Откриха вирус на затлъстяването и диабета

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Миналия четвъртък биолози откриха изключително широко разпространен вирус, който може би е на възрастта на човешкия род и вероятно играе основна роля при затлъстяването и диабета.

virus

Новоописаният вирус живее в повече от половината от населението на света, нарича се crAssphage на програмния продукт, който го е открил, и заразява едни от най-често срещаните бактерии в стомаха, Bacteroidetes, показват заключенията. Този тип бактерии се счита, че е свързан със затлъстяването, диабета и с други свързани със стомаха заболявания.

„Не е необичайно след впускане в търсенето на нов вирус, такъв да бъде открит. Но е много необичайно да бъде открит вирус, от който толкова много хора са заразени. Фактът, че той толкова дълго не е бил открит е много странен”, каза Робърт Едуърдс професор по биоинформатика в Държавния университет на Сан Диего в САЩ.

Широкото му разпространение показва, че crAssphage съществува отдавна. Той не се открива в новородените, което означава, че вероятно не се предава от майка на дете. (Ние наследяваме по-голямата част от микробиома си от майките си.) Вероятно хората които имат вируса се заразяват някак в детството си.

Доколкото е известно на учените, crAssphage не е пряк причинител на заболяване. Има вероятност, обаче, той да играе роля в това дали даден човек ще затлъстее или ще хване диабет.

Вирусите не са живи; те нямат клетъчна структура. Те обаче имат ДНК, обвита в протеин. Те се възпроизвеждат като завземат клетките на живите организми, като се започне от растенията и се стигне до бактериите и животните. В случая с crAssphage, изглежда той се прикрепва върху клетките на вид намиращи се в долната част на червата бактерии, наречени Bacteroidetes. Поне един експеримент с мишки показва, че броят на Bacteroidetes в стомаха намалява, когато мишките затлъстяват. Други показват, че микробиомът в храносмилателния тракт се променя бързо когато се храним.

Какво свързва crAssphage с всичко това? Никой не знае. Наличието на вируса може да причинява заболяване, да го потиска или да не прави абсолютно нищо, и Едуърдс казва, че бъдещите изследвания ще се фокусират върху този аспект. Не е лудост да се мисли, че те биха могли да родят чудесно ново лекарство за борба със заболяванията, свързани с наднорменото тегло. Ето пример даден от Едуърдс: „Бихме могли да изолираме конкретен щам от вируса от даден човек, да го манипулираме, така че да се цели във вредните бактерии и да го връщаме отново в тялото му”.

Във фекалните проби ДНК на 12 различни хора изследователите забелязват особен клъстер от вирусна ДНК с приблизителна дължина от 97000 основни двойки, който се среща във всичките проби.

Когато Едуърдс и колегите му проверяват за открития от тях вирус в подробен списък от познати вируси, те не го откриват сред тях.

Това е нов вирус, който почти половината от хората, от които е взета проба имат в телата си и за който никой и не е подозирал, че съществува.

Фактът, че той е толкова широко разпространен показва, че вероятно той не е особено млад вирус, също така.

„На практика го откриваме в населението във всички части на света, които изследваме”, казва Едуърдс.

„Доколкото можем да преценим, той е на възрастта на човешкия род”, добавя той.

Изследването е публикувано в списанието Nature Communications.

 

Източник:

http://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/health/Virus-linked-to-obesity-and-diabetes-found/articleshow/38992141.cms

http://www.medicaldaily.com/ancient-virus-crassphage-lives-half-all-intestines-could-lead-obesity-diabetes-drugs-294668

Снимка: www.techweekeurope.co.uk

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *