Слънчогледовите семки подобряват здравето на сърцето, борят се с рака, снижават безпокойството, лекуват зрението…

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Заредени с полинутриенти, витамини, минерали и омега-3 мастни киселини, слънчогледовите семки попълват много липси на хранителни вещества в тялото. Те са вкусни и достъпни и добавянето на слънчогледови семки в храната ни предоставя особено важни есенциални мазнини и микронутриенти. Ежедневното ядене на слънчогледови семки подобрява храносмилането, снижава кръвното налягане и успокоява тревожността.

Слънчогледовите семки се събират от Helianthus annuus, или растението слънчоглед. Семките са черни или с бели ивици. Когато са обелени, слънчогледовите семки са много вкусни и полезни.

Яжте семките белени, добавяйте ги в тестото на различни печива, правете масло от тях или ги ръсете в салати, супи и зърнени закуски, за да извличате ползите им за здравето си.

Слънчогледът е уникален в това, че цялото растение се използва. Той се отглежда много лесно, а слънчогледовите семки се считат за идеалната природна храна.

Яжте тези семки, за да се изплъзнете от метаболитния синдром

Дребни, но много полезни

С изяждането на 30 г (1 унция) слънчогледови семки си набавяте В-витамини, витамин Е, манган, магнезий, фосфор, калций, фосфор, калий, витамин D, витамин A, желязо, калий и мед. В тази доза се съдържат 164 калории, което превръща тези семки в полезна закуска между храненията, пълна със здравословна енергия. В тях също така има 2.5 грама фибри и 6 грама протеини, а това е около 10% от дневните нужди на тялото.

Есенциални мазнини

Слънчогледовите семки съдържат омега-3 мастни киселини, които са особено важни за функционирането на мозъка. Омега-3 мазнините поддържат сърцето ви здраво и снижават общото възпаление в тялото. Това хранително вещество помага за гъвкави кожа и коса, както и на много други жизнено важни процеси в тялото.

Взимайте омега-3 мазнини против болки, възпаление, астма, артрит, инфаркти…

Здраве за цялото тяло

Като ядете слънчогледови семки всеки ден, вие си осигурявате полезни хранителни вещества и витамини, които заместват сладките храни. Растителната храна е основа за здравословен начин на живот и слънчогледовите семки са здравословна храна, която се бори със заболяванията и е достъпна почти в целия свят.

Съдържанието на витамин Е помага за снижаването на симптомите на астма, ревматоиден артрит и остеоартрит. В 30 грама има повече от ¼ от дневната, необходима на тялото вид доза витамин Е. Магнезият помага при пристъпи на мигрена и астма, снижава риска от сърдечни удари и снижава кръвното налягане.

Подобрете здравето си с тези 15 богати на витамин Е храни

Богати на селен

Слънчогледовите семки съдържат относително големи количества селен. Това хранително вещество помага в битката със свободните радикали. Те са резултат от фактори в околната среда като стрес, алкохол или пушене и увреждат клетките. Борбата със свободните радикали защитава клетките от увреждане.

Високите нива на селен в кръвта са доказали, че предпазват от рак като рак на гърдата, хранопровода, белите дробове, простатата и стомаха.

Селенът спасява здравето ви, пет начина

Слънчогледово олио

С помощта на пресоване на слънчогледови семки се прави здравословно слънчогледово олио, което е чудесно за готвене или за употреба по различни други начини. То е популярен избор, заради високото си съдържание на полиненаситени и мононенаситени мастни киселини. Слънчогледовото олио съдържа линолова киселина, която подмладява и се използва като мощно пречистващо средство.

Мощни антиоксиданти

Според електронното списание Chemistry Central Journal, слънчогледовите семки съдържат токофероли, флавоноиди и фенолни киселини. Те са важни за цялостното здраве на тялото.

Яденето на антиоксиданти може да подобри имунната ви система. Една унция съдържа 5.6 грама въглехидрати и нисък гликемичен индекс.

Защо орехите са супер полезна храна

Безопасна закуска между храненията

Слънчогледовите семки са отличен избор за хората, които са алергични към ядки, защото те са семена.

Трябва да се внимава с яденето на слънчогледови семки, понеже те може да съдържат кадмий, обаче, за да изпитате вреда ще трябва непрекъснато да ядете големи количества. Изследвания показаха, че дори изяждането на по 225 грама слънчогледови семки на седмица в продължение на 48 седмици, това не води до неблагоприятни последици. Обаче, една порция на ден добавя мощни хранителни вещества в храната ви.

Слънчогледовите семки съдържат ниски нива наситени мазнини, а сложните въглехидрати в тях помагат на тялото правилно да метаболизира мазнините. В 1/4 чаена чаша слънчогледови семки съдържанието на мазнини е около 18 грама.

Слънчогледовите семки засищат глада за по-дълго време и прави начина ви на живот е здравословен.

Лекар препоръчва яденето на месо при дисфункция на щитовидната жлеза и автоимунни заболявания

Хранителна стойност на слънчогледовите семки

Според Министерството на селското стопанство на Съединените щати, в 30 грама слънчогледови семки има

  • 6 грама въглехидрати
  • 4 грама фибри (10% от препоръчителната дневна доза)
  • 7 мг омега-3 мастни киселини
  • 3 мг витамин E (47% от препоръчителната дневна доза)
  • 4 мг витамин B-6 (19% от препоръчителната дневна доза)
  • 6 мкг фолат (16% от препоръчителната дневна доза)
  • 5 мг мед (25% от препоръчителната дневна доза)
  • 5 мг манган (27% от препоръчителната дневна доза)
  • 91 мг магнезий (23% от препоръчителната дневна доза)
  • 5 мг желязо (8% от препоръчителната дневна доза)

Сърдечно здраве

Много лекари съветват да се ядат ядки и семена като част от здравословния хранителен режим. Изследване проведено върху жени в менопауза показа, че жените, които добавяли в храната си слънчогледови семки имали снижен риск от сърдечно-съдово заболяване. Минералното съдържание също може да снижи кръвното налягане и да намали риска от удар или от коронарна болест на сърцето. Аминокиселините действат като облекчават хипертония.

Стара рецепта за пречистване на кръвта със слънчогледови семки

Здраве на костите

Микроминералите в слънчогледовите семки укрепва костите и предпазва от остеопороза. Екстрактите от слънчогледови семки се използват за предпазване от възпалителна болест на костите и за подобрено формиране на костите.

Добро храносмилане

Съдържанието на фибри в слънчогледовите семки е високо, като всяка порция от 30 грама предоставя 10% от препоръчителната дневна доза, от която се нуждаем. Това помага във всичко от снижаването на холестерола до осигуряването на редовни изхождания.

Магнезий и снижаване на безпокойството

Яденето на слънчогледови семки може да помогне за по-добър нощен сън. Недостигът на магнезий е обичаен в западния начин на хранене, а яденето на храни с високо съдържание на магнезий е доказало, че е полезно за справянето със стреса и безпокойството. При по-възрастните хора повишаването на нивата на магнезий също така е показало че помага за препятстване смущенията в съня.

Как да преодолеем недостига на магнезий в тялото си

Стимулират здравословно настроение

Има и още една полза от магнезия в слънчогледовите семки – той стимулира здравословно настроение. Преди повече от сто години, магнезиевият сулфат се давал на пациенти, страдащи от депресия. Успехът от това лечение, както й това че то е безопасно решение. Днес магнезият играе особено важна роля в хомеопатични терапии за психично здраве.

Една малка промяна в храната с добавянето на слънчогледови семки може да ни предостави много микронутриенти и ползи за здравето. Яденето на слънчогледови семки наистина помага за справянето със симптоми или с подобряването на цялостното ни здраве.

Статията е от 11 януари 2019 година

Прочетете още:

Цинкът подобрява здравето на костите по 3 малко познати начина

Недостигът на магнезий дезактивира действието на витамин D

Най-важните 15 ползи от фолиевата киселина, богати на фолиева киселина храни

Подходяща ли е кетогенната диета за вас?

Променете мазнините в тялото си за по-добро здраве и по-малко възпаление

Източник:

https://theheartysoul.com/sunflower-seeds-help-improve-heart-health-fight-cancer-reduce-anxiety-heal-eyesight/

Снимка: jngogo.en.made-in-china.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *