Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

frozen-lemonade-ay-1875701-x

Както всеки пушач може да ви каже, след като навикът се вкопчи във вас, отказването му става почти невъзможно.

Всъщност, идеята за отказване може да е много обезсърчителна – „бързият и лесен” метод изобщо не е лесна работа, а по-нататъшните опити за отблъскване на навика често водят до провал. Пристрастяването може да ви накара да се чувствате така сякаш сте обречени на живот, изпълнен с отчаяние (и на свързаните с това здравословни проблеми). Чувствате се така сякаш няма отърваване, каквото и да правите.

Употребата на тютюневи продукти е световен проблем. Свързаните с пушенето заболявания убиват около 443000 души всяка година само в Съединените щати, като близо 50000 от тези смъртни случаи са в резултат на пасивно пушене. Пушенето увеличава и риска от смърт, причинена от всеки вид рак, както и от сърдечносъдови проблеми като атеросклероза. Счита се, че човек се пристрастява не само физически, но и умствено. Това определено не е нова информация, така че е разумно да се обърне повече внимание на начини, чрез които хората да се освободят от навика.

Вредността от тютюнопушенето се утежнява още повече от трудността да се откажеш

Повечето пушачи с готовност признават, че ще им се наложи да опитат няколко пъти преди да се откажат напълно. За жалост, някои от тях никога няма да се откажат. Има безброй начини да се откаже човек, които са масово на разположение на пазара. Някои са доказано успешни, други крият малко повече скептицизъм. От бързите и лесни методи, до продължителното ангажиране… от електронните цигари до изпитаните че действат, заместващи никотина дъвки и лепенки, начините за отказване са множество и за да станат нещата още по-трудни, вие трябва да искате да се откажете.

Аз напълно подкрепям естествените методи, а решението може да се намира в хладилника ви в момента. Много вероятно е никога да не сте гледали на него като на начин за отказване на цигарите.

Никога повече няма да възприемате лимонадата както до сега

Познавате сладко киселата лятна напитка като освежаваща част от тиферича в задния двор. Но помислете за още един, потенциално животоспасяващ начин да я използвате. Изследване, публикувано през 2012 година показва, че пиенето на лимонада когато ви се допуши би могло да подсили самоконтрола ви и да притъпи силното желание за запалване на цигара.

Тайната е в глюкозата или естествения подсладител, съдържащ се в лимонадата.

Университетът на Джорджия проведе изследване, в което на примерната група от 51 студенти, на които са възложени поредица от задачи за самоконтрол, за да се види дали вода за уста с глюкоза стимулира вниманието и енергията. Те правели гаргара и извършвали задачите. Резултатите показват, че участниците в изследването, които се жабурели с лимонадено-глюкозния разтвор, а не с изкуствено подсладяващо вещество, имали значително по-бързи реакции във всеки от тестовете за самоконтрол.

Действието на глюкозата върху езика може да доведе до повишен контрол на импулсите. Обаче, изследователите казват, че резултатите са проверени само за краткосрочен контрол на импулсите и дългосрочните ефекти предстои да бъдат видяни. Така че глътка лимонада може да държи желанието за пушене под контрол няколко минути или дори за цял ден – тогава, защо да не го опитаме?

Ако търсите решение, което да има по-дълготраен ефект, обаче, със сигурност има други възможности, които по-добре удовлетворяват нуждите ви.

Терапия със заместване на никотина с цел дългосрочна помощ

Ако се опитвате да се откажете от цигарите, напълно естественият подход с лимонада може и да не се справи с елиминирането на навика за години напред. Белодробната асоциацията има списък с методи, показали най-голяма надежда за пушачите. Първо и най-важно, определете ден за спиране на пушенето и се придържайте към него без извинения. Непременно изберете повече от един метод за отказване, така че различните методи да работят заедно, за да ви държат в правия път. Ако единият метод се провали, следващият може да поеме щафетата. Например, използването на дъвка и лепенки заедно показва повече успех, защото те се подкрепят и допълват един друг.

Заключението? Ако гледате пакета с цигари и се нуждаете от кратка пауза или искате да подсилите волята си, грабнете чаша лимонада!

За дългосрочно отказване, говорете с лекаря си относно методите, които да ви възпират от пафкането и добавете години към живота си.

Ваш в добро здраве,

Виктор Марконе, МД

Източник:
Health eTalk with the Bel Marra Doctors, Try gargling with lemonade to quit smoking, 21 June 2014

Снимка: www.myrecipes.com

За рецепти и още полезна информация и употреби на лимонадата, прочетете:

Три полезни рецепти за малчугани и не само

Електролити срещу настинка и умора, рецепти

9 лесни начина да подобрим здравето на детето си

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *