12 ефикасни начина за засилване на метаболизма

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

metabolism-12-ways

1. Използвайте упражнения с почивки, за да подсилите тренировките си.

Ако ходите всеки ден в продължение на едно и също време с една и съща бързина на тялото ви ще му стане скучно от упражнението. Внасяйте разнообразие като включвате трениране с прекъсвания (интервали), което включва променяне на интензивността на упражненията по време на тренировката във фитнеса. На всеки 5 минути, през които ходите, тичайте 1 минута. На всеки 5 минути, през които карате колело преминавайте на по-висока скорост и силно въртете ускорявайте педалите една минута. Ако плувате, плувайте по-бързо през една дължина. Така ще горите повече калории за същата продължителност на тренировката.

2. Не се свъртайте на едно място.

Хората, които барабанят с пръстите си или пружинират на колене горят по поне 500 калории на ден. Това води до сваляне на половин килограм на седмица.

3. Носете малка топка за стискане и я стискайте често през деня.

Това е едно от малкото упражнения, които можете да правите по всяко време. Ще направите мускули на ръцете – а мускулите, където и да са, горят много калории.

Свалете всички излишни килограми с чаша кимионена вода за вталяване

4. Не гладувайте драстично.

Намаляването твърде много на калориите може да има повече от едно отрицателно въздействие. Опитайте се да оцелявате на трохи и метаболизмът ви се забавя толкова много, че вие не само ще спрете да отслабвате, но ще имате късмет, ако успеете да се надигнете от канапето.

5. Слагайте по пет гумени ластика на китката си всяка сутрин.

Толкова бутилки от по 500 мл трябва да пиете на ден, за да подсилвате метаболизма си, което ви помага да горите повече калории. Поне това откриха немски изследователи, когато накараха 14 участника да пият по около 500 мл вода. Скоростта на метаболизма на доброволците – или колко бързо те горят калории – скочи с една трета в рамките на 10 минути след изпиването на водата и остана висока за още 30 или 40 минути. Изследователите изчислиха, че за една година повишаването на консумацията ви на вода с 1.5 литра на ден ще изгори допълнително 17400 калории, които се равняват на 2.25 кг (5 паунда). Понеже повечето от повишаването на скоростта на метаболизма се дължи на усилията на тялото да загрява течностите, непременно пийте ледено студена вода.

Масажирайте тези 4 точки върху тялото си и отслабнете бързо

6. Загрявайте тялото си с люти чушки.

Някои изследвания показват, че много пикантните храни могат временно да ускорят метаболизма ви. Обиграните продавачи често зареждат много различни видове чушки. Купувайте по един вид на седмица и добавяйте от тях в различни храни. Подправяйте бърканите яйца със ситно нарязани люти чушки, подлютявайте говеждата яхния с люти чушки…

7. Правете упражнения на открито.

Може да е от свежия въздух или от слънчевата светлина, но физическата активност на открито кара човек да ходи или да тича по-бързо, отколкото ако го прави в зала за фитнес.

8. Придържайте се към пет малки хранения на ден вместо към три големи.

Може би си мислите, че трябва да ядете по-рядко, ако искате да отслабнете, но случаят не е такъв. Като ядете на всеки няколко часа вие поддържате метаболизма си бърз и подсигурявате незабавянето му между храненията, за да се придържате към калориите. Едно хранене може да се състои и само от купичка супа.

Розмарин – билката, която сразява метаболитния синдром

9. Пийвайте по две чаши кафе през деня.

Изследванията показват, че кофеинът в кафето повишава скоростта, с която тялото ви гори калориите. Това обаче не означава да си поръчвате претенциозно, пълно с калории фрапучино. И пропускайте еспресото, ако ви кара да се въртите в кревата по цяла нощ.

10. Не се притеснявайте, ако си възвръщате свалените килограми отново и отново.

Съществува митът, че ако през живота си сте сваляли и качвали едни 5 до 10 кг, метаболизмът ви излиза извън контрол и се забавя необратимо. Не го вярвайте. Изследователи прегледаха 43 изследвания по темата и не откриха разлика в метаболизма на хората, спазвали диети и върнали си килограмите и метаболизма на всички останали.

Пречисти затлъстелия си черен дроб, пренастрой метаболизма си и задействай топенето на тлъстините

11. Ходете целенасочено и интензивно.

Горете повече калории за същото време със следните стратегии:
1. Махайте ръцете си докато ходите. Ще горите 5 до 10 процента повече калории.
2. Носете жилетка с тежести – още един чудесен начин за горене на калории. Но оставете тежестите за ръцете и глезените си у дома. Те ви вадят от равновесие и могат да доведат до нараняване.
3. Ходете по трева, пясък или пътека от чакъл, вместо по обикновен път. Ходенето по тези неравни повърхности (особено по пясъка) изисква повече мускулна сила, отколкото ходенето по асфалт.
4. Използвайте щеки при ходене. Изследване на САЩ откри, че тренировките са много по-интензивни тогава, отколкото когато не използвате щеки.
5. Ходете по брега на река или езеро с глезени потопени във водата. Съпротивлението гори много повече калории и мускулите допълнително се напрягат.

12. Повишете протеините в храната си.

Има доказателства, че ако повишите приема си на протеин до горната препоръчителна граница (приблизително 20 процента от всички калории), количеството енергия, която изразходвате в покой ще остане същото дори и когато отслабвате. Обикновено, докато отслабвате тялото ви се приспособява и вие горите по-малко калории в покой.

Още статии по темата прочетете в категория Метаболизъм  в сайта Здрави всеки ден.

Източник:

http://www.rd.com/health/diet-weight-loss/12-ways-to-jumpstart-your-metabolism/

Снимка: fitnessalud.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *