Език мой, враг мой буквално

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ако страдате от затлъстяване или диабет, не се чувствайте виновни – вината изобщо може да не е ваша. Следната статия показва още една от причините за развиването на тези заболявания с възрастта и решението изглежда отново е в здравословната храна с избягването на захарта. -Здрави всеки ден

stroberi

Езикът на човек се променя с остаряването. Изследване за застаряването на населението показва, че най-вече една промяна може сериозно да застраши здравето.

На върха на езика има вкусови рецептори за сладко. Но тяхната задача далеч не е само да опитват. Тези вкусови рецептори също така произвеждат и хормони, които ви помагат да метаболизирате захарта.

За жалост, с остаряването вкусовите ни рецептори постепенно намаляват. В следствие на това способността ни да усещаме вкуса на захарта и на другите подсладители също намалява. В същото време, склонността ни към по-висока кръвна захар се повишава.

Така че, ако загубите твърде много от тези вкусови рецептори, може да сте в повишен риск от диабет.

„Сниженият брой вкусови рецептори с напредването на възрастта може би е свързано с по-честата заболеваемост от диабет тип 2 сред по-възрастните хора”, казва д-р Чи Чиа, медицинско лице в Националния институт по застаряване на населението (NIA) в Балтимор, където е проведено изследването:

„Диабетът засяга повече от една четвърт от хората над 65 години, като заболеваемостта е прогресивно по-висока при по-възрастните мъже и жени. Интересното е че пациентите с диабет тип 2 и техните роднини по права линия имат влошен вкус за сладко, което предполага, че влошените им вкусови усещания може би играят роля в патогенезата на диабета. Тази хипотеза отговаря на скорошни заключения от изследвания с животни, показващи че папилите в езика с формата на гъбички, в които се намират рецепторите за сладко, произвеждат хормони като GLP-1 и глюкагон, които са важни за глюкозния метаболизъм и оформят чувствителността на вкуса. Освен това, размера на вкусовите рецептори, броя на вкусовите клетки, броя на прекурсорните вкусови клетки и модулиращите вкуса фактори доказано намаляват с възрастта при гризачите. Ето защо нашата хипотеза е, че плътността на папилите с форма на гъбички намалява с възрастта и се свързва с метаболитна анормалност при хората. … Тези резултати подкрепят хипотезата, че плътността на папилите може да играе роля по отношение на глюкозния метаболизъм по време на процеса на стареенето.  Тези заключения показват, че вкусовите рецептори в папилите въздействат на навиците на хранене и че намаляването на тези рецептори със стареенето може в крайна сметка да доведе до затлъстяване и да измени метаболизма на въглехидратите в организма. Тази хипотеза следва да се изследва в хоризонтални проучвания”.

Чиа казва, че колкото по-малко вкусови рецептори имат хората, според изследването, толкова по-високи са нивата им на захар на гладно. Те също така имат и по-малко от полезния хормон в мастните клетки адипонектин. Други изследвания показват, че когато нивото на адипонектин падне, човек е по-предразположен към затлъстяване и към диабет.

Карл Лоу

Източници:

https://endo.confex.com/endo/2014endo/webprogram/Paper14044.html

http://easyhealthoptions.com/tongue-says-health/

Снимка: webkesehatan.com

Прочети още по темата:

Декодирай какво казва езика за здравето ти

Откриха вирус на затлъстяването и диабета

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *