Най-важните 15 ползи от фолиевата киселина, богати на фолиева киселина храни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

folieva-kiselina-15-polzi

Витамин B9 или фолиевата киселина е полезен за различни телесни функции като се започне с развитието на клетките, а оттам със синтеза на ДНК; сърдечносъдовата функция, включваща тази на сърцето и на червените кръвни телца, пренасяща хранителни вещества до останалата част на тялото; психичното здраве и познавателната функция; и се стигне чак до външния вид като липсата на преждевременно стареене и блестяща кожа. Макар че е важно да се поддържа балансирано ниво на това хранително вещество, прекомерната доза също може да е опасна.

И в двата случая симптомите на недостиг на фолиева киселина се изразяват в пептични язви и ранички в устата, слаб растеж, загуба на апетит, възпаление на езика, анемия, диария, раздразнителност и умора или изтощение. Добрата новина е, че можете да се преборите с това. И можете да го направите или като взимате необходимата и предписана от лекаря хранителна добавка или като ядете натуралните, богати на фолиева киселина храни, споменати по-долу.

В основни линии на възрастен човек е необходим прием на приблизително 400 микрограма фолиева киселина. Тази доза може да се увеличи до 500 мкг за кърмачките или до 600 мкг за бременните. По-долу следват различните ползи от фолиевата киселина, които вие със сигурност не искате да изпуснете.

Удължите ли теломерите си вие удължавате живота си

Преди да обсъдим различните ползи от фолиевата киселина, нека първо видим как можем да си ги набавяме. Следните храни са сред най-богатите на фолиева киселина:

От зеленчуците, с порция от половин чаена чаша си набавяме

 • варено едамаме или соеви кълнове (106 до 225 микрограма) фолиева киселина,
 • варен спанак (120 до 140 мкг),
 • бамя (97 мкг),
 • броколи (89 мкг),
 • и маруля (65-80 мкг).

От плодовете, половинка от следните плодове като порция,

 • авокадо (80 мкг),
 • папая (56 мкг),
 • и портокалов сок (25-40 мкг).

При зърнените продукти:

 • обогатени яйчени макарони/паста (138 мкг),
 • подсилена бяла паста (110 мкг), при половин чаена чаша от двете,
 • и филия пълнозърнест пшеничен хляб (11 мкг).

Има и алтернативи на месото като

 • ¾ чаена чаша леща (265 мкг);
 • всички видове зърнени храни като червени боровинки, различните видове боб (от 150 до 260 мкг) за ¾ ч.ч.;
 • и четвърт ч.ч. слънчогледови семки (80 мкг).

Витамин С унищожава рака 

Най-важните 15 ползи от фолиевата киселина

1. Антиоксиданти

Често слушаме за свободните радикали, но какво точно са те? Когато кислородът действа заедно с дадени молекули, тогава се формират незаредени молекули с нечетен брой електрони. Ние ги наричаме свободни радикали. Опасността се крие в това, че те си взаимодействат с важни компоненти в клетката като клетъчната мембрана или дори със самото ДНК, карайки клетката да умира или да функционира неефективно, което води до токсичност. Тук се намесват антиоксидантите, които безопасно слагат край на всички реакции, причинени от  свободните радикали преди да е нанесено каквото и да било увреждане. Фолиевата киселина действа като антиоксидант, наред с витамините C, E, и бета-каротина. Освен това, ползите на фолиевата киселина включват и свързването с протеинови молекули, наречени апоензими, за да катализират реакция, която е жизнено важна за много процеси я тялото. Това се нарича коензимна дейност.

Витамини, минерали и омега-3 при бременност

2. Предпазва от рак

Чрез регулирането на ДНК метилацията, жизненоважен процес на генната експресия и на клетъчната диференциация, фолиевата киселина помага за снижаването на риска от ракови мутации водещи до анормални образувания в този процес. Фолиевата киселина също така помага в предотвратяване деленето на раковите клетки. Ето защо, като се пият необходимите хранителни добавки и като консумираме богати на фолиева киселина храни, рискът от различни форми на рак като рака на маточната шийка, панкреаса, гърдата, дебелото черво, езофагуса и белите дробове може да бъде значително снижен.

Зелето има противораково действие, важно е как го готвите

3. Сърдечно здраве

Различните сърдечни заболявания са причина за почти една трета от смъртните случаи в света и засягат горе-долу 92 милиона американци. Струва си да отбележим, че конкретен вид аминокиселина—наречена хомоцистеин—може да причини различни сърдечни усложнения когато концентрацията му в кръвта е прекомерна. Това заболяване може да повиши риска от втвърдяване на артериите или атеросклероза, други сърдечносъдови проблеми като съсиреци на кръвта и хипертония, и дори инфаркт. За щастие една от ползите от фолиевата киселина включва снижаване на нивото на хомоцистеин, като в същото време тя регулира холестерола. Резултатите при пациенти със заболяване на коронарната артерия, например, показват подобрения на съдовата функция.

Признаци и симптоми за недостиг на витамин В12

4. Червени кръвни телца и анемия

Фолиевата киселина е полезна за синтеза или производството и възпроизвеждането на червените кръвни телца, които пренасят хранителни вещества до останалата част на тялото. Това, разбира се, се съпътства от други В витамини и от други важни хранителни вещества. Когато в тялото няма достатъчен брой червени кръвни телца или дори хемоглобинът в тях е недостатъчен, може да се появи анемия, водейки обикновено до бледност на кожата и мудност. Пиенето на фолиева киселина и консумацията на богати на нея храни спомагат за излекуването на това заболяване.

Захарното цвекло е източник на хемоглобин!

5. Депресия

Клиничната депресия, която е различна от това да изпитваме внезапни пристъпи на тъга, обикновено се свързва с ниски нива на допамин и серотонин, които са добре познати като хормони на щастието. Дисбалансът на тези невротрансмитери също така може да повиши вероятността от развиване на други психични заболявания като онези, свързвани с тревожността. Интересното е, че е доказано, че депресираните хора са с ниски нива на фолиева киселина. Логично е, че като естествен антидепресант, фолиевата киселина помага в синтеза на споменатия невротрансмитер, като също така стимулира серотонергичните рецептори, които подсилват реактивността на SSRI (селективния инхибитор на обратното захващане на серотонина).

Фолиевата киселина пази зрението

6. Познавателни функции и психични заболявания

Ползите от фолиевата киселина обхващат и психичното здраве. Освен споменатите по-горе депресия и тревожност, фолиевата киселина също така е ефикасна в подсилването на паметта и в превенцията на свързаната с възрастта загуба на паметта. По-важното е, че недостигът на фолиевата киселина се свързва с влошаването и спада на познавателната функция и с деменция. Рискът от развиване на болестта на Алцхаймер, например, спада. Заболяванията от спектъра на аутизма също се снижават по време на развитието на плода—както се посочва в следващата точка—наред със забавянето на говора и социалните проблеми сред децата и дори шизофрения, тежка психична болест.

Хранителна добавка намалява риска от аутизъм наполовина

7. Женска плодовитост и бременност

Както вече споменахме, бременните имат по-голяма нужда от фолиева киселина. Споменахме също, че фолиевата киселина е полезна за развитието на клетките и това включва деленето на клетките. И след като оплождането в основни линии е за една клетка, която продължава да се дели и в крайна сметка създава бебе, от това следва колко жизнено важна е фолиевата киселина за бременността. Освен за развитието на плода, други ползи от фолиевата киселина включват елиминирането на риска от дефекти по рождение като дефект на невралната тръба, конгенитални сърдечни дефекти, и снижен риск от преждевременно раждане, както и бебета с ниско тегло при раждането.

Незаменимите В витамини

8. Плодовитост на мъжете

Изследване, свързано със здравето на спермата и нивото на фолиевата киселина показва, че фолиевата киселина е полезна за плодовитостта на мъжете по един или друг начин. Първо, тя може да помогне за повишаване броя и подвижността на сперматозоидите. Макар че не е научно доказано, че фолиевата киселина е лек за безплодие, друго изследване разкри, че фолиевата киселина в комбинация с други важни хранителни вещества като цинк, може да повиши нормалния общ брой на сперматозоидите.

Фолиевата киселина повишава плодовитостта на мъжете

9. Подсилва мускулите и костите

Други ползи от фолиевата киселина изглежда са свързани с бодибилдинг, но като цяло, тя е полезна за цялостното здраве на мускулите и скелета, предпазвайки ги от потенциално увреждане от износването, причинявано от ежедневните дейности. Като помага за преобразуването на аргинина в азотен оксид, фолиевата киселина повишава силата и размера на мускулите и запазва плътността на костите, препятствайки загубата на костна маса в процеса. В точка 3 обсъдихме ролята на фолиевата киселина в детоксикацията на хомоцистеина— който се свързва с възпалението в тялото и с повишения риск от фрактура на костите— и по този начин стимулира костния метаболизъм и по-доброто здраве на скелета.

Спасете зрението си с тези две хранителни вещества

10. Храносмилане

Няколко изследвания свързват сниженото ниво на фолиева киселина с различни храносмилателни заболявания. Работейки с друг В витамин—B12—и с витамин C, тялото успява ефективно да храносмила и да използва протеините. Самата фолиева киселина също така лесно се усвоява и използва от тялото когато тя бива метаболизирана в тънките черва.

6 храни пречистват артериите и изграждат костите

11. Имунна система и други телесни функции

Фолиевата киселина е полезна и в следните случаи:

1)      Тя помага за предпазване от заболявания на венците благодарение на своите противовъзпалителни свойства, защитавайки ги от зъбен камък и анаеробни бактерии, които водят до кариеси, и т.н.;

2)      Фолиевата киселина заедно с еналаприл, лекарство за високо кръвно налягане, могат да забавят бъбречни усложнения;

3)      Тя противодейства на въздействието на алкохола върху черния дроб като поддържа глутатиона и метионина, които и двата са жизненоважни за детоксикацията на черния дроб;

4)      Тя помага за снижаването на нивата на арсен в кръвта и по този начин снижава риска от сериозни заболявания; и

5)      Като цяло фолиевата киселина помага за поддържането на оптимална имунна система.

Уникалният витамин В12 

12. Препятства преждевременното стареене

Антиоксидантните свойства на фолиевата киселина, които вече посочихме в предишните точки са ефикасни за преборването на оксидативния стрес, като поддържа клетките—в този случай кожните клетки—здрави и забавящи признаците на преждевременното стареене като появата на бръчки. Консумирането на фолиева киселина също така помага в превенцията на синтеза на стрес хормоните в допълнение на факта, че поддържа ефикасното усвояване на хранителните вещества и помага за стимулирането на цялостния метаболизъм на тялото.

Бръчките победени, 12 препятствия и домашни лека за естествено предпазване

13. Грижи се за кожата и косата

Говорейки за кожата, фолиевата киселина като цяло действа с други важни хранителни вещества, за да поддържа стегнатостта на кожата и да й придава естествен и хидратиран блясък. Фолиевата киселина е полезна и за хората, страдащи от дразнещото акне, понеже антиоксидантните й способности помагат за елиминирането на токсините в тялото. Добре е да не забравяме, обаче, че свръхдоза фолиева киселина може вместо това да причини повече акне, в допълнение на суха и лющеща се кожа. Що се отнася до растежа на косата, фолиевата киселина, заедно с биотина, се считат за храни за косата, понеже те спомагат превенцията на преждевременното побеляване и косопада.

B витамините могат да ви спасят слуха

14. Слух и зрение

Доста доказателства са събрани, показващи важността на фолиевата киселина в предотвратяването на оглушаването, което често върви ръка за ръка с тинитус, особено при възрастните хора. Хомоцистеинът отново играе роля, правейки фолиевата киселина още по-жизненоважна. Рискът от някои очни заболявания също може да бъде избегнат с фолиева киселина, като например, свързаната с възрастта дегенерация на макулата и глаукомата. Макар че са необходими още изследвания, научната общност е единодушна, че оптималният прием на фолиева киселина е по-вероятно да подобри слуха и зрението ви.

Рискът от оглушаване скача с 34 процента без ТОВА важно хранително вещество

15. Диабет

Макар че са необходими по-интензивни изследвания, за да укрепят репутацията на фолиевата киселина за снижаването на риска от диабет, скорошни тестове показват положителна връзка между двете. В допълнение, фолиевата киселина може също така да намали мазнините в кръвта, помагайки ни да се справяме със затлъстяването и снижавайки риска ни от диабет тип 2.

Подсигуряването на всички споменати по-горе ползи от фолиевата киселина може естествено да се прави посредством консумацията на богати на фолиева киселина храни и с пиенето на хранителни добавки когато това е необходимо. Никога не е твърде късно да започнем да включваме този важен витамин в хранителния си режим. Така че най-добре е да започнем още сега и да извличаме най-добрите ползи от фолиевата киселина.

Източник:

https://health.trythis.co/foods-high-in-folic-acid-top-15-folic-acid-benefits/

Снимка: zhenskoe-mnenie.ru

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *