатонин. Тези храни включват и прясното мляко, пуешкото, фъстъците и пилешкото месо.

Казвам на пациентите си, че мелатонинът е прекрасен хормон, който върши чудеса в човешкото тяло. Обаче, също така ги предупреждавам, че това е субстанция, която трябва да се използва внимателно, за да се извлекат най-много ползи за здравето и да се предотвратят страничните ефекти при прекаляване с приемането му като хранителна добавка и от храната.

Бъдете здрави,

Д-р Марк Розенберг

Източник: Natural Health News, Healthy Aging and Melatonin, 10 October 2011

Снимка: sites.amarillasinternet.com

Прочетете още за мелатонина:

Мелатонин – от сънотворно в убиец на рака

Какво да правим ако пипнем грип (2)

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *