Признаци и симптоми за недостиг на витамин В12

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ако сте като повечето хора, тогава вие давате всичко от себе си, за да се храните правилно и да осигурявате на тялото си всичките необходими му минерали, витамини и хранителни вещества от пресни храни.

symptoms_of_b12_deficiency

Обаче, не е необичайно да наблюдаваме симптоми на недостиг на витамини дори и когато се опитваме да се храним правилно.

Хората си набавят витамини, минерали и други хранителни вещества от храната, която ядат посредством храносмилането. Макар че има някои витамини като витамин D, които се синтезират от тялото естествено, има и други витамини като витамин В12, които трябва да си набавяме с храната, която ядем.

Оказва се, че витамин В12 е много важно хранително вещество, необходимо на тялото за формирането на червените кръвни телца, нервите и дори ДНК-то.

Веганство и В12

Растенията обикновено са заредени с витамини, но когато ставе дума за витамин В12, само малък брой растения предоставят В12. Ето защо следващите строги диети вегетарианци и вегани често изпитват симптоми на недостиг на витамин В12. Най-лесното решение за избягване на такива ситуации е да се консумират храни богати на този витамин като обогатено прясно мляко и соя.

Определени микроорганизми като гъбички и бактерии могат да създават витамин В12. Поради факта, че бактериите се намират в почвата, храните, които растат в нея могат да съдържат малки количества от този витамин. В случай че белите зеленчуците повече от необходимото, вие може би премахвате полезни бактерии от тях.

Някои от храните, които естествено съдържат малки количества витамин В12 са гъбите и някои ферментирали храни като темпе и нори, което всъщност е морско водорасло.

Освен това, хранителната мая е друг начин за внасяне на известно количесто витамин В12 в организма. Веганите, следващи ово-лакто (вегетарианска) диета могат да си набавят достатъчни количества от този витамин от прясното мляко, яйцата и киселото мляко. Направете проучване и открийте още богати на витамин В12 храни.

В12 на инжекции

Някои от вас може да знаят за съществуването на инжекции на В12. Тези инжекции обикновено се използват за подсилване на енергията или за отслабване.

Истината е, че няма научни доказателства, които потвърждават ползите от използването на тези инжекции. Съвсем нелогично е да се очаква повишаване на енергийните нива и освобождаване от калории и излишни килограми с помощта на инжектиране на витамин, пък било то и витамин В12.

Още за: Уникалният витамин В12

Добра идея ли е пиенето на хранителни добавки?

Когато става дума за хранителни добавки с витамин В12, трябва да знаете, че те биват два вида – на капсули или течни. Ако не ядете (или ядете само малки количества) млечни продукти, яйца и месо, може би е добра идея да взимате хранителни добавки с витамин В12.

Категориите хора с по-висока вероятност да изпитат недостиг на витамин В12 са възрастните хора, хората, възстановяващи се от операция за намаляване на теглото, ХИВ позитивните и хората, страдащи от конкретни храносмилателни проблеми като болестта на Крон, защото това заболяване унищожава естествената способност на тялото да усвоява витамини и минерали.

Струва си да споменем, че кърмещите майки и бременните се нуждаят от по-високо количество витамин В12. Те трябва да се грижат и за своите бебета, така че им е необходим повече В12. Най-добре е да се консултирате с лекаря си и да откриете кое е идеалното количество В12 за вас и бебето ви.

Независимо какъв хранителен режим следвате, вие трябва да приемате достатъчно количество витамин В12, за да избягвате здравословните проблеми. Ако се притеснявате за нивото на В12 в тялото си, направете си кръвни изследвания. Вашият лекар ще ви препоръча хранителни добавки в случай, че имате недостиг на витамин В12.

Полезно е да знаем: 41 начина да си набавим В витамини от алкализиращи храни

Важността на витамин В12

Истината е, че вие не се нуждаете от големи количества от този витамин. Всъщност, ежедневната препоръчителна доза за витамин В12 е най-ниската сред почти всички витамини. Средният възрастен човек се нуждае от около 2.4 микрограма на ден. Обаче, този витамин е изключително важен за много функции в тялото. Липсата на В12 може да доведе до сериозни здраволсовни проблеми.

Сериозният недостиг на витамин В12 може косвено да доведе до (микроцитна) анемия, сърдечно заболяване, удар, проблеми с паметта, параноя, инконтиненция, депресия и много други здравословни проблеми. За да избягвате подобни ситуации, трябва да научите повече за симптомите и признаците за недостиг на В12.

Недостигът на В12 е предпоставка за психични заболявания: Фолиевата киселина и В12 стопяват симптомите на шизофренията

Тези два В витамина спасяват и слуха: B витамините могат да ви спасят слуха

7 признака за недостиг на витамин В12

1. Скованост и изтръпване

Ако усещате загуба на чувствителност в стъпалата и дланите си, и също така забелязвате изтръпване в тях, има голяма вероятност да сте изправени пред липсата на витамин В12. Консултирайте се с лекаря си и си направете изследване на кръвта.

2. Умора

Чувствате ли се изтощени през цялото време? Витамин В12 играе важна роля в процеса на регулиране на аеробните енергийни нива. Ако в тялото ви няма достатъчно количество витамин В12, то няма да си набавя достатъчно кислород и енергия. В тези случаи не е необичайно да ви се вие свят също така.

3. Болки в ставите, гърба, невропатии

Силната болка в ставите, която не е свързана с възпаление (артрит) или наранявания може да показва недостиг на витамин В12. Освен това, учените са забелязали, че хората, страдащи от недостиг на витамин В12 имат много по-бавни рефлекси.

4. Слабост

Казус, публикуван неотдавна (тази статия е от 23.02.2016 г.) показа, че мъж, който страдал от прекален недостиг на витамин В12 не можел да върви както трябва поради слабостта, която усещал. Така че олюляването, проблемите с равновесието и слабостта в мускулите и ставите са още признаци на недостиг на витамин В12.

5. Учестени дишане или сърдечен ритъм

Сърдечната аритмия, задъхването или затрудненото дишане и ускорения пулс се свързват с липса на витамин В12 в тялото. Ако ви притесняват проблеми от този род, посетете лекар.

6. Отекъл език

Има хора, страдащи от недостиг на витамин В12, които имат възпаление на езика. Освен това, гладкият език и намаленото усещане за вкус също са признаци на недостиг на витамин В12.

7. Жълтеница

В случай, че не знаете, жълтеницата е термин, използван за описването на заболяване, при което кожата или бялата част на очите стават жълти. Освен с недостиг на витамин В12, жълтеницата се свързва с още няколко здравословни проблема.

Темата за недостига на витамин В12 е много обширна. Например, още симптоми за недостиг на витамин В12 са загубата на слуха (особено при по-възрастните хора), сериозни умаствени проблеми, оредяване на косата, безплодие най-вече при мъжете… Така че скоро очаквайте още една статия за този невероятно мощен В витамин.

Междувременно, потърсете помощта на лекар ако забелязвате който и да било от тези седем признака и симптома на недостиг на витамин В12. Лекарите с помощта на кръвни тестове ще открият дали страдате от този проблем или не с помощта на кръвни изследвания.

Консумирането на богати на витамин В12 храни, стриктното приемане на препоръчаната ви доза витамин В12 и редовните кръвни изследвания ще спомогнат за поддържането на здравословни нива на витамин В12 в тялото ви.

Източник:

http://www.healthandlovepage.com/b12-deficiency/

Снимка:  www.easy-immune-health.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *