Какво да правим ако пипнем грип (2)

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

flu natural remedies

Неизказаните ползи от чесъна

С напредването на високите технологии в медицината, чесънът изглежда като реликва от миналото. Но научните доклади сочат, че чесънът силно противодейства на определени вируси.

Например, едно изследване изпробва даването по една капсула на ден от добавката алицин-чесън от ноември до края на февруари на група от 146 доброволци. Половината от групата получават добавката, докато злочестата друга половина получават плацебо. Хората от групата, приемала чесъна се разболяли 63% по-малко от настинки, причинени от инфекция на горните дихателни пътища в сравнение с хората от плацебо групата. Даже още по-показателно е, че хората в чесновата група, които все пак хванали настинка, страдали от симптомите й средно само за 1.52 дни в сравнение с 5.01 дена при хората от плацебо групата. Това плацебо контролирано проучване потвърждава ползите, които аз лично извличам като взимам много по-високи дози хай-алицин от чесън веднага щом се появят симптомите на настинката.

Заключението на лекарите, провели това изследване с чесън е, ‘Добавката, съдържаща алицин може да предотврати атаката на вирусната настинка.’ Вземайки предвид броя на хората, поразени от настинки всяка година, бихте си помислили, че това би следвало да е водещата новина за деня. Вместо това, проучването си остава заровено в едно научно списание, докато медицинското съсловие продължава да твърди ‘че за настинката няма лек.’

Рибавиринът е лекарство, изписвано с рецепта, което има силно антивирусно действие. Обаче едно китайско проучване показва, че поне в епроветката чесънът е по-ефикасен от рибавирина в спирането на вирусите, които атакуват чревния тракт. Списание ‘Лайф икстеншън’ препоръчва рибавирин за лечение на различни вирусни инфекции от 1983 година насам, но конкретно в това проучване чесъна е показан като по-доброто средство.

Редица публикувани проучвания показват, че както хай-алицина от чесън, така и екстрактът от стар чесън с антивирусното си действие поддържат здравословното функциониране на имунната система. Евтиният чесън може би е най-силното природно оръжие срещу определени вируси.

Животоспасяващият страничен ефект на циметидина

Малко познат страничен ефект на лекарството против киселини циметидин е, че то спира производството на супресивните Т-клетки. Правейки това, то засилва дейността на имунната система като предотвратява възможността тя да се самоизключи.

Циметидинът показва и други имуно-модулиращи действия, като например, повишаване на естествената дейност на клетките убийци и подсилване на нивата на естествените имунни стимулатори интерлевкин-2 и гама интерферон. Изследванията с хора показват ефикасността на циметидина срещу херпес и брадавици, причинени от вируси.

Тъй като циметидинът е безопасен за повечето хора, вземането на 800-1000 мг вечер (или по 200 мг три пъти на ден и след това 400 мг вечер) изглежда като ефективен начин за временно укрепване на имунната система. Циметидин на таблетки от по 200 мг може да се купи без рецепта в аптеките. Упътването в кутийката, давана без рецепта, посочва, че приемането до 800 мг на ден е безопасно, но в някои публикувани изследвания, в които циметидинът се дава като антивирусно средство са използвани до 1000 мг на ден.

Майчината кърма

Добре известно е че бебетата са защитени от някои инфекции от компонентите, съдържащи се в кърмата на майките. Един такъв компонент е лактоферинът, чието имуноусилващо действие е добре документирано.

Лактоферинът стимулира макрофагите, които от своя страна помагат за създаването на имунитет, осъществено чрез намесата на клетките. Макар че много от проучванията са правени с животни, лактоферинът присъства естествено в много секрети на лигавицата у човека, което подсказва вродена антимикробна функция у човека.

Едно проучване показва, че лактоферинът спира вирусните инфекции, намесвайки се в способността на определени вируси да се свързват с рецепторните клетки.

Хормони, засилващи имунитета

Дехидроепиандростеронът (DHEA) и неговите метаболити показват силно, засилващо имунитета и антивирусно действие. Даването на 50 мг DHEA на ден на възрастни хора води до следните имунни подобрения в сравнение с плацебото:

  • повишаване с 35% на броя на моноцитните имунни клетки
  • повишаване с 29% на броя на В имунните клетки
  • повишаване с 62% на активността на В-клетките
  • повишаване с 40% на активността на Т-клетките
  • повишаване с 50% на интерлевкин-2
  • повишаване с 22% до 37% на броя на естествените клетки убийци
  • повишаване с 45% на дейността на ествествените клетки убийци

Една причина инфлуенцата да е толкова смъртоносна за хората в напреднала възраст е, че тяхната имунна система е отслабена. Недостигът на DHEA се оказва частично отговорен за свързаната с възрастта влошена функция на имунната система. Едно проучване показа, че един метаболит на DHEA засилва активирането на Т-клетките помощници и предпазва мишките от смъртоносната инфлуенца, причинена от вирусна инфекция.

Мелатонинът

Мелатонинът има широко спектърно действие на засилване на имунитета и  конкретно е показал, че снижава вирусното натоварване и предотвратява смъртта при мишки, инфектирани с определени вируси. Заключението на едно изследване на мелатонина гласи:

‘Имуномодулиращото, антиоксидантно и неврозащитно действие на мелатонина показва, че това съединение трябва да се приема като допълнителна терапечтична алтернатива за борба с вирусните заболявания.’

Друго проучване изследва ползите от мелатонина за функционирането на имунната система и открива, че мелатонинът активира итерлевкин-2 и гама интерферона, естествените хормоноподобни фактори в тялото, които улесняват производството на Т-клетките помощници.

Вземането на висока доза DHEA сутрин (200-400 мг) и висока доза мелатонин (10-50 мг) преди лягане биха изглеждали като логичен подход за следване в борбата с вирусната инфекция.

от Уилям Фалуун

Източник: Life Extension Magazine, What to do if you contract influenza, January 2010

Снимка: webecoist.momtastic.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *