Минералът бор се бори с раковите клетки, 5 начина

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Boron from Periodic Table of Elements

Лесно е да разберем защо минералът бор има толкова много важни за здравето функции след като вземем предвид, че той е от основно значение за растежа на растенията. Това означава, че той е животоподдържащ.

Днес ще ви представя някои от важните причини, поради които борът е необходим, за да се поддържате здрави? И битката с рака е една от тях…

Преди да стигна до това, обаче, има някои допълнителни неща за обсъждане относно минерала бор в човешкото тяло, които ще ви накарат да се въодушевите относно вземането на съдържащи минерала хранителни добавки или храна:

Бързи резултати: С помощта на храна и хранителни добавки би следвало да достигнете стабилно ниво на бор само след една седмица; 90 процента от минерала се абсорбира и преференциално се усвоява в костите 4 пъти повече, отколкото в кръвта.

Помощ за щитовидната жлеза: Борът спомага щитовидната функция като транспортира йодид от кръвта към тъканите с по-висока концентрация на йодид (т.е. в щитовидната жлеза); той има регулиращи роли в 26 познати ензима, които основно участват в енергийния метаболизъм.

Помощ за хормоните: Борът повишава ниските нива на тестостерон при мъжете и на естроген при жените в менопауза; той стимулира активирането на витамин D и по този начин повишава калция и отлагането му в костите и зъбите.

Магнезият, а НЕ калцият, е ключът към здрави кости

Кара калция да работи за вас: Недостигът на бор повишава паратироидния хормон, който повишава кръвния калций като освобождава калций от костите и зъбите… което води до артрит, остеопороза и зъбни кариеси. Повишеният кръвен калций води до калциране на мускулите (свивания и скованост), ендокринните жлези (епифизната жлеза и яйчниците), както и кръвоносните съдове (атеросклероза) и бъбреците (камъни). Недостигът на бор, в комбинация с недостига на магнезий най-вече уврежда костите и зъбите. Добрата новина е, че набавянето на бор с храна и добавки снижава ежедневната загуба на калций с почти 50 процента (тази загуба се дължи основно на ресорбирането на кости и зъби). Когато на плъхове с остеопороза се дава хранителна добавка с бор само 30 дни това подобрява качеството на костите им, така че да са сравними с костите на здравите контроли и на плъховете, на които учените давали естрадиол.

Историята на минерала бор или чудодейният лек за артрит

Противораковото действие на бора  

Местата, където почвата и водата са богати на бор кореспондират с по-ниски проценти при няколко вида рак: рак на простатата, гърдата, маточната шийка и белите дробове (при жени пушачи).

Всъщност, съединенията, съдържащи бор са доказали, че имат противоракови действия в лабораторни колби и при животни. Естествените и синтетични съединения, съдържащи бор се използват като противоракови средства, които да се намесват във възпроизводството на раковите клетки посредством различни механизми. Борът е доказал, че:

  • Спира ензимите, участващи в стимулирането на рака
  • Блокира деленето на раковите клетки (чрез съединяването на mRNA)
  • Блокира рецепторите на раковите клетки
  • Стимулира програмираната смърт на раковите клетки, или „апоптозата”
  • Спира причинявания от рака растеж на нови кръвоносни съдове, или „ангиогенеза”

Овесената слама: лесно усвоим и разностранен природен лек

Позволете ми да споделя действието, което хранителните добавки с бор имат върху конкретни видове рак.

Рак на простатата

Боровата киселина спира пролиферацията на раковите простатни клетки в хората ин витро (в епруветки).

Освен това, по-високият прием на бор с храната се свързва с по-ниска заболеваемост от рак на простатата в зависещ от дозата модел.

В изследване от 2004 година с хора, изследователите съобщиха, че рискът от рак на простатата се снижава повече от наполовина при мъжете, които консумират повече от само 1.8 мг бор на ден (спомнете си, че моята цел е 15 мг на ден) в сравнение с участниците, консумирали по само 0.9 мг бор или по-малко на ден. Това беше малко изследване, обаче, което сравняваше приема на бор на 95 мъже с рак на простатата с 8720 контроли мъже.

По-късно проведено изследване откри само лека корелация. Обаче в Тексас повишените концентрации на бор в подземната вода се свързват със значително снижаване на риска от рак на простатата и със смъртните случаи от рак на простатата.

PSA (простатно специфичния антиген) е често измерван серумен маркер при хората и животните, известен с това, че стимулира рака на простатата. През 2004 година изследване показа, че животните, които получавали хранителна добавка с бор, снижили своите нива на PSA с изумителните 86 процента и простатните им тумори се свили в сравнение с тези на контролите.

Рак в 4 стадий изчезва при лечение със сода за хляб или „танц с рака”

Рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка е 2-5 пъти по-нисък в Турция в сравнение с Европа и Северна Америка и това се отдава най-вече на богатата на бор почва там.

Това произтича от спирането от страна на бора на човешкия папиломен вирус (HPV), познат причинител на рака на маточната шийка. В споменатото изследване, 1059 жени са прегледани за рак на маточната шийка; 472 от жените живеели в богати на бор региони (средният им прием с храната на бор бил 8.41 мг/ден в сравнение с 587 жени, живеещи в бедните на бор (1.26 мг/ден) региони в Турция. Нито една от жените в богатите на бор региони не е имала каквито и да било цитопатологични признаци за рак на маточната шийка, докато 15 жени от бедните на бор области имали ясни цитопатологични находки.

Рак на белите дробове

През 2008 година изследване, проведено от Медицинския раков център Андерсон в Хюстън, Тексас съобщи, че при комбинирането на хранителни добавки с хормонозаместваща терапия се наблюдава много значително снижаване на рака на белите дробове при жените.

Жените с нисък прием на бор и които не използвали хормонозаместваща терапия имали значително повишен риск от рак на белите дробове — повишаващ се риск с 39 процента при 75% прием, 64 процента при 50% прием, и 95 процента при 25% прием на бор.

Дози на прием на бор

Нека обобщя препоръките си за дозирането – добре е да помислите за ежедневен прием на бор от приблизително 15 до 20 мг и дори до 50 мг на ден, ако се лекувате от артрит или остеопороза под формата на капсули (3 мг или 6 мг) или от домашно приготвен от вас разтвор на боракс: 1 ч.л. боракс на литър вода, приемайте по 2 ч.л. (10 мл) от този разтвор (съдържа по приблизително 6 мг бор) по три пъти на ден с храната.

30+ МАЛКО ПОЗНАТИ УПОТРЕБИ НА БОРАКСА В ДОМАКИНСТВОТО

За по-бавното стареене с изобилен прием на бор,

Д-р Майкъл Кътлър

Източник:

https://easyhealthoptions.com/5-ways-boron-battles-cancer-cells/

Снимка: Chemistry Explained

 

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *