Салата предлага 17 важни хранителни вещества за ново начало

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Салатата на неконформистите е подходяща за дните след Новогодишната нощ

salad2

Има важна и ясна връзка между храната и изграждането на млади кости.

Днешният пост е още едно доказателство, че традиционната медицина греши като пренебрегва тази очевидна връзка между храната и изграждането на млади кости, понеже онова, което човек яде влияе неимоверно върху здравето на костите. Ето защо се вълнувам да споделя с вас тази много вкусна, pH-балансирана, пълна с полифеноли рецепта, която съдържа и други основни за здравето на костите хранителни вещества. И сами ще откриете, че е съвсем лесно да се приготви тази съдържаща само седем съставки рецепта. Но това не пречи на тази салата да е много вкусна и да предоставя основни за изграждането на устойчиви на фрактури на костите вещества, която можем да наречем и противоречаща на установеното в медицината статукво по отношение на остеопорозата!

Нека започнем с рецептата!

Това ястие за свободомислещи хора предлага 17 важни хранителни вещества

Салата за неконформисти

pH-балансирана
2 порции

Съставки:

2 ч.ч. киноа, сварена

2 круши, нарязани на кубчета

2 ч.ч. рукула, нарязана

1/4 ч.ч. червени боровинки (сушени или пресни)

1/4 ч.ч. кайсии, нарязани (сушени или пресни)

1/4 ч.ч. орехи, нарязани

1/2 ч.ч. пуешки гърди, сварени и нарязани на кубчета

Указания:

В голяма купа смесете всички съставки, освен киноа-та. Добавете сварената киноа и разбъркайте добре.

Подправете с любимия си дресинг  и се насладете.

Киноа-та и пуешкото могат да са топли, ако желаете. За по-хрупкав ефект, леко задушете киноа-та преди да я добавите в салатата.

17 особено важни хранителни вещества в Салатата на неконформистите

Освен невероятния вкус, тази салата ви предоставя и 17 особено важни хранителни вещества, които са ключови конкретно за изграждането на по-млади кости.

Нека отблизо да се запознаем с всяка съставка, която тези хранителни вещества предоставят.

Киноа

Тази зърнена култура има разностранна употреба, алкализираща е и не съдържа глутен, богата е на протеини и текстурата й наподобява тази на ориза, което я прави подходяща както за топли, така и за студени ястия. Тя съдържа манган, мед, магнезий, фолиева киселина и цинк

Манганът е есенциален минерал, който никога не се споменава от традиционната медицина по отношение на остеопорозата. Но той е жизнено важен за здравето на костите, защото е незаменим елемент в много ензимни процеси. Сред множеството му роли са регулиране на щитовидната жлеза, а тироксинът (щитовиден хормон) помага за балансирането на деликатния цикъл на резорбация на костите.

Круши

Обичам всички сортове на този сочен плод. Без значение кой вид круша ще използвате в салатата, вие ще си осигурете следните особено важни хранителни вещества: витамин С, витамин К, мед и бор… само непременно не белете крушите, защото именно те съдържат повечето от споменатите хранителни вещества.

Витамин К е мастно-разтворим витамин, който е широко известен със свързаността си със съсирването на кръвта. Но витамин К е отличен за изграждането на млади кости. Той взаимодейства с витамин D, за да произвежда остеокластни клетки, които проправят пътя за новите кости. Този витамин също така улеснява отлагането на калций в костите като играе роля в преобразуването на протеин, наречен остеокалцин. В процес, който не може да се случи без витамин К, остеокалцинът се променя химически по начин, който му помага да се свързва с калция.

Освен това, крушите съдържат много антиоксидантни полифеноли, а сортовете с червена кожа съдържат антоцианини (противовъзпалителни флавоноиди) и каротеноиди.

Червени боровинки

Този плод помага за поддържане гъвкавостта на костите с високото си съдържание на витамин С и манган. Червени боровинки се продават в магазините по това време на годината.

Витамин C действа като антиоксидант и витамин и е особено важен за производството на колаген. Колагенът е гъвкава устойчива протеинова матрица, която действа подобно на естествено скеле за наслагването на костните минерали. Колагенът дава на костите издръжливостта им на опън, така че витамин С пряко допринася за устойчивостта им на фрактури.

Рукула

Рукулата беше доста модерна преди няколко години, и то съвсем основателно. Рукулата има парлив вкус и съдържа следните основни хранителни вещества: витамин С, фолиева киселина, калций, магнезий и манган.

Фолиевата киселина (витамин B9) снижава възпалението като намалява хомоцистеина в тялото, преобразувайки го в други аминокиселини. Витамин B9 е нужен на тялото, за да синтезира ДНК и протеини и за формирането на червените кръвни телца.

Калцият е „същинският” минерал за здравето на костите (макар че очевидно не е единственият и не е изолиран), а рукулата предоставя този минерал в лесноусвоима растителна форма.

Магнезият е много важен за подмладяването на костите, но рядко се споменава. Той е в тясно взаимодействие с калция и доста повече от половината магнезий в тялото се съдържа в костите. Недостигът на магнезий, за жалост е доста често срещан днес; но рукулата е вкусен начин за набавянето на органична форма от този минерал.

Освен това, рукулата е с ниско съдържание на оксалати и предлага фитонутриенти като бета-каротин, зеаксантин и лутеин.

Орехи

Много хора имат традицията да слагат купа с различни ядки на удобно място по време на Коледните празници, като орехите са едни от тях. Макар че те имат киселинен ефект, подобно на всички киселинни храни, орехите имат място в здравословното за костите хранене. Те съдържат бор, мед и манган.

Борът намалява изхвърлянето на калций и магнезий от тялото. Изследване, проведено през осемдесетте години на миналия век откри, че приемът на бор „обичаен при диети с голямо съдържание на плодове и зеленчуци” предпазва от „загубата на калций и от деминерализация на костите”. Освен това, изследването откри, че „пиенето на хранителни добавки с бор подчертано повишава серумните концентрации на 17 бета-естрадиол”. (17 бета-естрадиолът е форма на естроген).

Кайсии

Сушени или пресни, тези плодове са отлични за костите. Те съдържат особено важните хранителни вещества витамин С, витамин К и мед.

Медта се съдържа в цялото тяло и както посочихме по-горе, е част от важни ензимни процеси. Именно поради това й ензимно действие медта помага за производството на колаген и еластин, и по този начин поддържа целостта на костите. Медта също така е компонент на суперокрид дисмутазата, така че предотвратява оксидативното (от свободни радикали) увреждане на клетките, включително и на костните клетки.

Пуешко

Тази салата е идеалният начин да използвате останалото месо от Новогодишната трапеза. Пуешкото е пълно с подмладяващи костите хранителни вещества и с хранителните вещества като витамините B-комплекс (B1 [тиамин], B2 [рибофлавин], B3 [ниацин], B5 [пантотенова киселина] B6 [пиридоксин], B12 [кобаламин], холин, биотин, цинк, селен и протеини.

B-комплекс витамините работят заедно в изпълнението на множество изграждащи костите функции. B12, B6 и фолиевата киселина (в киноа-та горе) работят заедно за снижаване нивата на хомоциестеина, противовъзпалителен маркер, който спира формирането на колагена.

Селенът помага на костите като подобрява настроението и снижава стреса. Всъщност, научно е доказано, че ниските нива на селен повишават риска от остеопороза.

Цинкът е още един пренебрегван есенциален минерал що се отнася до здравето на костите. Той всъщност се съдържа в кристалите на минерала хидроксипатит в костите. Той е част от важното ензимно трио формирано от манган, цинк и мед, а в Салатата на свободомислещите ги има и трите.

Протеините, особено тези от животински източници, имат важно място в храната, насочена към подмладяване на костите; ето защо те имат важно място в храната, насочена към подмладяване на костите. Именно протеините осигуряват градивните блокчета на мускулите, особено когато се ядат през целия ден. А силните мускули са особено важни при натиска върху костите по време на натоварващи упражнения.

Освен това, пуешкото месо съдържа омега-3 мастни киселини, които подобряват настроението, намаляват възпалението и повишават усвояването на калция.

До следващия път,

Вивиан Голдсмит

Източник:

http://saveourbones.com/this-non-conformist-dish-offers-17-foundation-supplements/

Снимка: plus.google.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *