Прецака ли се този орган, прецаква се и мозъка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

kidney

Мислите и разсъжденията може и да се случват в мозъка, но учените откриха, че има един друг орган, чието здраве е супер важно за умствените способности.

Този орган са бъбреците. Когато функцията на бъбреците е увредена, това сполетява и способността на човек да разсъждава и да помни.

„И мозъкът и бъбреците са органи, които се влияят от сърдечносъдовата система”, казва главният автор на изследването, Адам Дейви, доцент по обществено здраве в Колежа за здравни професии и социални дейности на Университета Темпъл. „И двата органа се влияят от неща като кръвно налягане и хипертония, така че е нормално да очакваме, че промените в единия орган ще са свързани с промени в другия”.

В пет годишно изследване на около 600 души, учените от Темпъл, Университета на Мейн и Университета на Мериланд откриха, че с влошаването на функцията на бъбреците, се влошават и познавателната способност на хората.

„С остаряването функцията на нашите бъбреци има склонността естествено да прави засечки, така че, ако има допълнителен проблем в бъбречната ни функция, като хронично бъбречно заболяване, например, трябва да научим за това колкото се може по-рано”, казва Дейви. „Това е нещо, което трябва да се контролира, също както бихте контролирали високото си кръвно налягане”.

Карл Лоу

Източник: Easy Health Options, When These Organs Mess Up, So Does Your Brain, 15 April 2013

Снимка: www.mlive.com

Важно

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *