Този трик от години се пази в тайна: Как да отглеждаме съвършени рози… в картофи

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

growing-roses

Ако искате да отглеждате цветя (особено рози) на балкона, верандата или в градината, картофите могат много да ви помогнат, ако и да не го вярвате.

Чудите се какво общо имат картофите и розите?

Розата се нуждае от определени хранителни вещества (витамини), които картофите съдържат, така че те са съвършената комбинация …

Картофите са много полезни не само за розите, но и за други цветя … Картофите предоставят точното количество хранителни вещества и влага на резниците от рози, позволявайки им да развиват здрави корени. Ако обичате някоя роза и искате да си насадите още от нея или да направите прекрасен подарък, използвайте дадената тук информация за това как да използвате картоф. Проектът е лесен и за новак в градинарството, както и привлекателен за всеки, който иска да разсади розите, които обожава в градината си. Макар че можете да отрязвате резници по всяко време на годината, ще е най-добре да го направите в по-хладно време.

Прочетете също: Градинарството побеждава депресията

Отрежете резници с дебелината на молив – от розите, които искате да захването. Резниците трябва да са прави и свежи (ще познаете, ако при махането тръните се отчупват лесно) и млади (от таз годишен растеж).

Резниците трябва да са дълги около 23 см (9 инча), най-много до 30 см (12 инча). Режете ги точно под пъпка в основата. После махнете листата и тръните в долната половина на всеки резник. Можете да оставите няколко листни разклонения в горната част на резника ако искате.
Набраздете с остър нож долния край на резниците, премахнете или начукайте част от кората на резника и така ще осигурите повече площ за вкореняване.
Топвайте края на всеки резник в хормонален гел за вкореняване (като например, Olivia’s Cloning Gel), това дава чудесни резултати.

Сложете резниците в средата за вкореняване, което сте избрали – в този случай, картофи.

Изберете по-водни средно големи стари и здрави бели или червени картофи. Подгответе картофите като пробиете дупки в средата на широката им страна – с нож, отвертка или може би бургия – като е важно дупката да е малко по-тясна от диаметъра на резниците.

Как сами да си направим розово масло: Спри, наслади се на мига… буквално

roses-potatoes

Вкарайте резниците в картофите без да излизат от долната страна.

В отдалечен край на градината, защитен от вятър, който през най-горещата част от деня остава на сянка, изкопайте дупки на които едната страна е вертикална, с дълбочина около 15-20 см (6-8 инча); на дъното насипете около 2.5-5 см (1-2 инча) едър пясък.

Засадете картофите с резниците в градината като две трети от тях са в земята (например, 20 см в земята, 10 над земята) и ги засипете с хубава почва, натиснете пръста и полейте обилно с вода. Растоянието между резниците трябва да е 15 см (6 инча).

Отгоре сложете буркани или както можете да видите във видеото, пластмасови бутилки, на които изрязвате дъното и отпушвате капачката, та да могат розите да дишат, правейки нещо като импровизиран парник за всеки резник.

Поддържайте пръста влажна и скоро ще забележите растеж и вкореняване.

Поливайте резниците през цялото лято и през ноември добре вкоренените и здрави растения ще са готови за пресаждане на желаното от вас място.

Прочетете още за цветята: Лечебните свойства на цветята

За саксиите важат същите правила.

Вкарайте резниците в издълбаните картофи.

Поставете саксията на топло и светло място далече от пряка слънчева светлина. Ако отгоре сте поставили буркан, махайте го за по няколко минути всеки ден, за да позволявате на резника да диша. Поддържайте почвата влажна и не докосвайте резниците преди да забележите растеж. Почвата трябва да е непрекъснато влажна.

(Вижте във видеото)

От време на време подръпвайте лекично резниците, когато ги усетите стабилни, те са се вкоренили.

Преместете контейнера без буркана на слънчево място с повече пряка слънчева светлина и оставете резниците да растат и да се вдървяват. Поддържайте пръстта влажна.

Резниците ще се вдървят като постепенно ги излагате на външните температури на балкона или терасата като се започне с по няколко часа всеки ден на защитено от вятър място с много, но не директна светлина. Поддържайте почвата влажна.

Една седмица след вдървяването на резника можете да го засадите в леха в градината или просто да изнесете и оставите саксията за постоянно на балкона или терасата и да се наслаждавате на красивите рози.

Ако вкоренявате розите в късна есен или ранна пролет, можете да покриете саксията с голяма прозрачна пластмасова торба която да задържа ценните топлина и влага вместо буркани/пластмасови бутилки или наред с тях.

Още за градината: Старото колело или как да засадим 11 билки в градината

 

Източници:

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=sqA9jG6QUvk

http://www.forhealthylifestyle.com/a-trick-that-for-many-years-has-been-kept-a-secret-growing-perfect-roses-video/
http://homeguides.sfgate.com/propagate-roses-using-potatoes-23904.html

http://www.gardeningknowhow.com/ornamental/flowers/roses/rose-cuttings-in-potato.htm

Снимки: www.rose-gardening-made-easy.com; visihow.com

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *