Учените удивени от ефикасно лечение на психични заболявания с все още незаконните „магически гъби”

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

(Natural News) Две важни клинични изпитания се съобщава, че са препотвърдили ефикасността на псилоцибина, естествено халюциногенно (еуфористично) съединение, съдържащо се в 200 вида гъби в лечението на психични заболявания.

magic-mushrooms

По-рано тази година (статията е от декември 2016) изследователи от Лондонския Имперски колеж откриха, че след една седмица на високи дози псилоцибин, дванадесет участници в изследването им вече не страдали от депресия или от омраза към себе си. Единадесет седмици по-късно, пет от тях вече не изпитвали никакви остатъчни симптоми на депресия.

Британските изследователи били принудени да преодоляват множество бюрократични спънки, за да получат разрешение да предписват псилоцибин на капсули поради факта, че магическите (халюциногенни) гъби са незаконни в повечето страни.

В Съединените щати Агенцията за борба с наркотиците (DEA) клацифицира псилоцибина като забранена субстанция от Списък 1 като хероина, LSD или Ecstasy, и в момента той няма одобрена употреба за лечение на каквото и да било заболяване.

В умовете на държавните регулатори халюциногенните гъби очевидно предизвикват асоциации за надрусани хипита, пагубно клатещи се из Удсток, а не за легитимно лечение на психични заболявания.

Данни, публикувани през този месец (статията е от 17 март 2017 година), в списанието Journal of Psychopharmacology, фокусирани върху пациенти с рак може би ще променят конвенционалното мислене, което пречи на халюциногенните гъби да бъдат официално възприети като алтернатива на антидепресантите, лекарства, съпътствани от множество токсични странични ефекти.

В първото изследване на 29 пациенти, повечето от които жени на средна възраст от 55 години и страдащи от свързаните с рака тревожност и депресия, се давали или по 0.3 мг/кг псилоцибин или по 250 мг ниацин, съпроводени с психотерапия.

Изследователите от Нюйоркският университет пишат, че умерената доза псилоцибин „предоставя незабавни, значителни и трайни подобрения в тревожността и депресията и води до снижения в свързаните с рака деморализация и безпомощност, подобрява психическото благосъстояние и повишава качеството на живот. По време на проследяването, продължило 6.5 месеца, псилоцибина се свързваше с трайни анксиолитични (успокояващи) и антидепресантни действия (приблизително 60-80% от участниците продължиха да изпитват клинично значителни снижения в депресията или безпокойството), устойчиви ползи по отношение на екзистенциалния дистрес и качеството на живота, както и подобрено отношение към смъртта. Причиненото от псилоцибина мистично изживяване осъществяваше терапевтичния ефект от псилоцибина по отношение на тревожността и депресията”.

Във второто изследване, изследователите от университета Джонс Хопкинс възприеха различен подход. Те дават на 51 пациенти с рак, които също били на възраст между 50 и 60 години, или ниска подобна на плацебо доза псилоцибин от по 1 или 3 мг/70 кг или висока доза от 22 или 30 мг/70 кг с пет седмици между сесиите и при шест месечно последващо проследяване.

Резултатите показват, че „високата доза псилоцибин води до голямо снижаване в измерванията на депресивни настроения и тревожност, проведени от клиницистите, както и в изживяванията на самите участници, наред с повишаване качеството им на живот, значението на живота и оптимизма им, и снижение на притеснението им от смъртта. След шестте месеца на проследяване тези промени не затихваха, като 80% от участниците продължаваха да показват клинично значими снижения на депресивните настроения и тревожността. Участниците отдаваха подобренията в отношението си към живота/себе си, настроението, взаимоотношенията с другите и душевността с изживяванията, породени от високата доза…”

И двете двойно слепи изследвания предупреждават, че са необходими повече факти, за да се определи напълно дали псилоцибинът е безопасен и ефикасен. Според Business Insider, учените ще търсят зелена светлина, за да продължат с трето клинично изпитание. Д-р Роланд Грифитс, водещ автор на изследването в университета Хопкинс казва, че „Това е потенциална пътека към клинично одобрение. Но това одобрение изисква следваща стъпка на кандидатстване в Агенцията за храните и лекарствата (FDA) за получаване на позволение за продължаване на изследванията”.

Участници и от двете групи са споделили с изследователите за своите мистични и духовни изживявания след поглъщането на псилоцибин, чието въздействие трае около четири часа. „Грифитс казва, че един начин, по който учените, изследващи еуфористичните гъби са описали това състояние е като обратното на посттравматично стресово разстройство. При ПТСР, едно ужасяващо преживяване може да промени начина, по който мозъкът на човек го кара да възприема света и да доведе до трайни дългосрочни последствия. Изживяването след прием на псилоцибин е тъкмо обратното— а именно, едно единствено смислено изживяване, което хората високо ценят и което има трансформиращи и трайни положителни последици”.

Робърт Джонатан

Източник:

http://www.naturalnews.com/2016-12-13-medical-scientists-stunned-as-magic-mushroom-treatment-found-to-heal-mental-illness-yet-it-remains-illegal.html

Снимка: Evil News

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *