Птеростилбенът по-мощен от ресвератрол срещу рака на дебелото черво

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

bucket_of_berries

Навярно вече знаете за способността на ресвератрола да се бори с процеса на стареене. И може би също така знаете колко мощен е ресвератрола в битката с рака. Но какво ще кажете, ако се окаже, че има друго хранително вещество, което е дори още по-мощно от ресвератрола в побеждаването на различните видове рак на хранопровода, включително и на рака на дебелото черво?

Може би знаете, че ресвератролът има братовчед – птеростилбен. Ресвератролът се съдържа в гроздето, а птеростилбенът се съдържа в черните боровинки (макар че го има и в гроздето, червените боровинки и в другите дребни горски плодове). Те изпълняват много сходна роля в плодовете, в които се съдържат – отблъскват патогените като бактерии и гъбички, атакуващи плодовете. Ето защо те са толкова ефикасни в отблъскването на заболяванията и при хората. Но нови доказателства показват, че птеростилбенът е дори по-мощен от ресвератрола в предотвратяването на различните видове рак на храносмилателния тракт.

Доказателствата са от изследване от Националния морски университет „Каосюнг” в Тайван и са публикувани в списанието Journal of Agricultural and Food Chemistry. В изследването учените откриват, че птеростилбенът е по-ефикасен в повишаване на експресията на определени гени, отговорни за производството на мощни защитни антиоксидантни ензими. Но той прави повече от просто да осигурява антиоксидантна защита.

Птеростилбенът също така помага за снижаването на възпалението в дебелото черво, което е основен допринасящ за рака на дебелото черво фактор. Изследователите били дотолкова впечатлени от неговата способност да се бори с рака на дебелото черво, че казват, че техните „заключения категорично показват, химиопревантивния потенциал от приемането на птеростилбен с храната срещу туморогенезата в дебелото черво”.

Изследователите казват, че както ресвератролът, така и птеростилбенът блокират възпалението на клетките и се борят с оксидативния стрес. Обаче, казват те, „птеростилбенът е по-мощен химиотерапевтичен агент от ресвератрола за предпазване от рак на дебелото черво”. Те откриха, че птеростилбенът спира именно „зараждането и разпространението” на раковите клетки при рак на дебелото черво. И го правят в зависещ от дозите начин. Така че колкото повече поглъщате, толкова по-добре.

В момента ние не знаем какви са горните граници на дозата на птеростилбен и ресвератрол, защото това са изключително безопасни хранителни вещества. Но повечето диетолози препоръчват по 25-50 мг от всяко от тези две хранителни вещества на ден. Аз смятам, че това е далеч от достатъчно. Повечето изследвания показват, че 250 мг птеростилбен са напълно безопасни. Изследвания с плъхове показват, че вземането на това количество многократно умножено е безопасно (до 3000 мг/кг). Така че ако искате да се предпазите от рак, препоръчвам да приемате поне по 250 мг на ден. Ако се борите с рак ще трябва да разговаряте с лекаря си за това колко да взимате.

И също така трябва да включвате грозде, боровинки и други горски плодове в хранителния си режим всеки ден. Чудесен източник на боровинки и на други горски плодове е Advanced Greens Formula. Тази формула е може би най-вкусната хранителна добавка, която съм взимал.

Вашият вътрешен човек за по-добро здраве,

Стив Крьонинг, Advanced Bionutritionals

Източник:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21355597

Снимка: virtudefeminina.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *