Ефикасни лекове контролират болките при лаймска болест… и въобще

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

lyme-pain

Топлото време вече е факт, а с настъпването му се събужда цялата природа, което за съжаление предполага и появата на кърлежите. Писали сме много за причиняваната от кърлежите лаймска болест и за това, че тя сякаш си остава незабележимо заболяване (Лаймска болест, безмълвната епидемия), понеже е трудна за диагнозиране макар че е основна причина за множество автоимунни и други заболявания, както и за неимоверно тежки страдания. – Здрави всеки ден

Лаймската болест, особено хроничната, може да е придружена от болка, понеже бактерията Borrelia burgdorferi нахлува в ставите и мускулните тъкани в цялото тяло и причинява възпаление и увреждане на тъканите. Това може да е инвалидизираща болка и много сериозно да влоши качеството на живот на пациента. Макар и да има много видове лекарства за често срещаните болки, броят на хората, които не искат да използват традиционните болкоуспокояващи лекарства расте заради страничните им ефекти и възможността от свръхдоза.

Някои пациенти са открили, че алтернативните хранителни добавки помагат за контролирането на болката и вече има нарастваща по обем информация на разположение онлайн, благодарение на която човек може да взима информирани решения относно хранителните добавки, които да му помогнат в случай на болка. Следват някои хранителни добавки, които в момента се предписват за справяне с болката:

1.     Куркума—Активната съставка в куркумата е куркуминът, който помага на тялото в свалянето на възпалението, а оттам и в снижаването на болката. Предлагат се капсули от по 500 мг които обикновено се пият по 2-4 пъти на ден. Можете да използвате и чай или корен на билката, който да добавяте при готвенето на ястия. Винаги говорете с лекар или фармацевт за възможни нежелани взаимодействия на куркумата с лекарствата, които пиете.

Още за куркумата: Домашно приготвен чай премахва всякакви видове болка

2.     Омега-3 мастни киселини—Омега-3 мастните киселини са полезни с това, че стимулират тялото да снижава възпалението, болката и отоците. Капсулите рибено масло са добър източник на омега-3 мазнини и обикновено се пият разделени на дози от 1000-3000 мг на ден. Непременно взимайте хранителни добавки с рибено масло, които съдържат както ейкозапентаенова (EPA), така и докозахексаенова (DHA) мастни киселини, които обикновено се считат за най-полезните есенциални мастни киселини.

Още за омега-3: Взимайте омега-3 мазнини против болки, възпаление, астма, артрит, инфаркти…

3.     Дяволски нокът—Активната съставка в тази хранителна добавка е „харпагозидът” и той стимулира снижаването на мускулните и ставни болки в тялото. Билката обикновено се пие ежедневно в капсули от по 30-100 мг. Има някои лекарства, които не трябва да се приемат наред с дяволския нокът, така че непременно говорете с лекаря си или с фармацевт относно взаимодействията между билката и лекарствата, които пиете. (Някои лекари, лекуващи лаймска болест предписват котешки нокът при болка в дози за капсули от по 60-100 мг, като се следват същите предпазни мерки, споменати по-горе).

Още за дяволския нокът: Билки срещу ревматоиден артрит

4.     B витамини—B витамините стимулират естествените процеси в тялото като спомагат възстановяването на ДНК-то в клетките. Капсулите с витамини В комплекс се взимат обикновено на таблетки от по 50 мг веднъж дневно с храна и предоставят на тялото тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, витамин В6, биотин, фолиева киселина и витамин В12. Ако нивата на някои от изброените по-горе В витамини в кръвта ви са ниски, лекарят ви може да нареди по-висока доза и вероятно ще продължи да следи нивата им в кръвта ви редовно.

Още за В витамините: Незаменимите В витамини

5.     Магнезий—Този витамин стимулира облекчаването на болката в тялото като отпуска мускулите, което спомага повишения приток на кръв, кислород и хранителни вещества в мускулите. Този минерал е наличен в хранителни добавки с различни дози от 400-1000 мг, които обикновено се пият по 1-3 пъти на ден. В големи дози, магнезият може да причини диария, която може да бъде елиминирана със снижаването на общата приемана доза. Д-р Стивън Бухнер (Bunherhealinglyme.com) използва по 3000 мг калций и по 900 мг магнезий (приемани отделно) на ден, за да облекчава болката, причинена от мускулните спазми.

Още за магнезия: Чудото, наречено магнезий

6.     Пробиотици—Пробиотиците стимулират тялото като помагат за възстановяването на здравословните бактерии в стомаха и червата, които могат да помогнат за прочистването на стомаха и червата от токсините, допринасящи за общото възпаление в тялото и за хроничната болка. Пробиотиците се предлагат в капсули или супозитории с различна сила, както и в киселото мляко. Обичайна доза е 10 милиарда CFU на ден.

Още за пробиотиците: 7 признака че тялото ви се нуждае от пробиотици

7.     Витамин D—Д-р Д.Д Бураскано Младши използва хранителни добавки с витамин D за справяне с мускулните крампи и с болките, които не се облекчават от приема на магнезий и калций. Неговият онлайн протокол започва с 2000-4000 МЕ дневно за няколко седмици и след това пада до поддържаща доза на база на нивата на витамин D в кръвта. Продължителния прием трябва да се следи отблизо от лекар, понеже витамин D може да стане токсичен когато се приема във високи дози дълго време. (Вижте повече информация по-долу относно мастно разтворимите витамини).

Още за витамин D: Недостигът на този витамин често е причина за агонизращи болки в гърба и ставите

8.     Витамин C—Този витамин се използва от Д-р Д.Д Бураскано Младши, MD, при пациенти, изпитващи често срещаните при лаймска болест ставни болки. Първоначално той предписва по 1000-6000 мг на ден, разпределени на дози, освен ако стомашно чревни симптоми не налагат снижаване на дозата.

Още за витамин С: Лечение на простудни и дегенеративни заболявания с „мулти-С” протокол

9.     Витамин A—Макар че не се използва по правило при болка, витамин А се използва от д-р Шарон Монтес (на WholeHealthMD.org) да стимулира тялото за снижаване на сковаността на ставите, свързвана с лаймската болест (в допълнение към други лечения). Витамин А обикновено се пие в дози от по 3000-5000 МЕ на ден, но трябва да се следи от лекар, защото с времето може да стане токсичен (поради същите причини поради които витамин D става токсичен; виж по-долу).

Още за витамин А: Чудесни съвети за детоксикация на всеки орган така че вече да не боледувате нито да сте уморени!

10. Глюкозамин сулфат—Тази хранителна добавка стимулира тялото в снижаването на ставните болки и обикновено се предлага на таблетки от по 500 мг, които се пият по 2-3 пъти дневно. Може да са необходими няколко месеца прием преди да почувствате подобрение. Тази хранителна добавка не трябва да се бърка с N-acetyl-glucosamine, която е по-често приемана за разстройства на червата. (*Виж по-долу още информация за възможни взаимодействия с лекарства).

Още за глюкозамина: 3 неочаквани чудодейни лека за ставни болки

11. Sam-E—Тази хранителна добавка помага при мускулни и ставни болки. Продава се на капсули и под формата на мускулни инжекции или за венозно вливане и се предписва в различни дози от по 200-1600 мг дневно в зависимост от състоянието на пациента. (Говорете със своя лекар относно възможните взаимодействия на добавката с редица лекарства, включително с антидепресанти, Robitussin, и трамадол, които могат да причинят повишени нива на серотонин („серотонинен синдром”) със симптоми на треперене, високо кръвно налягане и тревожност. Тези симптоми трябва да се лекуват незабавно в спешно отделение.

Още по темата: Ефикасна молекула облекчава болката, чернодробни заболявания, Алцхаймер… и подобрява настроението

12. Капсаицин (наричан също капсикум)—Тази хранителна добавка се прави от люти чушки и се предлага под формата на крем за кожа (0.25%-0.75% капсаицин), както и под формата на капсули. Тя може да е полезна при мускулни и невралгични болки като се използва локално по 3-4 пъти на ден. Тя може да причини парещо усещане, особено ако кожата е влажна. Кремът не трябва да попада в очите, носа и устата и трябва да се нанася с ръкавици. При орален прием се взимат капсули от по 500 мг, обикновено по 3 пъти на ден.

Още за капсаицина: Кайен, като лют червен пипер, 17 ползи за здравето

13. Черен оман—Екстрактът от черен оман е от растителен източник и се предлага като крем, използван при ставни болки. Обичайно се използва по 3 пъти на ден в продължение на 3 седмици. При използването на крема, непременно се уверете, че екстрактът в него е Kytta-Salbe f, понеже други екстракти на черния оман са отровни и се усвояват през кожата. Не пийте чай от черен оман, нито приемайте орално хранителни добавки на билката, те могат да са токсични за черния дроб.

Още за черния оман: 10 хранителни добавки, които да избягваме

14. Босвелия—Предлагани на капсули или таблетки, специфичните екстракти на босвелията (5-Loxin и ApresFLEX) могат да са полезни при ставни болки. Билката обикновено се използва в дози от по 100-400 мг на ден в продължение до 6 месеца.

Още за босвелията: Древна билка разгръща мощните си способности

Алтернативните хранителни добавки могат да са полезен начин за справяне с болката когато се приемат под наблюдението на лекар, особено при пациенти, които не искат да взимат успокоителни лекарства против болка. Макар че повечето от споменатите по-горе лекове в момента не са одобрени от Агенцията за храните и лекарствата на САЩ (FDA), защото не са преминали стандартните медицински изследвания, много хора въпреки това ги намират за ефикасни за контролирането на болката. Винаги се консултирайте със своя лекар и проучвайте хранителната добавка, която смятате да добавите към режима си на лечение, защото те могат да взаимодействат с другите лекарства, които пиете. Някои хранителни добавки като куркумата и глюкозаминът имат разреждащо кръвта действие.

Споменатите по-горе хранителни добавки са препоръчителни и ефикасни при болки, причинени от лаймска болест, но са полезни и при ставните и мускулни болки въобще.

*Витамините A, D, E, и K са витамини, които се отлагат в мазнините и могат да се натрупват в тях с времето. След като това натрупване може да доведе до токсичност, вие трябва да следите нивата на тези витамини в кръвта си редовно. Винаги се информирайте при своя лекар или при фармацевт за възможните взаимодействия с лекарствата които пиете при прием на хранителни добавки (дори и на витамини). Също така, винаги питайте лекаря си относно препоръчителните дневни дози на витамините, и се стремете приеманите от вас дози да не превишават тези препоръки.

от Лори Милър

Източник:

http://www.prohealth.com/library/showarticle.cfm?libid=29326

Снимка: ProHealth

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *