Ефикасна молекула облекчава болката, чернодробни заболявания, Алцхаймер… и подобрява настроението

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sam-e molecule

Клинични изпитания показват, че SAM-e е сравним с антидепресантите, изписвани с рецепта при депресия и че тази молекула е също толкова ефикасна, колкото са нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) за остеоартрит. И въпреки че SAM-e поддържа естественото настроение, както и модулиращите възпалението функции на тялото, той не притежава негативните странични ефекти, свързвани с тези лекарства.

SAM-e (S-аденозил метионин) бе открит в Италия през 1952 година от Д. Л. Кантони. Италианска фирма разработи фармацевтично лекарство на база на SAM-e в началото на седемдесетте години на миналия век, но в САЩ то се внася едва от 1999 година. Макар че SAME-e е одобрено лекарство в поне 14 страни, в САЩ SAM-e се продава под формата на хранителна добавка.

За разлика от повечето хранителни добавки, SAM-e не е билка или витамин. Този продукт представлява молекула, естествено произвеждана във всяка жива клетка. Тя се образува когато метионинът влиза в реакция с аденозин трифосфат (ATP). SAM-e (S-аденозил метионин) играе особено важна роля в биологичния процес, наречен метилация, който стимулира здравето на клетките, регулира експресията на гените и помага в синтезирането на различни хормони и невротрансмитери, включително серотонин, мелатонин, допамин и адреналин.

Нека отбележим, че SAM-e е ефикасен за отслабване и може да се използва в лечението на домашни любимци.

Хиляди научни изследвания са проведени в целия свят за изучаването на SAM-e, разкривайки поддържащия ефект на тази субстанция при хора с много и различни заболявания, включително при депресия, остеоартрит, хронични чернодробни заболявания, фибромиалгия и болестта на Алцхаймер.

Значително подобрение при сериозна депресия с помощта на SAM-e

Понеже 29% до 46% от пациентите със сериозно депресивно разстройство изобщо не се повлияват или само частично се повлияват от фармацевтичните антидепресанти, SAM-e се изучава обстойно като възможна алтернатива за хората, страдащи от сериозна депресия. Резултатите са впечатляващи данни, събирани в продължение на  три десетилетия  и показващи ефикасността на SAM-e в стимулирането на добро настроение.

•  В отворено изпитания 20 амбулаторни пациенти, страдащи от сериозна депресия получавали по 400 мг SAM-e на ден, като дозата постепенно била повишена до 1600 мг/ден към достигането на 12-я ден от изпитанието. Девет от участниците имали предистория на неподдаване на лечение с антидепресанти. Всичките 20 пациенти показали значително подобрение със SAM-e, включително седем от нелекуваните резистентни и двама от резистентните към обичайните лечения пациенти, които изживели пълно повлияване от антидепресанти.

•  Двойно сляпо рандомизирано изпитание сравнява ефикасността на хранителна добавка със SAM-e и антидепресанта дезипрамин при 26 пациенти със сериозна депресия. В края на период от четири седмици, 62% от пациентите, които получавали SAM-e имали значително подобрение в сравнение с 50% от участниците, приемали дезипрамин.

Впечатляващи резултати при пациенти с остеоартрит, използващи SAM-e

Изчислява се, че 27 милиона души (в САЩ) страдат от остеоартрит, което превръща болестта в най-честата форма на артрит. Лечението на остеоартрит с лекарствени средства се провежда чрез нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) – или без рецепта като аспирин, ибупрофен и напроксен или с лекарства с рецепта като Celebrex, Relafen, Daypro и т.н. Макар че НСПВС имат способността ефикасно да облекчават болка, тяхната редовна употреба може да доведе до някои опустошителни странични ефекти като язви и други стомашно-чревни проблеми, повишено кръвно налягане и увреждане на бъбреците.

Ако тези странични ефекти ви се струват малко, в дългосрочен план НСПВСва могат наистина да влошат проблемите със ставите, защото те забавят производството на колаген и протеогликани, които спомагат превръщането на хрущялите в ефикасен буфер за натоварването на ставите.

Напротив, SAM-e сякаш стимулира противовъзпалителен отговор, равен на действието на НСПВС, но без техните токсични странични ефекти. SAM-e не уврежда храносмилателния тракт, нито пък допринася за разграждането на хрущялите. Вместо това изследване показа, че това съединение може наистина да помогне на тялото във възстановяването на увредените хрущяли.

•  Мета анализ на 11 клинични изпитания с участието на 1142 пациенти бе проведен с изследването на SAM-e за това как молекулата стимулира облекчаването на симптомите на остеоартрита. Авторите на изследването стигат до заключението, че „SAM-e показва, че е толкова ефикасен, колкото са НСПВСва в снижаването на болката и в подобряването на ограничените функции при пациенти с ОА, без вредните последици често свързвани с терапиите с НСПВС”.

•  Рандомизирано двойно сляпо, кръстосано изследване на 56 пациенти, диагнозирани с остеоартрит на коляното, сравнява действието на SAM-e (1200 мг) с изписваното с рецепта лекарство целебрекс (Celebrex 200 мг). Резултатите не показват значителна разлика между двете – и двете групи пациенти показват значителни подобрения на болката и на функцията на ставите – което довежда до това изследователите да заключат, че SAM-e е също толкова ефикасен, колкото е споменатото лекарство в справянето със симптомите на остеоартрит на коляното.

•  В немско изследване 21 пациенти с остеоартрит на пръстите на ръцете получавали SAM-e в продължение на три месеца. MRI изображенията (рентгенови снимки), направени на ръцете им преди и след периода на лечение разкриват значително структурно подобрение на хрущялите.

SAM-e стимулира здравето на черния дроб

Черният дроб е уникален, защото това е единственият вътрешен орган, способен да се саморегенерира. Частица, равна на само 25% от черния дроб може да регенерира целия черен дроб, като SAM-e играе водеща роля в тази регенерация. Третата най-висока концентрация на SAM-e в тялото се открива в черния дроб. Единствено в надбъбречната и епифизната жлези се съдържа по-голямо количество от това съединение.

SAM-e се счита, че е полезен за хората с чернодробни заболявания като действа като прекурсор на антиоксиданта глутатион; това съединение възстановява преносната система на митохондриалния глутатион; спира токсичните ефекти на провъзпалителните цитокини; и повишава ДНК метилацията.

Има близо хиляда публикувани изследвания, документиращи способността на SAM-e да стимулира превенцията и лечението на чернодробните заболявания.

•  В изследване на нивата на глутатион в черния дроб при пациенти с чернодробни заболявания, участниците били разделени в четири групи. Девет пациенти с алкохолно заболяване на черния дроб получавали SAM-e; седем пациенти с не-алкохолно чернодробно заболяване получавали SAM-e; 8 пациенти с алкохолно чернодробно заболяване получавали плацебо; и 15 здрави участници служели като контролна група. Преди началото на лечението всички пациенти имали много ниски нива на глутатион в черния дроб в сравнение с контролите. След лечението при пациентите, получавали SAM-e имало значително повишение в нивата на глутатион в черния им дроб в сравнение както с плацебо групата, така и с тази на контролите.

•  Когато давали SAM-e на 62 пациенти с цироза в клинично изпитание, те било значително по-малко вероятно да починат или да се нуждаят от трансплантация на черен дроб в рамките на следващите две години в сравнение с 61 пациенти, на които давали плацебо.

SAM-e е обещаващо лечение за пациентите с фибромиалгия

Макар че SAM-e все още не е изследван така обстойно по отношение на помощ при пациенти с фибромиалгия, както е в случаите с някои други заболявания, резултатите до момента са обнадеждаващи. В двойно сляпо изследване на 44 пациенти с основна фибромиалгия, подобрения били проявени в областите активност при клинично заболяване, болка, умора, сутрешна скованост и настроение.

Ролята на SAM-e при болестта на Алцхаймер

След като в цереброспиналната течност и в частите на мозъка на пациенти с Алцхаймер се откриват изключително ниски нива на SAM-e, в изследване, проведено през 1996 година изследователите проучват потенциалните ползи от приема на SAM-e при Алцхаймер. Скорошно изследване посочва „… заключенията ни показват, че приема на SAM… като хранителна добавка предоставя надежда като терапевтичен подход за предпазване от и забавяне на болестта на Алцхаймер. Предварително изследване показва, че SAM може да осигури известно подобрение на когнитивната функция при пациенти с БА”.

Факти за SAM-e, които трябва да знаете

Дозиране: Препоръчителните терапевтични дози обикновено варират между 400 – 1600 мг на ден, макар че някои пациенти може да се нуждаят от по-високи дози. Изследванията показват, че 400 мг на ден може да е адекватна доза за пациенти с остеоартрит, докато за поддържане на настроението често е необходима доза от до 1600 мг на ден. Обичайната доза за хората с чернодробни заболявания е 1600 мг на ден. (Както е при всяко нововъведение към здравословния режим на хранене, към прием на хранителна добавка със SAM-e трябва да се прибягва единствено с одобрението на лекуващите ви лекари).

Как да пием SAM-e: SAM-e действа най-добре когато се пие на празен стомах. След като тази молекула се усвоява основно в тънките черва, за предпочитане са таблетките с ентерична обвивка, които осигуряват преминаването им през стомаха цели. Дръжте таблетките в блистерите, докато сте готови да ги пиете, за ги предпазите от нараняване.

Неблагоприятни ефекти: Съществуват малко неблагоприятни ефекти, свързани със SAM-e, дори и когато той се приема във високи дози. Понякога се забелязва стомашно-чревен дискомфорт. Понеже SAM-e понякога може да причини безсъние, обикновено е най-добре да се приема рано сутрин. Понеже играе роля в стимулирането на настроението, SAM-e може да задейства маниакални епизоди при хора с биполярно разстройство.

Противопоказания: Макар че няма потвърдени взаимодействия на SAM-e с лекарства, хората, които пият лекарства по рецепта като антидепресанти, включително , инхибитори на обратното захващане на серотонина и MAO инхибитори, трябва да се консултират с лекар преди да употреба на SAM-e. Пациенти с болестта на Паркинсон, биполярно разстройство или маниакална депресия не трябва да пият SAM-e.

Обобщение

Повече от три десетилетия изследванията предоставят солидна подкрепа на употребата на SAM-e за усилване на естественото подобрение на симптомите на остеоартрит, депресия и чернодробни заболявания. Изследванията продължават и непрестанно разкриват обещаващия потенциал на този лек за пациенти с редица други заболявания.

Прочетете още за:

Кашуто е абсолютно най-доброто безлекарствено лечение за депресия

Митът за антидепресантите и как да се справяме с депресията

Пет естествени алтернативи на антидепресантите

Източник:

http://www.prohealth.com/library/showarticle.cfm?libid=15214

Снимка: KeywordSuggest.org

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *