Билкова треска или коренът на живота от Марион Колева

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

„Медиите периодично разказват за изключително редки находки на цена десетки хиляди долари и разпалват въображението на търсачите от цялата страна.” Това не е цитат от разказ за времената на златната треска в Аляска, или в Голд Рийф сити (Южна Африка). Както и следващият текст не е месианска инструкция за здравословен начин на живот, или съвет на някакъв новоизпечен гуру, тръгнал да печели от западняшкото любопитство към източните практики: „Не трябва да бъдеш алчен, необходимо е да изпразниш сърцето си от амбиции. Отиди в планината. Убеди се, че се движиш и работиш сериозно и трудът ти ще бъде възнаграден”.

ginseng_finds

Двата откъса са извлечени от интервюта с южнокорейци, тръгнали по следите на… един вековен корен. Броят на „женшенотърсачите” нараства непрекъснато. Всяко крайпътно заведение в планинските райони на тази далекоизточна страна е пълно с хора, жадуващи да се доберат до скъпоценното растение. Говори се, че някой наскоро е открил растение на 30 години, тежащо 8.3 унции, оценено на $65,000! Плъпват легенди около обстоятелствата, придружаващи откриването на капризния „природен продукт”. Така например, откривателите на женшена, струващ 65.000 долара, са видели насън три огнени стълба, малко преди да се натъкнат на растението в планината Собаек, в централната част на Южна Корея.

В цяла Азия дивият женшен се възхвалява за свръхестествените му целебни свойства, каквито отсъстват от женшена отглеждан във фермите – или поне така се смята. Подмяната на истинските причинно-следствени връзки с измислени, свръхестествени, удобни за невежите, или податливите на делириум мечтатели,  винаги е придружавало човешките надежди за бързо, чудотворно изцеление, или забогатяване. Търсачите често изпълняват определен ритуал, преди да потънат в свещените планини, за да търсят женшен. Те оставят ориз и сушена риба под дърво – споразумение с планинските богове и демони. „Тъй като икономиката на Южна Корея не се е възстановила напълно, хората искат да увеличат доходите си чрез женшен,” анализират икономистите.

Истината е, че растението е много претенциозно към точното съчетание на въздух, слънчева светлина и влажност. Като всички ендемити, или редки, изчезващи видове.

ginseng.1-190

„Този занаят стига дотам, че опитни търсачи на женшен стават платени водачи на аматьори”, твърдят очевидци. „Новаците имат най-различни мотиви: един е изпадал в депресивни настроения и затова тръгнал да търси женшен. Друг настоява, че не събира билката заради парите: за 10 месеца той е открил снопче млади растения на стойност няколкостотин долара. Дал ги е безвъзмездно на роднините си. Що се отнася до „изкушените”, опитни търсачи, те направо полудяват, ако три поредни дни не открият нищо”. „Само да намериш веднъж един корен”, – казват запознати с необичайната „златна треска”, обхванала модерния Изток – „и се стига до пристрастяване. Не можеш да се върнеш на старата си работа. Всичко, което виждаш пред очите си, е женшен”.

Всъщност, цената на всяко растение зависи от безброй фактори: възраст, размер, цвят, почва, наклон на терена. Лесно се отличава отгледаното във ферми от дивото растение. По-трудно е да се отличи корейския от китайския женшен: от определящо значение са различният цвят и разстоянието между пръстените по корена.

Най-големите потребители на корена в Азия са богатите, но женшенът има популярност като подарък, а също и като средство за подкуп в средите на бизнеса и в политическия елит.

Женшенът е познат от повече от 5000 години. Той е събирателно име на група растения – Panax ginseng и Eleutherococcus. Panax е най-широко използваният вид женшен, няма пряка ботаническа връзка между него и Eleutherococcus. Това са две различни растения с почти припокриващо се действие. Едното се намира повече в Китай и Япония, а другото – в Русия (Сибир).

В китайската медицина женшен се използва от векове като средство за подобряване на качеството на живот и за дълголетие.

Лечебните свойства на женшена се крият в корена му. Той расте изключително бавно и „събира жинзенозиди” – вид сапонини и гликозиди с уникална структура и действие, в продължение на 4-6 години. Едва след този срок количеството им е достатъчно, за да има растението лечебен ефект.

gingseng-leaves

Гликозидите са основната биологично активна съставка на женшена. Уникалността на гликозида жинзенин се изразява в свойството му да понижава концентрацията на захар в кръвта и да стимулира синтеза на гликоген.

Полезно също така е и ефирното масло панаксен, което има свойството да тонизира сърдечната дейност и кръвоносните съдове. То намалява усещането за болка и има успокоителен ефект. Панаксовата киселина на корена нормализира обмяната на веществата и ендокринната система.

Билката съдържа още полезни алкалоиди, ферменти, захар, пектинови вещества, витамин С, витамини В1 и В2, макро- и микроелементи. Комплексът от полезни вещества на женшена повишава устойчивостта на организма срещу вредните фактори в околната среда и нормализира процесите в него. Имуномоделиращият му ефект се дължи на това, че биологично активните му съставки стимулират образуването на така наречените Т-килъри, вид клетки на имунната система, които унищожават попадналите в тялото ни болестотворни микроорганизми.

Изследвания показват, че женшенът подтиска развитието и на някои ракови клетки; при приемащите женшен във вид на добавка, вероятността да развият раково заболяване е два пъти по-малка.

Растението е особено подходящо и при състояния на постоянна умора и напрежение, тъй като регулира отделянето на хормоните на стреса в организма и поддържа органите, които синтезират тези хормони – хипофиза, хипоталамус, надбъбречни жлези.  „Източната панацея” усилва образуването на ендорфини, които се синтезират в главния мозък и са отговорни за „доброто настроение“. Подобрява и самочувствието. Заради общоукрепващия си ефект, коренът е особено подходящ след боледуване. Препоръчва се и при хипотония (ниско кръвно налягане) при жени.

Женшенът подпомага мускулите да използват енергията по-ефективно. Това негово свойство го прави подходящ за активно спортуващи. Доказано е, че повишава физическата издръжливост на организма.

Не случайно женшенът е наричан “мъжки корен”.  Изследвания показват, че приемът му води до повишаване на тестостерона в организма и на количеството сперматозоиди. Това го превръща в средство срещу стерилитет от мъжки тип.

Женшенът има благотворно действие срещу диабета. При изследване на страдащи от захарен диабет от втори тип категорично се установило, че при 100-200 мг прием на женшен дневно нивото на захар в кръвта се понижава. Това естествено го прави неподходящ при хора с хипогликемия.

ginseng2

Коренът се препоръчва като добавка и при лечение на сърдечно-съдови заболявания, сърдечна недостатъчност и повишено кръвно налягане.

Много бодибилдъри имат занижен имунитет. Приемът на женшен може да компенсира негативния ефект на тежките силови тренировки, правейки антителата им повече и по-жизнеспособни.

По какъв начин билката се усвоява от организма? След навлизането си в стомаха активните вещества се придвижват с течностите, навлизайки постепенно през стените му, в дванадесетопръстника и най-вече в тънките черва.

Начин на употреба: От корените на женшена се приготвя препарат – спиртен
извлек, като  50 гр сушени корени се поставят в 250 мл домашна ракия или друг алкохол на тъмно за 7 денонощия. След това корените подължават да киснат, но вече може всеки ден да се отлива по 2-3 чаени лъжички настойка, разтворена в 1 чаша вода, това е дозата за един ден.

Марион Колева, собственик на www.marteniza.blog.bg

(първо публикувано в седмичника ТВ Сага)

Важно

Нямаме нищо против материалите, публикувани в сайта „Здрави всеки ден” да бъдат публикувани на други места, стига да са в същия вид и в публикациите да се дава линк към нашия сайт.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...