Хранителните добавки с желязо имат опасни странични ефекти

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

peaches (1)Погрешния начин за побеждаване на умората

Имате нужда малко да подсилите енергията си, така ли дами? Глътнете някое и друго хапче желязо – и след като сте готови да рискувате с рак, сърдечно заболяване, деменция, артрит, остеопороза и какво ли още не, веднага ще живнете.

Каква сделка само!

Колкото и трудно да е за вярване, учените всъщност препоръчват добавки с желязо за умора, след като група жени вземали такива в скорошно изследване, показаха леко подобрение в енергийните нива.

Едно щеше да бъде, ако тези жени наистина имаха недостиг на желязо (в който случай следващата стъпка, наред с добавките с желязо, щеше да е да се открие ЗАЩО те имаха недостиг)… но не, те нямаха такъв.

Всички те имаха нормални нива на желязо – в долната граница на нормалния обхват, но все пак напълно нормални. И когато им даваха по 80 мг желязо всеки ден, те съобщиха за 50 процентно облекчение на симптомите на умора.

Впечатлени ли сте? Не бъдете – подобрението при жените, които получаваха плацебо бе 28 процента. Прибавете и чаша кафе към плацебото, и се обзалагам, че всичко щеше да се нареди от само себе си.

Ако се борите с умората, недейте просто да добавяте желязо в хранителния си режим, тъй като твърде многото желязо може да е дори по-вредно за вас от твърде малкото. Всички рискове, които споменах са реални.

Недостиците на желязо са нарастващо рядко срещани на запад, особено сред по-възрастните жени, тъй като преди години минерала беше добавян в храните в името на подсилването им.

Тези подсилени храни са основно боклук, но със сигурност спомогнаха да направят недостига на желязо рядко срещан.

Така че, два съвета:

Първо, набавяйте желязото си от истинска храна (месо, черен дроб, миди), а не от подсилени с желязо храни и хранителни добавки.

И второ, ако се борите с умората, намерете причината. Твърде малкото сън, твърде многото калций, лекарствата или хормоналните дисбаланси са все често срещани източници на умора.

Аз залагам или на съня или на хормоните, но лекар натуропат може да ви помогне да откриете причината… и решението.

от д-р Уилям Дъглас

Източник: The Douglass Report, Iron supplements can come with dangerous side effects, 21 July 2012

Снимка: www.flourchildblog.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържате здравето си, как да не остарявате и как да се предпазвате от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...