8 забележителни ползи за здравето от лечението със звуци

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sound-therapy

Лечението със звуци като начин за излекуване е все още в ранни етапи и основно се използва в съпътстващата и алтернативна сфера на лечение. При терапията с масажи отдавна знаем, че тихата и отпускаща музика, пеенето и различните звуци и шумове стимулират релаксацията, която търсим в клиентите си при правенето на лечебен масаж.

През цялата история на човечеството много култури използват звуци и вибрации за лечение. Шаманите използват пеене и биене на барабани да лекуват хора с различни оплаквания, като в древна Гърция, Египет и Индия – звуците, песните, монотонното пеене и музиката са се използвали с лечебни цели при безплодие, ревматични болки и депресия, както и при други заболявания. В египетски папируси на повече от 2600 години са описани песнопения и произнасяне на гласни с лечебни цели.

Лечебната магия на музиката

Повечето от нас знаем, че звуците могат да са много силни. Всеки който с часове слуша плача или писъците на бебе или е търпял нечии ядосани викове знае, че тези шумове могат незабавно да накарат адреналина ни да скочи, както и да се задейства в нас инстинкта „бий се или бягай”. Повечето от нас сме изпитвали също така спокойствието, което ни залива когато слушаме успокояваща музика или звуци. Инстинктивните ни реакции спрямо различни звуци и видове музика се появяват с причина; различните звуци са с различни вибрации и тези вибрации могат да ни въздействат по много мощни начини.

Теория за лечение със звуци

Теорията за използването на звуците за лечебни цели е че човешкото тяло е изградено от клетки, които всичките имат енергийно поле, върху което може да се въздейства с вибрацията и вълните на звуците. Човешкото тяло като цяло също така има своя собствена електромагнитна честота, която може да бъде повлияна от звуковите вълни. С използването на различни честоти, теорията е че различните болки и заболявания могат да бъдат съответно повлияни и излекувани.

Силата на музиката за здравето

8 лечебни ползи от шума

Изследвания показват, че звуците и музиката са ефикасни за лечението на много заболявания:

Сън: Използването на класическа релаксираща музика, монотонно пеене или успокояващи звуци са доказали, че успокояват хората достатъчно, за да подобрят съня им. Използващите релаксиращи звуци и музика заспиват по-бързо, спят по-дълго и се будят по-малко.

Снижаване на стреса: Стресът пада когато успокояващи звуци и музика се пускат тихо или умерено силно през целия ден. Дишането се забавя и сърдечният ритъм се снижава с успокояването на тялото. Това може да е особено силно при хората, страдащи от хипертония и сърдечно съдови заболявания.

Намаляване на умората: Умората доказано бива облекчена, както в резултат от по-доброто качество на съня, така и със снижаването на стреса. Тялото се уморява и познавателната функция отслабва когато сме под дълготраен хроничен стрес. Слушането на релаксиращи звуци и музика може значително да намали тази умора.

Вибрацията на здравето

Болка: Счита се, че понеже музиката се усеща със сетивата, по-конкретно през нервната система, тези сетивни сигнали действат като блокират по-бавно движещите се сигнали на болката, снижавайки усещането ни за болка. Изследвания потвърждават, че болката се снижава при използването на звуци и музика.

Подобрена ендокринна функция: Ендокринната функция се подобрява като цяло, основно в резултат на снижаването на стреса. Когато сме под стрес, тялото ни преминава през много промени в ендокринната система докато в него се освобождават адреналин и кортизол. Тези неврохимикали в голяма степен въздействат на начина, по който функционират другите ни хормони, причинявайки безпорядък в ендокринната ни система. Снижаването на стреса може да доведе до значителни подобрения в ендокринната ни система.

Депресия и тревожност: Звуците и музиката могат в голяма степен да снижат симптомите на депресия и тревожност. Няколко фактори действат заедно за създаването на значително подобрение при тези заболявания: стресът е снижен, болката намалена, а съня подобрен. Всички тези фактори действат, за да подобрят симптомите на депресия и снижават тревожността.

Възстановява клетъчната активност: Изследвания показаха, че използването на терапии със звуци и музика могат наистина да помогнат за възстановяването на клетъчната функция, подобрявайки функцията на стените на мембраните и биологичните дейности.

Препрограмиране на ДНК-то: Изследвания показват, че конкретни звукови вълни могат да се използват дори за стимулирането на ДНК-то, така че то само да се възстановява в основни линии, препрограмирайки ДНК поредиците. Потенциалът за лечения по този начин е впечатляващ, но изследванията са все още в ранни стадии.

Лек върху нотния лист: Слушайте тази музика, възстановете ДНК-то си

Лекуване със звуци и масажна терапия

Лечението със звуци като модалност все още е на ранен етап и основно се използва в съпътстващата и алтернативна медицина. При терапията с масажи отдавна знаем, че тихата отпускаща музика, пеенето и звуците стимулират релаксацията, която търсим в клиентите си при правенето на масаж. Други практици, занимаващи се с акупунктура, рейки, хиропрактика и дори психотерапия също са открили, че използването на звуци и музика подобрява услугите им като помага за отпускането и балансирането на клиентите още преди да започне лечението.

Много масажисти, особено такива, които предлагат рейки и полярна терапия или други видове енергийно въздействие, намират звуковата терапия за особено полезна. Използването на тибетски пеещи купи, стъклени или метални купи, предназначени за издаване на конкретни музикални ноти става все по-често срещано. Така че използването на различно монотонно пеене и на конкретни вокализации се използват все повече за подобряването на лечебните процедури. Повечето терапевти, лекуващи с масаж извличат полза, ако са наясно относно силата на музиката, защото звуците са важни понеже музиката повишава способността за релаксация на масажните процедури.

Щастието изисква само 12 минути на ден

Добавянето на релаксиращи звуци и музика в терапията с масажи може в голяма степен да повиши ефективността на успокояването на клиентите. Невероятно е че такова обикновено нещо като музиката има толкова силно въздействие, давайки на всички усещане за спокойствие и релаксация още преди започването на масажната терапия.

Лесли ДеМатео

Източник:

https://www.integrativehealthcare.org/mt/archives/2018/01/sound-healing-8-health-benefits-to-note.html

Снимка: sat-kriya.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *