9 лесни начина да подобрим здравето на детето си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Като родители ние знаем колко е трудно когато малките ни дечица са болни или неразположени (или когато не могат да спят добре!!).

За щастие има няколко (доста неочаквани) неща, които можете да направите, за да подобрите здравето на детето си (и те са много лесни при това!).

children-playing-outdoors

1. Хвърлете малко сол във ваната

Поради обеднелите почви и нива във водата, много хора (включително децата) страдат от недостиг на магнезий. Ако децата ви ядат здравословни храни може да не се налага да им давате допълнително магнезий, но добавянето на шепа соли Epsom и една две супени лъжици морска сол във ваната е чудесен начин деликатно да подсилите нивата им на магнезий, като това ще спомогне също за тяхното отпускане и успокояване преди лягане (и те ще спят по-добре!).

Особено при деца с алергии, екзема или астма, тази малка стъпка често има огромно положително въздействие (а в някои случаи тези деца може да се нуждаят от допълнителни хранителни добавки също така, затова очаквайте статия по въпрос скоро).

Естествената морска сол, както и хималайската сол съдържат много минерали и успокояват и естествено пречистват кожата.

2. Отървете се от нощните лампи

Така ще предпазите децата си от рак.

Накратко, излагането на изкуствена светлина се свързва с рак и с множество други проблеми. Изкуствената светлина напълно спира нормалното производство на мелатонин и нарушава цикъла на съня. Времето, прекарано в сън е важно за възстановяването и растежа на клетките и нарушаването на деликатния хормонален цикъл по време на сън има трайни последици.

Всъщност, една безсънна нощ или нощ с нарушен сън доказано докарва на здрав човек нива на инсулин като на човек в преддиабетно състояние. Загубата на съня, както и непълноценният сън също така нарушават правилната функция на хипофизната жлеза и цикъла на лептина, като и двете имат огромно въздействие върху растящото дете.

Макар че липсата на сън или изкуствената светлина по време на съня сами по себе си не причиняват увеличаването на детските болести и затлъстяване, те всъщност и не помагат!

У дома съм махнала нощните лампи и всякакви други уреди които излъчват сини, зелени или червени светлини през нощта (дигитални часовници и т.н.) и съм оставила задействани от движението обикновени крушки в банята и коридора. Стаята ни е с плътни завеси заради светлини пред прозореца, които непрекъснато се включват от животните ни, но в детските стаи има естествени пердета, за да се вижда светлината на луната и на слънцето, когато изгрява. Важи и правилото след вечеря никаква телевизия и компютри за децата, което позволява на естествените им хормонални цикли да се задействат.

Самата аз съм забелязала, че децата спят много по-добре по този начин и много по-малко стават да пият вода или да ходят до тоалетната.

3. Оставяйте ги да играят боси… в калта

Във време в което имаме средствата децата ни да са чисти и крачетата им да са в безопасност и защитени от каучукови подметки, е трудно да се мисли, че може би тези методи не са винаги най-полезните за децата ни.

Колкото и контра-интуитивно да звучи за нас като родители (и колкото и напълно интуитивно това ще звучи за повечето деца), в калта има естествени съединения, които подсилват нивата на серотонин и това също допринася за здравословния сън (виж по-горе). Освен това, като взаимодействат с калта, децата са естествено изложени на множество природни бактерии и патогени, които всъщност помагат за заздравяването на имунната им система. Има дори и доказателства, че редовната игра в калта помага в предпазването на децата от развиването на алергии и астма.

Освен това, допирът с пръста може да помогне в производството на естествени желязо и цинк при бебетата, още преди те да започнат да ядат твърда храна.

Отделно искам да отбележа, че наскоро появила се информация показва, че ходенето на бос крак по пръста, тревата или пясъка спомага за намаляването на натрупващия се прекомерен положителен заряд на електроните в телата ни, с който се уреждаме от непрекъснатото излагане на закрито на електромагнитните полета и на другите форми на електричество по цял ден. Отрицателно заредените електрони в почвата помагат за балансирането на електрическите потоци в тялото и (изненада) също така подобряват съня!

4. Нека се забавляват на слънце

Както вече съм казвала, ние често крием децата си от слънцето и ги плескаме със слънцезащитни кремове в техен ущърб.

Извадка от предишен постинг:

„Мазането със слънцезащитни средства блокира способността на тялото да произвежда витамин D, който е жизнено важен за стотици реакции в тялото (включително за предпазването от рак).

Повечето слънцезащитни средства съдържат токсични химикали, които могат да са по-опасни от умереното излагане на слънцето. Както споменавам в предишен:

Въпреки натиска за повече информираност относно излагането на слънце и съветите за употреба на слънцезащитни средства винаги когато излизаме навън, случаите на рак на кожата, особено на меланома се увеличават драматично.

Всъщност, процентите на рак на кожата се увеличават с по 4.2 процента годишно независимо от факта, че прекарваме по-малко време навън и слагаме повече кремове”.

Отгоре на всичко това, децата особено много се нуждаят от достатъчно витамин D, който е важен за функцията на имунната им система, правилното хормонално развитие и растежа на костите и мускулите. Дори и крем с нисък слънцезащитен фактор блокира естествената способност на тялото да произвежда витамин D, а и често излага децата на множество химикали.

Стига децата ви да се хранят с полезна храна, която не ги предразполага към възпаление и изгаряне, здравословното излагане на слънцето е важно! За времето когато ще сте навън по-дълго, отколкото позволява търпимостта им към слънцето, просто им сложете шапки и дрехи с ръкави или използвайте домашно приготвено естествено слънцезащитно средство (Очаквайте рецепта – ЗВД).

5. Включете в храната им мазнини

Конвенционалното разбиране е, че трябва да ограничим приема си и този на децата ни на наситени мазнини и вместо това да им даваме здравословни мазнини като например растително олио. След като деца едва на девет годишна възраст се разболяват от сърдечни заболявания, това изглежда особено важно, само дето изследванията не го подкрепят (и тези деца вероятно не спят на тъмно, не ядат истинска храна, и не играят в калта…). Тъжното е, че ограничаването на наситените мазнини, особено на децата, вероятно носи много повече вреда от полза, след като няма дори доказана връзка между тези мазнини и сърдечните заболявания, а децата се нуждаят от тях за правилния си растеж!

Лично аз не позволявам на децата си да ядат франкен мазнини като растително олио, маргарин и т.н. (нито пък аз самата ги ям!), защото те са създадени по химичен начин, бързо се окисляват, и нямат място в човешкото тяло! В същото време, аз им давам колкото искат (здравословни) наситени мазнини (и ги ям самата аз) под формата на сурово органично масло, кокосово масло, месо от отглеждани на паша животни и т.н.

Макар че е важно да си набавяме наситени мазнини от здравословни източници, тези мазнини не са врагът, и са ни необходими за правилното функциониране на тялото. Те са също така чудесни, защото засищат децата, подобряват хормоналните им нива и поддържат здравето на мозъка и костите.

Ето една от любимите рецепти на моите деца, заредена със здравословни мазнини: Шоколадово кокосови гроздчета. Можете да им давате и океанска сьомга, говеждо от естествено хранени животни и твърдо сварени яйца за повишаване на нивата на здравословните мазнини.

6. Гответе им истинска супа

Друга много полезна храна, която почти напълно е изчезнала от съвременната храна е качествената, домашно приготвена супа с истински, ама истински бульон.

Има причина пилешката супа да е толкова честа храна по време на заболяване… майките и бабите ни знаеха нещо, което много от нас са забравили Бульонът съдържа тонове минерали в лесна за усвояване форма, и е чудесен за имунитета, кожата, растежа на костите и мускулите! Истинският бульон (т.е. не онова нещо в опаковките с BPA покритие) е също така много лесен за приготвяне и не е скъп и има тонове различни варианти!

Бульонът може да се консумира отделно като течност (особено прекрасна когато сме болни) или като основа на супи, яхнии, печени ястия или в други храни. Бульонът също така съдържа големи количества желатин, който е много полезен за растежа на мускулите, здравето на кожата и развитието на мозъка и който е една от хранителните добавки/храни, които трябва да се приемат всеки ден. Желатинът е предшественик в производството на колаген и е особено полезен за хората с проблемна кожа или за онези с оредяваща коса. Той неутрализира големите количества месо, които повечето от нас консумираме и стимулира имунната система.

Повечето деца естествено харесват домашно приготвените супи и яхнии, а когато са разварени, те са също много полезни като захранващи първи храни на бебетата, особено след като бебетата се раждат с естествено пропускливи черва, което позволява някои частици и антитела да преминават през стомашната лигавица и помага за развиването на имунната им система. Желатинът в домашно приготвения бульон помага за естественото затваряне на червата и предпазва от чувствителност към храната.

7. Балансирайте стомашните им бактерии

Бебетата се раждат със стерилни черва и (очакването е) да се сдобият с полезни стомашни бактерии от мама по време на процеса на раждането, което им позволява да започнат да култивират милиардите стомашни бактерии, изграждащи микросистемата в тънките им черва.

За жалост, при раждане с цезарово сечение (или вагинално от майка с влошени стомашни бактерии), пиенето на антибиотици по време на детството, или лошата храна в първите години от живота им, могат да поставят малките деца в неизгодно положение по отношение на полезните бактерии в стомахчетата им.

Макар че (всички с изключение на едно) от децата ми са родени естествено и аз предприех стъпки, за да осигуря наличието на оптимални бактерии в стомаха си, качествените пробиотици са едни от хранителните добавки, които децата ми взимат всеки ден. Тъй като здравословните бактерии в стомаха се свързват с по-силна имунна функция, по-добро храносмилане и по-малко алергии, това е едно от нещата, за които съм готова да давам мило и драго.

Децата ми също пият много лимонада с пробиотици, сода от кефир и вода, комбуча сода и ферментирали храни за естествено подсилване на полезните стомашни бактерии (никакъв запек наоколо…).

Забелязала съм как пробиотиците (наред с желатина, виж стъпка 6) чудесно облекчават екземата и алергиите при няколко деца.

8. Спрете да ги заливате с химикали!

Напоследък в пресата много се шуми относно причиняващи рак химикали в бебешките продукти, но този проблем не се ограничава само с лосиона за бебетата!

Много продукти, които използваме върху децата си от слънцезащитните средства, спрейовете против насекоми, шампоаните, пяната за вана, пастата за зъби и т.н. съдържат вредни химикали, които могат лесно да се избегнат с използването на естествени алтернативи. (Очаквайте поредица с рецептите на уелнесмама.ком скоро.) За начало, вижте следната рецепта за:

Домашно направена реминерализираща паста за зъби

Съставки:

  • 5 части калций на прах или калций и магнезий на прах
  • 1 част инфузорна пръст (по желание – съдържа минерали и силициев двуокис. Забележка: читател отбеляза, че инфузорната пръст може да е абразивна и не е необходима след като слагате сода за хляб, така че няма проблем да не сложите инфузорна пръст!)
  • 2 части сода за хляб
  • 3 части Ксилитол на прах – тази съставка не е от най-необходимите, но премахва горчивия вкус на пастата.
  • 3-5 части кокосово масло за постигане на желаната консистенция
  • Съставки по желание: Етерични масла за вкус (мента, канела и портокал са все добро решение), екстракт от семки на грейпфрут, смирна и минерали

[Забележка: За да е рецептата по-лесна аз използвам чаена лъжичка или супена лъжичка в зависимост от количеството което искам да направя, така че можете да замените части горе със супена лъжица …]

Как да направим естествена реминерализираща паста за зъби

1. Смесете добре всички съставки, които са на прах (калций, сода за хляб, ксилитол) в купа. Ако използвате калций на таблетки, смелете ги в кухненския робот или ги счукайте в хаванче. Ако използвате капсули, отворете ги и ги изсипете в купата.

2. Добавяйте кокосовото масло на части докато добре размесите съставките до желаната консистенция.

3. Добавете съставките по желание включващи етеричните масла за придаване на вкус (моето любим вкус е ментово портокалов)

4. Сипете в стъклен буркан от 200 мл или според количеството на готовата паста. Гребвайте с лъжичка от пастата и слагайте върху четката. Мислила съм и да я слагам в пластмасова торбичка с отрязано ъгълче, за да е лесно да се изстисква, но не съм го пробвала още.

Очаквайте още варианти за почистване и предпазване на зъбите

9. Оставете ги да лудуват

Децата са естествено склони да се движат и да правят упражненията, от които се нуждаят и ние понякога убиваме този естествен подтик като ги записваме да спортуват организирано твърде рано (това е моето мнение).

Повечето деца имат естествено влечение да тичат, да се набират като маймунки (по лостове и катерушки), да се катерят, и да вдигат тежки неща. Те не се нуждаят непременно от спортове или режими с физическо натоварване, за да извършват видовете движения, които естествено развиват мускулите им. Дайте им достъп до дървета, лостове, въжета за катерене и тежки неща, с които да играят и те ще развият чудесна кондиция на мускулите!

У нас задният двор е направо задръстен с: къщичка на дърво със стена за катерене, батуд,  кална яма, катерушка, стълба и въже за катерене, големи контейнери, които могат да се пълнят със земя или пясък за пренасяне и огромен пясъчник.

Е, зная че предлагам да позволявате на децата си да се цапат като играят боси… на слънце… и да им давате много мазнини… и дори да им отнемете успокояващата ги светлина нощем. Много от тези неща може да противоречат на начина, по който вие виждате нещата или на приетите норми, но съм убедена, че те ще допринесат за доброто здраве на малчуганите ви.

Източник: 9 Easy Ways to Boost Your Childs Health

http://wellnessmama.com/4800/9-easy-ways-to-boost-your-childs-health/

Снимка: austintalks.org

Прочетете още по темата: Сами ли изтощаваме защитните си сили

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *