Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Често пъти пренебрегван, витамин К е особено важен за здравето на костите и сърцето и дори помага в предпазването от рак

Когато датският учен Хенрик Дам открива крайно необходимото за съсирването на кръвта вещество през 30те години на двадесети век, той нарича откритието си витамин К от „коагулация”. Доста дълго тази му функция се смята за единствена, но последните изследвания показват, че витамин К върши много повече, включително за метаболизма на костите и дори в поддържането на здравето на сърцето.     

vitamin-k-wddty

Какво представлява витамин К?

Витамин К е мастно разтворимо хранително вещество, което е най-добре познато заради важното му значение за съсирването на кръвта, без наличието на което лесно ще кървим до смърт дори и при най-незначителна раничка на кожата.

Има две основни форми: витамин К1 или филоквинон; и витамин К2 или менаквинон. Витамин К1 се съдържа най-вече в зеленчуците с тъмно зелени листа като къдравото зеле кейл, спанака и обикновеното зеле, докато К2 се съдържа в месото, сиренето и ферментиралите продукти като натто (направено от зърна соя).

И двете форми изглежда играят важна роля в поддържането на костите и сърцето ни здрави. 

Витамин К – веществото, подсилващо костите

Редица изследвания показват, че хората с ниско ниво на витамин К1 е по-вероятно да претърпят фрактура на кост – често срещан проблем при по-възрастните жени и тези след менопауза. Изследване, проследяващо повече от 2800 норвежци – мъже и жени на възраст между 71 и 75 години откри, че тези с най-ниско ниво на прием на витамин К1 са изложени на приблизително 60 процента по-голям риск от фрактура на таза, в сравнение с онези с най-висок прием.

Също така, в прочутото Изследване на здравето на медицинските сестри в САЩ, по време на 10 годишно проследяване на повече от 72000 жени на средна възраст, онези от тях, които консумираха умерени до високи количества витамин К (почти изцяло от зеленчуци или витамин К1) бяха изложени на 30 процента по-малък риск от фрактури на таза – дори и когато другите фактори като например калций и витамин D бяха взети предвид. Постигането на този предпазващ резултат не изискваше много – само около 100-150 мкг/ден най-вече от една или повече порции маруля всеки ден.

Нивата на витамин К се свързват и с остеоартрит и, конкретно с обичайно развиващите се при остеоартрит костни израстъци, наречени ‘остеофити’. Американско изследване откри, че хората с по-ниско съдържание на витамин К1 в кръвта са с повишен риск от остеоартрит на ръката, както и от по-голям брой остеофити.

Какво да кажем за хранителните добавки? Може ли приемането на витамин К1 да предпазва от проблеми с костите?

Няколко плацебо контролирани изследвания се опитаха да дадат отговор на тези въпроси. В едно от тях, приемането по 5 мг/ден витамин К1 подобри формирането на костите и снижи риска от фрактури при жените след менопауза с по-ниска от нормалната минерална плътност на костите. В други изследвания К1 подсилва костите, както и намалява риска от фрактури.

Междувременно, формата К2 на витамина дава дори повече надежди като изграждаща костите хранителна добавка.

Според преглед на публикуваните данни, витамин К2 оказва по-мощно влияние върху костите от К1. Изследванията на проби в епруветки също показват, че витамин К2 е далеч по-активен, както във формирането на костите, така и в свеждането до минимум на загубата на костна маса, а изследванията с хора потвърждават потенциала на К2 в лечението на остеопорозата.

Това лечение вече се използва в страни като Япония, Корея и Тайланд. Специално японците са пионери в използването на хранителни добавки с витамин К2 при остеопороза. В продължение на повече от десетилетие редица клинични изследвания потвърждават безопасността и ефикасността на витамин К2 в лечението на различни форми на остеопорозата.

В двугодишно проучване, даването по 45 мг/ден витамин К2 подобри плътността на костите и снижи броя на фрактурите на гръбнака при страдащите от остеопороза толкова ефективно, колкото лекарството етидронат. Други изследвания показват, че К2 действа в синергия с бисфосфонатните лекарства. Рандомизирано изследване на близо 100 жени след менопауза, страдащи от остеопороза откри, че комбинирането на етидронат и витамин К2 е по-ефикасно за снижаване на броя на фрактурите, отколкото вземането само на етидронат.

Повечето изследвания се фокусират върху остеопорозата при жени след менопауза, но витамин К2 предотвратява и загубата на костна маса, която е типична за пациенти на диализа на бъбреците. Освен това, други изследвания потвърждават ефикасността на К2 в снижаването на загубата на плътността на костите, причинявана от болестта на Паркинсон, цироза на черния дроб, удар и анорексия.

Помощник на сърцето

Витамин К2 изглежда също е важен и за здравето на сърцето. Изследвания с животни показват, че той може да спре калцификацията на артериалната плака – една от характеристиките на атеросклерозата (втвърдяването на артериите). Тази последица се забелязва, както при високите (100 мг/кг телесно тегло), така и при ниските (10 мг/кг телесно тегло) дози К2, макар че ниската доза имаше по-малък ефект.

При хората клиничните изпитания са редки, но Ротердамското проучване на 4807 души, проследявани в продължение на 10 години откри, че при онези от тях с висок прием на К2 (повече от 33 мкг/ден), рискът да бъдат поразени от коронарна болест на сърцето е много по-малък в сравнение с хората с по-нисък прием (по-малко от 22 мкг/ден). Групата с висок прием на К2 показа и снижен риск от смърт от сърдечен удар.

Друго холандско изследване, но много по-голямо, включващо около три пъти повече от участвалите в гореспоменатото изследване и то само жени, също така заключи, че ниският прием на К2 е съпътстван от значително по-висок риск от коронарна болест на сърцето.

Витамин К1 изглежда не се свързва със същите последици за здравето на сърцето, макар че изследване откри „слаба връзка” между приема на витамин К1 и риска от коронарна болест на сърцето при жените, която зависеше от дозите: колкото по-малък беше приемът, толкова по-голям беше рискът.

Освен това, витамин К също така изглежда оказва благотворно влияние върху редица други заболявания, включително рак, деменция и диабет:

Други ползи от приема на витамин К

  • Лекува рака. В едно изследване, 30 пациенти с хепатоклетъчна карцинома, вид рак на черния дроб, получавали орално по 40 мг витамин К1 на ден. Състоянието на шест пациенти било стабилизирано, седем показали частично повлияване, а при седем други функцията на черния дроб се подобрила. Друго изследване откри, че витамин К2 може да убива различни клетки на рака на белите дробове в лабораторни условия, включващи карциноми на малките клетки, аденокарциноми, плоскоклетъчни карциноми и карциноми на големите клетки. Други изследвания показват, че приемът на витамин К2 може да доведе до снижен риск от рак на простатата или на всеки вид рак, както и от смъртта от ракови заболявания.
  • Като анти-диабетно средство. В тригодишно изследване в Бостън, Масачузетс, 355 нестрадащи от диабет мъже и жени били разпределени в две групи на случаен принцип: едните взимали по 500 мг витамин К1 на ден, а другите взимали плацебо. Макар че между жените в двете групи нямало фрапантни разлики, при мъжете, онези, които взимали витамин К показали подобрение в инсулиновата резистентност – при която естествено произвежданият инсулин (хормон) става по-малко ефикасен в снижаването на кръвната захар.
  • Подсилва мозъка. Натрупват се данни, че витамин К има важни функции в мозъка и може да има потенциала да предотвратява и лекува Алцхаймер. Изследване откри, че пациентите в ранен стадий на Алцхаймер консумират значително по-малко витамин К от здравите контроли 

Защо да вземаме хранителна добавка?

Повечето хора приемат достатъчно витамин К с храната и поддържат адекватно съсирването на кръвта си, но вероятно не достатъчно, за да се предпазят от здравни проблеми като остеопороза и сърдечни заболявания. Според преглед на проучванията на няколко експерти по витамин К в цяла Европа, оптималните дневни количества на прием на витамин К, за да са здрави костите ни са между 200 и 500 мкг/ден, но малцина от нас всъщност консумират това количество. Освен така, повечето от приеманият с храната витамин К е под формата на К1, а не на К2.

Натто е основният хранителен източник на К2, съдържащ 100 пъти количеството, открито в различни сирена. Но консумацията на натто във Великобритания, например, на практика не съществува.

Добавките с витамин К могат следователно да са струваща си инвестиция за много от нас – особено за онези под конкретен риск от проблеми с костите и сърцето. Дозата от 100 мкг/ден бе определена от европейските експерти по витамин К, но за да се лекува дадено заболяване вероятно са необходими много по-високи дози. При възрастните, тъй като се наблюдават малко – ако изобщо някакви – неблагоприятни ефекти при приемането на високи дози витамин К, хората с остеопороза могат да приемат до 1000 мкг/ден К1 или К2. Всъщност, няколко изследвания на жени, страдащи от остеопороза след менопаузата, безопасно използваха дози К2, достигащи до цели 45 мг/ден.

Поради свойствата му да коагулира кръвта, обаче, витамин К не трябва да се взима заедно с разреждащия кръвта варфарин. Също така, витамин К трябва да се приема с мазни храни, за да се максимализира усвояването му.

За здравето на костите, вземането на витамин К в комбинация с други изграждащи костите хранителни вещества като витамин D, магнезий и може би калций, може да има по-добър ефект, отколкото вземането само на витамин К.

от Джоана Еванс

Още за витамин К:

Забравен витамин предотвратява рака

Статията първо е публикувана във вестник „Лечител“

 

Източник:

What Doctors Don’t Tell You, vol 23, Vitamin K, 6 September 2012

Снимка: www.gyogynovenysziget.hu

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *